hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz Prof. Dr. Derya Uludüz

    Neden sosyal medyada paylaşım yapmaya ihtiyaç duyarız?

    01.10.2022 Cumartesi | 15:34Son Güncelleme:

    Kırsaldaki çiftçinin de, beyaz yakalı Ceo’nun da, hastanedeki temizlik görevlisinin de, ameliyathanedeki cerrahın da artık kayıtsız kalamadığı bir mecra sosyal medya. Hatta öyle ki, şu zamanda hala sosyal medya hesabı olmayan birini neredeyse dünya dışı bir varlık olarak algılar olduk. İnternetin şahsi gazetemiz ve kişisel televizyon kanalımız olmaya başladığı tabiri caizse “sosyal medya çağında” ortalama bir internet kullanıcısı günde yaklaşık üç saatini sosyal medya kullanarak geçiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmacılar sosyal medyayı bu kadar çekici kılan şeyin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Peki ama sosyal medyada paylaşım yapmamızı sağlayan tam olarak nedir?

    Bir grup araştırmacı bilim insanı; çevrimiçi bilgi paylaşımının arkasındaki psikolojiyi keşfetmek için 3.000'den fazla kişinin davranışını analiz etti. Cevabın oldukça basit olduğu ortaya çıktı: İnsanlar kendileri veya tanıdıkları insanlar için anlamlı olduğunu düşündükleri bilgileri paylaşırlar.  Yine araştırmalar gösteriyor ki; insanların kendisi ve toplum için değerli buldukları paylaşımlar viral hale gelebilir. Araştırma gösteriyor ki;

     • İnsanlar kendileriyle ilgili olduğunu düşündükleri bilgilere daha fazla dikkat ediyorlar.

    • Birer sosyal varlık olan insanların bilgi paylaşımı esnasında beyinlerinin ödül merkezi harekete geçiyor. • Diğer insanların ne düşündüğünü, ne duymak istediğini dikkate alıyorlar. Bu da sosyal uygunluk için bilinen bir kalite göstergesi.• Bilgi paylaşımı, bireysel ve toplumsal eylemin kritik bir bileşenidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Paylaşımlar, normatif olana dair algılarımızı değiştirerek kolektif davranışımızı etkiliyor.

    • On binlerce mesajla ilgili veriler incelendiğinde, bulguların sosyal medyada etkili kamu mesajlaşmasını şekillendirmeye yardımcı olabileceğine inanılıyor.

     "Paylaşım, kültürel normları değiştirmek ve daha büyük ölçekli eylemleri motive etmek için kilit bir kaldıraçtır, bu yüzden bunu neyin gerçekleştirdiğini anlamak gerçekten önemlidir”.

    Sosyal medyanın gücünü görmezden gelmeden, paylaşımlarımızın bireysel bir eylemden çıkarak kitleleri harekete geçiren bir eyleme dönüşebileceğini unutmadan, kamunun doğru enformasyona ulaşmasının önünü kesmeden paylaşımlar yapmak, sosyal medyayı doğru kullanmak için sihirli bir anahtar sayılabilir.