hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz Prof. Dr. Derya Uludüz

    Bel çevreniz beyin felci riskiniz hakkında ipucu veriyor

    29.09.2021 Çarşamba | 09:16Son Güncelleme:

    Sigara bağımlılığı, stresli ve hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme gibi nedenler nörolojik hastalıklar için önemli risk faktörleri oluştururken, bel bölgenizin ölçüsü de beyin sağlığınız hakkında ipucu verebiliyor. Özellikle elma tipi vücut ölçülerine sahip kişiler beyin ve damar hastalıkları konusunda daha çok risk altında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada ölümle sonuçlanan sağlık sorunları arasında dolaşım sistemi hastalıkları ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor. Nörolojik hastalıkların her geçen gün daha tehlikeli boyutlara gelmesi ise hastalığın risk faktörlerini belirlemeye destek olacak yeni araştırmalar yapılmasına zemin hazırlıyor.

    Yapılan araştırmalar, bel çevresi ölçülerek belirlenen karın obezitesinin, bir beyin damar hastalık risk belirteci olduğunu vurguluyor. Nörolojik hastalıklar konusunda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de durum hiç iç açıcı değil. Yaklaşık 2 yıldır önemli bir virüsle mücadele halindeyiz.

    Evlere kapandık, stres seviyemiz yükseldi, hareketlerimiz kısıtlanırken yiyecek-içecek tüketimimiz arttı. Buna bağlı olarak artış gösteren fazla kilolu olma durumu da tartı üzerindeki sayıların rekabetine dönüştü. Oysaki sağlığımız hakkındaki ipuçlarını sadece tartı üzerindeki sayılardan alamayız. Fazla kilo ve yağ miktarının vücudun hangi bölgelerinde toplandığı da özellikle beyin ve damar sağlığı açısından önemli bir mesaj verebilir.” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elma tipi vücut şekline sahip olanlar, dikkat

    Özellikle karın / bel bölgesinde fazla kilo ve yağlanmalar beyin sağlığı açısından daha büyük risk taşıyor. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Kimi insanlarda kilo ve yağ miktarı vücuda dağılabilir ya da özellikle basen bölgesinde kendini gösterebilir, kimilerinde ise tüm fazlalıklar karın bölgesinde toplanabilir. Elma tipi olarak adlandırılan bu vücut şekline sahip kişilerin inme ve tip 2 diyabete yakalanma riskinin daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.

    Bel çevrenizi rutin olarak ölçtürün

    Hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği olup yüksek inme riski taşıyan kişileri belirlerken, vücut kitle indeksi ile birlikte bel çevresinin ölçülmesi de önemlidir. İnsanlar yaşlandıkça kas kütlesi kaybetme eğilimi gösterir fakat karın / bel bölgesinden kilo alabilirler. Bu nedenle, toplam ağırlıkları ve vücut kitle indeksleri aynı kalsa bile kişinin biriken yağ miktarı sağlığı için ciddi tehlike oluşturabilir. Beyin damar hastalıkları risk faktörleri belirlenirken diğer tetkiklerin yanında bel çevresinin de rutin olarak ölçüsü alınmalı, sağlık riskleri bir bütün içerisinde değerlendirilmelidir.