hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz
    Prof. Dr. Derya Uludüz

    Prof. Dr. Derya Uludüz

    cnnturk.com yazarı

    tüm yazıları

    Doğduğunuz mevsim zihin sağlığınızı nasıl etkiliyor?

    Eğer yaz çocuğuysanız kendinizi anlatırken “sıcakkanlı ve pozitif” tanımlamasını cümlenizin bir köşesine iliştirebilirsiniz ya da kışın dünyaya gelmiş biriyseniz “soğuk ve mesafeli” duruşunuzu nedense doğduğunuz mevsime atfedersiniz. Bunların hepsi genel geçer söylemler olsa da doğduğunuz mevsimlerin zihin sağlığınızı etkilediği bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış bir gerçek.

    Devamını Oku03.11.2022

    Sürdürülebilir mutluluk mümkün mü?

    Son yıllarda tüm kavramlar başına sürdürülebilirlik ekini almaya başladı. Sürdürülebilir eğitim, sürdürülebilir moda, sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir sağlık liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Peki, sürdürülebilir mutluluk da mümkün müdür?

    Devamını Oku20.10.2022

    Akıllı telefonunuzu ne kadar akıllı kullanıyorsunuz?

    Akıllı telefonumla ilk tanıştığım dönemi hatırlıyorum. Daha ilk elime alışımda dokunmatik ekranına şaşkınlıkla bakmıştım. Kullanmaya başladığımda en hızlı asistandan bile daha hızlı, daha becerikli çıktı. En mutlu olduğumuz anları fotoğraf çekme becerisi ile hatıraya çevirip onunla paylaştık. Sıkıldığımız zamanlarda bizi eğlendirmesi de cabası. Ama zaman geçtikçe yemek yediğimiz masada ailemizle geçirdiğimiz zamandan çalmaya başladığını fark ettiniz mi?. O kadar renkli sanal bir dünya sunuyordu ki bir kısmımız kendimizi ondan alamaz olduk. Masada kafamızı kaldırıp etrafa baktığımızda bütün aile fertlerinin aynı oyuncakla oynadığını gördükçe içimiz rahatlıyordu. Endişe edecek bir durum yoktu, herkes halinden memnundu.

    Devamını Oku11.10.2022

    Neden sosyal medyada paylaşım yapmaya ihtiyaç duyarız?

    Kırsaldaki çiftçinin de, beyaz yakalı Ceo’nun da, hastanedeki temizlik görevlisinin de, ameliyathanedeki cerrahın da artık kayıtsız kalamadığı bir mecra sosyal medya. Hatta öyle ki, şu zamanda hala sosyal medya hesabı olmayan birini neredeyse dünya dışı bir varlık olarak algılar olduk. İnternetin şahsi gazetemiz ve kişisel televizyon kanalımız olmaya başladığı tabiri caizse “sosyal medya çağında” ortalama bir internet kullanıcısı günde yaklaşık üç saatini sosyal medya kullanarak geçiriyor.

    Devamını Oku01.10.2022

    Bilinç altımızı kontrol etmek ve yemek hakkında düşünmeyi bırakmak için 7 ipucu

    Fast food’a dayalı gıda endüstrisi, hareketsizlik, masa başı çalışma koşulları derken obezite çağımızın en sık telaffuz edilen kavramı oldu. Bilinçsizce yapılan diyetler, gidilmeyen spor kulübü üyelikleri, detoks kampları, diyet hapları, onlarca kilo vermeyi vadeden diyet reçeteleri de obezitenin karşısında biriktirdiğimiz cephaneliğimiz haline geldi.

    Devamını Oku21.09.2022

    Kişiliğiniz beyin sağlığınızı etkiliyor

    Dünya üzerinde yaklaşık 8 milyar insan ve çok fazla kişilik özelliği var. İnsan, belli genetik özellikler, belli eğilimlerle dünyaya gelir ve sonrasında çevrenin etkisiyle bu özelliklerin bazıları zamanla evrilir. Yani kişilik özelliklerimiz ne doğuştandır ne de tamamen dışsal faktörlere bağlıdır.

    Devamını Oku08.09.2022

    Maymun çiçeği hastalığı hakkında akla gelen sorular

    Maymun çiçeği hastalığı tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Seksenin üzerinde ülkede en az 26.000 enfekte vaka var. Dünya sağlık örgütü maymun çiçeği hastalığını uluslararası acil sağlık durumu olarak ilan etti.

    Devamını Oku09.08.2022

    Bel çevreniz beyin felci riskiniz hakkında ipucu veriyor

    Sigara bağımlılığı, stresli ve hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme gibi nedenler nörolojik hastalıklar için önemli risk faktörleri oluştururken, bel bölgenizin ölçüsü de beyin sağlığınız hakkında ipucu verebiliyor. Özellikle elma tipi vücut ölçülerine sahip kişiler beyin ve damar hastalıkları konusunda daha çok risk altında.

    Devamını Oku29.09.2021