hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    2018 teknoloji dünyasına kısa bir bakış

    24.12.2018 Pazartesi | 13:14Son Güncelleme:

    Koca bir yıl boyunca o kadar çok kaynaktan o kadar çok bilgiye maruz kalıyoruz ki, geri dönüp yılın toparlamasını yapmak, bunu bir önem sırasına koymak hiç kolay değil. Ancak ben yine de aklımda kalan, heyecan duyduğum ya da analiz yapma ihtiyacı hissettiğim, bu yıl yaşanan, çok konuşulan bazı olaylara ve gelişmelere kısaca değinmek isterim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu listede bir önem veya zaman sıralaması yoktur, sadece yıl içinde yaşanan bazı gelişmelerden kısa notlar olarak bakabiliriz.

    Google Duplex tanıtıldı

    Yılın en ilgi çekici teknolojik ürünlerinden biri Google’ın Mayıs ayında düzenlediği geliştirici konferansı “Google I/O”da, şirketin CEO’su Sundar Pichai tarafından tanıtımı yapılan Google Asistan eklentisi diyebileceğimiz Duplex ürünüydü. Duplex “yapay zeka destekli sesli asistanı” sizin adınıza bir kuaförü arayıp randevu alabiliyor, bir restoranda rezervasyon yaptırabiliyor. Gerçek bir insan gibi konuşabilen “Duplex”in yapay zeka olduğunu anlamak pek mümkün değil. Sekreterlik mesleğinin sonu yaklaşıyor diyebiliriz.

    İlk yapay zeka tabanlı haber sunucusu

    Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, robotik sesli ama gerçek insan görünümlü, “yapay zeka tabanlı” haber sunucusunu Çin’de düzenlenen Dünya İnternet Konferansında(WIC) tanıttı. İngilizce ve Çince konuşabilen iki farklı versiyonu olan yapay spiker sanki gerçek bir insan gibi karşımızda. Dijitalleşmenin ivme yaptığı bu dönemde insanların da giderek dijitalleştiğine tanık oluyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    JD.com’dan dünyanın en büyük otonom lojistik merkezi

    Alibaba’nın Çin’deki en büyük rakibi JD.com Şanghay’da inşa ettiği tam otonom depolama ve lojistik merkezini hayata geçirdi. Saatte 9.000, günde 200.000 online siparişin hazırlanıp yola çıkarıldığı merkezde sadece 4 kişi çalışıyor. 180 insanın yapacağı işi robotlar ve otonom sistemler gerçekleştiriyor.

    Amazon’un ilk kasiyersiz mağazası halka açıldı

    Amazon ilk konseptini 2016 Aralık ayında tanıttığı, kasiyersiz market projesi AmazonGo’nun ilk mağazasını Seattle’da halka açtı. Oldukça basit ama yüksek teknoloji bir konsept üzerine kurulu mağazaya, telefonunuzda bulunan aplikasyonu okutarak girip, istediğiniz ürünleri alıp, çantanıza atıyorsunuz. Ardından elinizi kolunuzu sallayarak mağazadan çıkıyorsunuz.

    Kasa sırası bekleme, ödeme yapma gibi zamanınızı alacak işler yok. Mağaza içine yerleştirilmiş yüzlerce kamera, sensör ve yapay zeka teknolojisi sayesinde Amazon, sizin hangi ürünü alıp çantanıza attığınızı, hatta hangisinden vazgeçip geri yerine koyduğunuzu takip edebiliyor ve mağazadan çıkar çıkmaz ürünlerin toplam ücreti kredi kartınızdan kesiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amazon kısa sürede ABD çapında AmazonGo sayısını 7’ye çıkardı. Hedef birkaç yıl içinde 3000 şubeye ulaşmak. Ancak hatırlatmakta fayda var; Amazon rakipsiz değil. Çin’de JD.com’un benzer bir konsepte sahip kasiyersiz mağazaları “JD.ID X-Mart”un Çin ve Endonezya’da 20’den fazla şubesi bulunuyor.

    Elon Musk uzaya otomobil gönderdi

    Uçuk projeleri ile dünyaya ilham veren ama aynı zamanda sansasyon yaratmayı seven bir isim Elon Musk. Ünlü işadamının uzay ve havacılık şirketi SpaceX dünyanın mevcut en güçlü roketini geliştirmeyi ve başarıyla uzaya fırlatmayı başardı. Falcon Heavy adı verilen roketin yükü Elon Musk’a ait bir Tesla Roadstar aracıydı. Kırmızı otomobil içinde cansız bir manken ve hoparlörden yayılan David Bowie'nin Starman şarkısıyla Mars’a doğru yola çıktı. Falcon Heavy’nin 3 roketinden ikisi aynı anda yere dikey iniş yaparak bir tarih yazdı.

