hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz Prof. Dr. Derya Uludüz

    Doğduğunuz mevsim zihin sağlığınızı nasıl etkiliyor?

    03.11.2022 Perşembe | 09:13Son Güncelleme:

    Eğer yaz çocuğuysanız kendinizi anlatırken “sıcakkanlı ve pozitif” tanımlamasını cümlenizin bir köşesine iliştirebilirsiniz ya da kışın dünyaya gelmiş biriyseniz “soğuk ve mesafeli” duruşunuzu nedense doğduğunuz mevsime atfedersiniz. Bunların hepsi genel geçer söylemler olsa da doğduğunuz mevsimlerin zihin sağlığınızı etkilediği bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış bir gerçek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmalar sonbahar ve kış aylarında doğan bebeklerin, bu mevsimde doğum yapan annelerin stresle ilişkili olan kortizol düzeylerinin daha yüksek olmasından dolayı zihinsel sağlık bozuklukları geliştirme riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Yine araştırmalar mevsimsellik ile sonraki yaşam arasında bir bağlantı kurularak anksiyete ve depresyon geliştirme riskini gözler önüne seriyor.

    Rahim içi gelişimin kritik dönemlerindeki olumsuz çevresel maruziyetler, doğumdan sonra da devam eden fetüste, bireyin genetik olarak belirlenmiş sağlık yörüngesini etkileyen değişikliklere yol açabiliyor.

    Bu değişiklikler hayatın ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve psikiyatrik bozukluklar gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Araştırmalarda şizofreninin, kış mevsimi nedeniyle, rahim içinde yüksek düzeyde kortizole maruz kalmanın bir sonucu olarak Ocak ve Şubat aylarında doğan kişilerde daha sık teşhis edildiğini göstermiş.

    Kişinin doğduğu mevsim, yetişkinlikte tespit edilen dopamin ve serotonin seviyelerini bile etkileyebiliyor.

    Yapılan araştırmalara göre;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Yazın doğan insanlar, kışın doğanlara göre daha hızlı, daha sık hüzünlü ve neşeli ruh halleri arasında gidip gelirler.

    - İlkbahar ve yaz aylarında doğan insanlar aşırı pozitif ve yüksek enerjiye sahip olma eğilimindedir.

    - Kışın doğanlar, yılın diğer zamanlarında doğanlara göre daha sakin ve sessiz olmaya eğilimli ve daha depresifler.