hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uzman Psikolog Irmak Atak Uzman Psikolog Irmak Atak

    Zehirli ilişkiler

    15.02.2021 Pazartesi | 09:05Son Güncelleme:

    Doğada, zehirli canlılar genellikle parlak ve çok renkli yapılarıyla tanınabilir. Keşke ilişkiler için de böyle bir uyarı sistemi olsa. Ne yazık ki zehirli bir ilişkide olduğumuzu fark etmemiz biraz daha zor olabiliyor ve zaman alabiliyor. Eğer bazı önemli işaretlere karşı duyarsız kalmazsak, bu tür bir ilişki içerisinde olduğumuzu fark edebiliriz. Zamanında uzaklaşabiliriz. Üstelik sadece romantik ilişkilerimizde değil, dostluk gibi diğer yakın ilişkilerimizde de tehlike sinyallerine dikkat etmekte fayda var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zehirli ilişki dediğimizde; size iyi gelmeyen, karşınızdaki kişiyle sürekli bir anlaşmazlık ve çatışma içerisinde olduğunuz tüm ilişkileri düşünebilirsiniz. Çok sevdiğiniz birisi, böyle bir ilişkide olsun ister miydiniz? Cevabınız hayır ise, aynı şekilde kendinizi de korumalısınız. Sizde olumsuz duygular bırakan, söyledikleri ve yaptıklarıyla zarar veren, ama yine de yakın çevrenizde tuttuğunuz insanlar var mı? Kendinizden fazlaca verdiğiniz, karşılığında sizi beslemeyen ilişkileriniz var mı? Bu tür ilişkilere karşı kendinizi korumanın zamanı geldi. Sınır koymak, hayır demek; bu kişilerin hayatınızdan elenmelerini sağlayacaktır. Size iyi gelecek insanlar, zaten sınırlarınıza saygı duyan, hayır cevabı verdiğinizde sizi sevmeye devam eden insanlardır. Elenmesi gerekenler, sınırlarınızı zorlamak isteyecek, hoşlarına gitmediğinde tepki gösterecek ve zamanla hayatınızdan çıkıp gideceklerdir.

    Zehirli ilişkiler, her zaman zehirli bir şekilde başlamayabilir. Zamanında sizi besleyen, sağlıklı bir ilişki de zamanla yıpratıcı ve zarar verici bir hal alabilir. Geçmişteki güzel zamanları düşünerek ilişki içerisinde kalmaya çalışmak, çok da mantıklı bir karar olmayacaktır. Bazı ilişkilerin ne yazık ki hayatınızda sadece belirli bir dönem için yeri var. İlişki, hayatınızdaki amacına ulaşır ve daha fazla ilerlemeyen bir hal alırsa, tutunmaya çalışmak sadece size zarar verecektir. Onları geçmişteki güzel anılarınızla hatırlamaya devam edebilir ve şimdinizi korumak adına veda edebilirsiniz.

    Her ilişkide zaman zaman inişler çıkışlar olabilir. Bu ilişkinin doğasında vardır. Burada bahsettiğimiz, olumsuz yaşantıların, eleştirilerin, mutsuzlukların olumlu deneyimlere ağır bastığı ilişkiler. Sürekli olarak kendinizi hayal kırıklığı ve kırgınlıklar içinde bulduğunuz ilişkiler… Bu şekilde süren ilişkilerin ruhsal olduğu kadar bedensel olarak da bizi yıprattığı bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarafların sürekli birbirlerini eleştirdikleri ve kötü yanlarını ortaya çıkardıkları ilişkiler de zehirli ilişkilere iyi birer örnektir. Sebebi çocuklukta kurulan güvensiz ilişkiler veya yaşanmış travmatik olaylar olabilir. Her ne olursa olsun, siz desteklenmeye, cesaretlendirilmeye ve sizdeki iyiyi ortaya çıkaran insanlarla birlikte olmaya değersiniz. Bunun hiçbir ilişki için elinizden alınmasına izin vermeyin. İster bir sevgili, ister bir dostunuz veya akrabanız olsun, uzaklaşma zamanı geldiği zaman, bunu görmezden gelmeyin.

    Son olarak, mevcut sosyal destek ağınız, zehirli ilişkiler karşısında oldukça önemli bir koruyucu etken olabilir. Sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanda ciddi ve uzun süreli bir azalma olup olmadığına dikkat edin. Zehirli ilişkiler, genellikle kişisel sınırları yok saydığından ve bizi duygusal ve bedensel olarak yorduğundan, diğer ilişkilerimize ayıracak zaman ve enerjiyi bulmakta zorlanmaya başlarız. Bunu önemli bir işaret olarak almak gerekir. Ayrıca, sevdiklerinizin endişeleri de dikkate alınmalıdır. Kişi, zehirli bir ilişki içerisinde olduğunu genellikle en son fark edenlerden olur. Çevrenizde size değer veren insanlar, içinde bulunduğunuz bir ilişkinin size zarar verdiği konusunda fikir beyan etmeye başladıysa, savunmacı olmak yerine kulak vermek gerekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bu işaretlere rağmen, ilişkiye bir şans vermek istiyorsanız, ilişkiyi bu yönde tetikleyen etkenleri, sorunların kaynaklarını bulmaya çalışın. Eğer depresyon veya travma gibi tetikleyicilerin ilişkiyi olumsuz etkilediğini fark ettiyseniz, psikoterapiden faydalanmayı deneyebilirsiniz. Sorunun kaynağını çözdüğünüzde, ilişkinin doğasının da değişmesi olasıdır. Yine de eğer karşınızdaki kişinin çabalamadığını görüyorsanız, bazen en doğru cevabın “hoşça kal” demek olduğunu unutmayın.