    Elon Musk görevden alındı

    Elon Musk yaptıklarıyla da gündem yaratmaya devam etti. Tesla hisseleri konusunda yaptığı spekülatif açıklamalar sonucu, ABD’li finans müfettişlerinin talebi üzerine, şirket Elon Musk’ı yönetim kurulu başkanlığı görevinden aldı. Ayrıca Tayland’da mağarada mahsur kalan çocukları kurtarmak üzerine yolladığı “kurtarma aracı” pek de işe yaramayınca, İngiliz bir dalgıçla sosyal medya üzerinden tartışmaya giren ve ona ‘pedofil’ diyen Musk, dalgıç tarafından dava edildi. Hepsi yetmezmiş gibi katıldığı bir online programda canlı yayında esrar içen Musk, hakkındaki tartışmaların büyümesine sebep oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Facebook’un da başı dertte

    2016 ABD Başkanlık Seçimleri’nde Donald Trump’ın kampanyası için çalışan Cambridge Analytica danışmanlık şirketinin, 87 milyon Facebook kullanıcısından elde ettiği dijital verileri seçimde manipülasyon yapmak amacıyla kullandığı ortaya çıktı. Facebook borsada milyarlarca dolar değer kaybederken, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ABD Senatosunda ifade verdi ve gerekli önemlerin alınmasında yetersiz kaldıklarını kabul ederek, yaşananlardan dolayı özür diledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB veri güvenliği yasası yürürlüğe girdi

    Avrupa Birliği vatandaşlarının kişisel bilgi güvenliği ve gizlilik haklarını korumak amacıyla düzenlenen AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği Mayıs ayında yürürlüğe girdi. AB’nin kişisel verilerin korumasına yönelik olarak gerçekleştirdiği bu büyük reform, Avrupa Birliği vatandaşlarının dijital verilerini koruma altına almakla birlikte, AB ülkeleriyle iş yapan tüm şirketlere de yeni yükümlülükler getirmiş oldu.

    Uber’in sürücüsüz aracı kaza yaptı

    Türkiye’de de büyük tartışmalara sebep olan Dünyaca ünlü yeni nesil ulaşım şirketi Uber’in test aşamasındaki bir sürücüsüz aracı, Mart ayında ölümcül bir kazaya karıştı. Kazada gece karanlıkta karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir kadına çarpan araç kadının ölümüne sebep oldu.

    Kazanın ardından soruşturmayı takiben Uber sürücüsüz araç çalışmalarını askıya aldığını açıklamıştı. Kazadan 9 ay sonra Uber, 20 Aralık’ta sürücüsüz araç testlerine tekrar başladığını açıkladı.

    Çinli e-ticaret devi alibaba trendyol’u satıl aldı

    Türkiye’de yılın en dikkat çekici satın alımında Çinli Alibaba, Türkiye’nin en büyük e-ticaret yatırımlarından biri olan Trendyol’a 728 milyon dolar ödeyerek çoğunluk hissesini satın aldı.

    Amazon Türkiye’ye girdi

    Geldi, geliyor, gelecek denen ABD’li e-ticaret devi Amazon ise sonunda Türkiye pazarında girdi. Piyasayı hareketlendirmesi ve rekabeti kızıştırması beklenen Amazon’la ilgili özellikle sosyal medyada ciddi tartışmalar yaşandı.

    Netflix ilk Türk dizisini yayınladı

    Dünyaca ünlü online yayın platformu Netflix, “Originals” adı altında, kendi özgün projelerini yayında olduğu pek çok ülkede hayata geçiriyor. Bu kapsamda ilk Türk Dizisi “Hakan: Muhafız”ın 10 bölümlük ilk sezonu geçtiğimiz günlerde platformda yayınlandı. İmdb’de 8.0 gibi yüksek bir puan toplayan dizi beklentileri karşılamış gibi gözüküyor.

    5G ivme kazanıyor

    Bugün kullandığımız 4G LTE mobil internet bağlantısının bir sonraki seviyesi 5G için dünya çapında testlere başlandı. 4G’den kat kat daha hızlı olması beklenen ve sadece iletişim için değil, pek çok yeni nesil teknolojinin kullanımını kolaylaştırması anlamında çok önemli bir teknoloji olan 5G bağlantısının 2019 itibarıyla yavaş yavaş genel kullanıma sunulması planlanıyor.