hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz Prof. Dr. Derya Uludüz

    Güzellik uykusu efsane değil tamamen bilimsel

    28.01.2020 Salı | 14:58Son Güncelleme:

    Uyku hem fiziksel hem de zihinsel ve ruhsal açıdan dinlenme süreci. Ancak uyku sırasında yenilenen ve gençliği korunan bir yer daha var; cildimiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyi bir uykuda cilde esneklik kazandıran kollajen üretimi sağlanıyor, nem dengesi korunuyor ve gözaltı torbaları azalıyor, kırışıklıkların derinleşmesini önleyen bir süreç başlıyor. Bunun yanı sıra parlak ve daha sağlıklı saçlar da iyi bir uyku ile sağlanabiliyor. Yani aslında tüm nemlendirici kremlerin, kollajen haplarının, maskelerin ve bakımların çok daha iyisini yapabilen doğal bir çözüm var elimizde. O da iyi ve kaliteli bir güzellik uykusu.

    8 saatlik ideal uyku süresinde ilk 3 saatte cildi gençleştiren bir süreç yaşanıyor. Sonraki iki saat cildi onarırken son üç saat ise cildi birçok hastalıktan koruyor. Ancak bu 8 saatlik süreci tamamlamanız gerek, bu süreçte bir dönemden vazgeçmek ödem, kırışıklık ve gözaltında halkalar olarak size geri döner. Peki, nasıl, ne kadar uyumalıyız ve iyi bir uyku ile uykusuzluk bize neler getirebilir?

     Uyku sırasında neler oluyor?

    - Uykunun ilk üç saatinde büyüme hormonu salgılanıyor. Hipofiz bezinden salgılanan bu hormon ile birlikte ciltte esneklik sağlayan kollajen üretimi gerçekleşiyor. Cilt bu 3 saat içinde günlük hasarları onarıyor.

    - Sonraki iki saatte melatonin hormonu zirve yapıyor. Bu hormon başta meme kanseri olmak üzere bizi birçok hastalıktan koruduğu gibi sirkadiyen ritminizi (uyku ve uyanma kalıplarını) düzenlemekten sorumlu. Aynı zamanda cildi zararlı toksinlere karşı da koruyan bir antioksidan görevi görür. Vücudumuz ve cildimiz uyurken onarılır ve gündüz yorgunluğundan kurtulur. Uyku sırasında ciltte biriken toksinler ortadan kaldırılır ve ultraviyole ışınlar gibi dış etkenlerin cilt üzerinde neden oldukları hasarlar tedavi edilir.


    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Son üç saat ise uykunun dinlenmeyi sağlayan REM uykusu evresidir. Bu sırada stres hormonu dediğimiz kortizol seviyeleri düşer. Kortizol böbrek üstü bezlerimizden salgılanan ve cildin kalitesini düşüren, stres ve iltihaba neden olan bir hormon. Son araştırmalar az uyuyanlarda atopik dermatit ve egzema gibi cilt hastalıklarının daha fazla görüldüğünü ortaya koydu. Ayrıca kötü uyku, ciltte akne veya sedef hastalığı gibi iltihabi cilt hastalıklarının şiddetini artırabiliyor.

    - Uyku sırasında vücudun nem miktarı dengelendiği için cilt de nemi geri kazanır. Az uyumak bu su dengesini bozar ve sabah ödem ile uyanabilirsiniz. Ayrıca bu durum yine gözaltı torbası, ciltte kuruluk ve derinleşmiş kırışıklık olarak geri döner.


    - Cildin sıcaklığı da kasların gevşemesine ve hareketsiz hale gelmesine izin vererek en düşük noktaya ulaşır ve sıcaklığın düşmesiyle cilde en derin iyileşme sağlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uykusuzluk nasıl yaşlandırıyor? Gözaltı torbalarının sebebi nedir?

    Bir gecelik uykusuzluk bile düşük göz kapakları, şişmiş gözler, göz etrafında koyu halkalar, soluk bir ten, daha fazla kırışıklık, ince çizgiler, ağız kenarlarındaki ciltte sarkıklığa ve saçlarda güçsüzleşmeye neden olabiliyor.
     
    Uyku sırasında cilde kan akışı artıyor ve kollajen salgılanıyor. UV ışınları sandığımızın aksine sadece yazın değil kışın da var ve iyi bir uyku ile UV maruziyetinden kaynaklanan hasar onarılır, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri azaltılır.

    Zayıf uyku ise daha hızlı yaşlanan, iyileşmeyen, akne, cilt hassasiyeti, alerji, tahriş ve kuruluk gibi sorunları olan solgun bir cilde neden olur. İşte güzellik uykusunun faydaları:

    Gözaltı şişliklerini azaltır

    Stres altında olduğunuzda kortizol seviyeleri yükselir ve vücudunuzdaki tuz dengesi değişir. Bu da vücutta su tutulmasına neden olur. Sağlıklı bir su ve nem dengesi için düzenli uykuya ihtiyaç vardır.

