{$ day.Temps.HighTemp $} °
Uzman Psikolog Irmak Atak Uzman Psikolog Irmak Atak

Psikolojik sağlamlık

11.04.2021 Pazar | 17:02

Günümüz şartlarında travma, hayatımızın ne yazık ki bir parçası. Stres, zorluklar veya olumsuz yaşantılarla karşılaşmayan insan herhalde yoktur. Psikolojik sağlamlık, zorlukların üstesinden gelebilmek, yaşanılanların ardından güçlenerek yola devam etmektir. Zorlu şartlara uyum sağlama yetisidir. Peki bunu nasıl yapabiliyoruz? Psikolojik sağlamlık neden önemli?

Öncelikle psikolojik sağlamlık ne değildir, ona biraz bakalım. Psikolojik sağlamlık; hiç acı yaşamamak, stres duymamak demek değildir. Kötü bir şey yaşadığınız zaman bundan hiç etkilenmemek mümkün değildir. İnsanlar acının içinden geçerek, duygusal zorluklarla haşır neşir olarak büyüyebilir. Acı, kayıp, öfke kapımızı çaldığında, bundan etkilenmediğimizi iddia ediyorsak, olması gerektiği gibi yüzleşmiyoruz demektir. Belki de yüzleşirsek hissedeceklerimizden kaçıyoruzdur. Oysa yüzleşilmeyen tüm duygular büyür, zarar verici ve kalıcı olur. Yüzleşmek, zaman ister. Sabır ister. Psikolojik sağlamlık bu yüzleşme sürecini de kapsar. Bir dağın tepesine tırmanmak gibidir. Güce ihtiyaç duyarız. Çevremizdeki insanların desteğine... Belki sırt çantamıza atacağımız birkaç parça ekipman ve malzemeye gerek olur. Zaman zaman durup dinlenmemiz gerekir, engellerle karşılaşabiliriz. Ama sonunda en tepeye varırız ve dönüp baktığımızda ne kadar çok yol kat ettiğimizi gururla izleriz.

Psikolojik sağlamlık, sadece bazı insanlarda bulunan bir kişilik özelliği değildir. Her insanın zaman içerisinde öğrenebileceği, benimseyebileceği davranış, düşünce ve eylemler bütünüdür. Nasıl ki egzersiz yaptıkça kaslarımız güçleniyorsa, zor durumlara uyum sağlamayı başardıkça, psikolojik sağlamlığımız da gelişir ve güçlenir. Yaşarken olumsuz değerlendirdiğimiz olaylar, bizi geliştiren ve güçlendiren unsurlar olarak geçmişimizde yer alır. Bizi zorlayan olayları atlatma kapasitemiz her olayda biraz daha gelişir.

Peki psikolojik sağlamlık sonradan edinilebiliyorsa bunun için neler yapabiliriz? Bunun için öncelikle kişisel farkındalık geliştirmek gerekiyor. Stresli durumlarla karşılaştığınızda nasıl tepki verdiğinizi fark edin. İşe yarayan tepkiler mi bunlar, yoksa durumu daha da kötüleştiriyor mu? Kimi insan çözüme odaklanır, çevresindekilerle yaşadıklarını paylaşmayı seçerken, kimileri de içine kapanabilir, alkol vb. alışkanlıklara yönelebilir. Güçlü yanlarınızın ve zayıflıklarınızın da farkında olmanız önemli.

Strese karşı tepkilerinizi fark ettikten sonra, olay anında duygu düzenleme teknikleri kullanmak için harekete geçebilirsiniz. Nefes egzersizleri, bilinçli farkındalık öğretileri gibi işe yaradığı kanıtlanmış çeşitli yöntemleri benimsemek; zorlu zamanlarda elinizi güçlendirecektir. Bu gibi durumlarda güçlü yanlarınıza, başarabildiklerinize odaklanmak, yapıcı bir yaklaşım edinmek de oldukça faydalıdır. Ayrıca genel olarak yapacağınız bazı yaşam değişiklikleri de psikolojik sağlamlığınızı arttırabilir (örneğin, Spor yapmak, yeterli uyku aldığınızdan emin olmak, sosyalleşmek, günlük tutmaya başlamak, dışarıda zaman geçirmek, vb.).

Elbette bu söylediklerimiz her insan için ve hayatın her dönemi için geçerli olmayabilir. Bazı dönemlerde, bazı yaşananlar, bazılarına kaldırabileceklerinden çok daha ağır gelebilir. Yine de bu gibi bir durumlarda önemli olan zorlandığınızı fark edebilmek ve ihtiyacınız olan desteği talep edebilmektir. Zorluklarla mücadele etmek bazen tek kişilik bir iş olmayabilir ve sevdiklerinizden veya bir uzmandan destek almak da mücadelenin bir parçasıdır.

Diğer Yazıları

Bilinçli farkındalıkla yemek

Bilinçli farkındalığı, en basit haliyle, anda kalabilme sanatı olarak tanımlayabiliriz. Zihnimizin geçmiş ya da gelecekle değil, içinde bulunduğumuz anda olması anlamına gelmektedir. “Keşke öyle yapmasaydım” ya da “istediğim gibi bir iş bulabilecek miyim” diye düşünürken, yaşadığımız an elimizden akıp gider; hakkını vererek yaşamayı unutmuş oluruz. Bu durumun bir sürü olumsuz sonucu vardır. Biz şu an için yemek yeme alışkanlığımıza odaklanalım. Ne yediğimizin, ne kadar yediğimizin farkına bile varmadığımız onca öğünü şöyle bir değerlendirelim.

Devamını Oku 15.05.2021

Sevgiyi göstermek

İlişkiler, genellikle başlarda heyecanın, duygu yoğunluğunun ve romantik sürprizlerin en yüksek noktasından başlar, zamanla bu eğri aşağılara iner. Uzun süredir birlikte olan çiftler arasında “Seni seviyorum, dememe gerek yok. Zaten biliyorsun.” gibi ifadeleri duymak daha olası bir hal alır. Aynı kişilerin, ilişkide heyecan kalmamasından yakınması aslında bir tutarsızlıktır. Duygularımızı göstermek, karşımızdaki kişiye hissettirmek, iki tarafa da iyi gelen, ilişkiyi besleyen ve heyecanı arttıran şeylerdir. Sevgimizi göstermek için neler yapabiliriz? Uzun ilişkiler için umut yok mu? Gelin bakalım.

Devamını Oku 10.05.2021

Kilo yönetiminde psikolojik etkenler

Obezite, çağımız için ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Obeziteye bağlı fiziksel ve ruhsal hastalıkların maliyeti günden güne artmaktadır. Çeşitli yeme programlarının, diyet uzmanlarının popülerliği de bu sebeple şaşırtıcı değildir. Diyet seçenekleri sonsuz gibi... Sonuç alma garantili! Ancak asıl önemli olan, sizin için doğru ve sağlıklı kiloyu hedeflemeniz ve o kiloya ulaştığınızda da bunu koruyabilmenizdir.

Devamını Oku 03.05.2021
{$ item.Title $}
{$ item.Title $} © {$ item.Files[0].Sources[0] $}
{$ item.DailyVideosDetails.Section_Title $}
{$ item.Title $}
{$ item.DailyVideosDetails.Section_Title $}
{$ item.Title $}
{$ item.DailyVideosDetails.Section_Title $}
{$ item.Title $}
{$ photo.Metadata.Title $}
{$ item.DailyVideosDetails.Section_Title $}
LG
MD
SM
XS