    Cilt parlaklaşır

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uyurken cilt hücreleri daha hızlı büyür ve uykusuz kalındığında stres hormonu kortizol yükselir. Kortizol vücutta iltihaba da neden olur ve enflamasyon cildin parlak ve pürüzsüz kalmasını sağlayan proteinleri parçalar. Yorgun olduğunuzda, vücudunuzdaki kan etkili bir şekilde akmaz, bu da kanda oksijen eksikliğine neden olur. Bu oksijen eksikliği cildinizin pullu, pigmentli veya lekeli görünmesine neden olur.

    Kollajen üretilir

    Kollajen cildin elastikiyetini sağlayan önemli bir bileşendir. Kollajen parçalandığında cilt incelir ve kırışıklık başgösterir. Uykusuzluk ise doğrudan vücutta bir stres yaratır ve bu kollajenin bütünlüğüne zarar verir.

    Uyku kollajeni nasıl yeniler?

    Vücuttaki tüm hücrelerin arasını dolduran bir ‘matriks’ mevcuttur. Bu matriks hücrelerin hayatta kalmasını destekler. Vücut ağırlığının yarısını oluşturan matriksin yarısı ise kollajendir. Yeni yapılan araştırmalar hücreler arasında bulunan matriksin ip gibi ince kollajen yapılar bulundurduğunu ve bu yapıların gün içinde dışardan gelen hasarlara karşı kendilerini kurban ettiklerini gösterdi. Ancak matriksler gece iyi bir uyku ile kendilerini yeniler. Dolayısıyla kollajen miktarı belli bir düzeyde kalmış olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha sağlıklı saçlar

    Stres saç dökülmesinin önemli sebeplerinden biridir ancak uykusuzluk stres hormonunun yükselmesine neden olduğu için aslında uykusuzluk ile saç dökülmesi yakından ilişkilidir. Ayrıca, uyku saçlarınızın büyümesi ve görünümü üzerinde de etkisi olacak hormonlarınızı etkileyebilir. Saçınızın düzgün protein sentezi için de uykuya ihtiyacı vardır.

    Güzellik uykusu için kaç saat gerekli?

    Sihirli sayı gece başına yedi ila dokuz saat arasında değişiyor ancak önemli olan uykunun miktarı yanısıra kalitesi. Tüm uykular, eşit derecede onarıcı değil. REM uykusu gecenin ortasında bir noktada gerçekleşir, bu nedenle hafta sonları da dâhil her gün erken yatılmalı ve her sabah aynı saatte uyanılmalıdır.

    Güzellik uykusunu en faydalı hale nasıl getirebilirim?

    Uyumadan önce muhakkak cildinizi temizleyin. Kirli bir yüzle yatmak ya da makyajınızı çıkarmamak gözenekleri tıkar, büyük gözenekli akneli bir cilde neden olur. Cildinizi sağlıklı yağlarından arındırmayacak ve cilt bariyerinizin sağlıklı kalması için gereken hafif asidik ortamı koruyacak nazik, pH dengeli bir temizleyici kullanabilirsiniz. Ya da sadece su ve doğal bir sabunla yıkayabilirsiniz. Çok sert ovmanıza gerek yok, nazik bir şekilde yıkamak yeterli.

    Uyumadan önce kaloriferin üstüne bir bardak su koyun. Nemi dengeleyici bir makine de işe yarayabilir. Yüzünüzü yıkamak cildinizi kurutabilir ve uyku, özellikle düşük nemli bir ortamda cildi susuz bırakabilir. Eğer çok kuru bir cildiniz varsa kullanacağınız gece kreminin A vitamini veya retinol içermesi faydalı olarak cildin kollajen üretimini artırır.


    Pürüzlü bir pamuk yastıkta uyumak cildinizi tahriş edebilir ve yüzünüzü sıkıştırarak kırışıklıklara neden olabilir. Çoğu kırışıklık aslında mimikler ile ilgilidir ancak uyku pozisyonu ve göğüs bölgesinde oluşan kırışıklıklar gece üstüne uyumakla da alakalı olabilir. Bunun kolay bir çözümü sırtüstü uyumaktır. Yan uyumayı tercih ederseniz, cilt dostu bir yastık alın. Saten veya ipek yastık cilt tahrişini ve sıkışmayı en aza indirirken bakır oksit yastık kılıfları kaz ayakları ve diğer ince çizgileri azaltabilir. Ayrıca ipek bir yastık kılıfı, saçlarda karışıklık ve kırılmayı da önlemeye yardımcı olur.