hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Malezya Kaplanı Sandokan

    26.12.2020 Cumartesi | 14:04Son Güncelleme:

    Önce başlıkta ki ‘Malezya Kaplanı Sandokan’ı tanımakta yarar var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sandokan İtalyan yazar Emilio Salgari tarafından kurgulanan 19. yüzyıldan kalma hayali bir korsandır. Maceraları ilk olarak 1883 yılında İtalya’da yayınlanmıştır. Toplam 11 romanda Sandokan korsan olarak kahramanlaşarak sömürgecilere karşı ayaklanmalara öncülük etmiştir.

    Hollanda ve İngiliz Donamasının doğduğu bölgede katliam yapması ve aile bireylerini öldürmesi üzerine bir çete kurarak korsanlığa soyunmuş ve ilk işi Donanma Komutanını J. Hillock’un yeğeni olan Mary Ann’i kaçırarak intikam yolunu seçmiş daha sonra Mary  Ann ile aşk yaşamıştır. Emilio Salgari O’nu ‘Güney Çin Denizinin ‘Malezya Kaplan’ı olarak tanıtır.

    Sandokan, Borneo hanedanlığının son prensi Kaigadan’ın tek oğludur ve intikam yemini etmiştir. Maceralarında hep savaşacak aynı anda zayıfı kollayacak, halkını koruyacak, adalet dağıtacaktır. Ancak Emilio Salgari Sandokan’ı yalnız bırakmaz ve yeni romanlarında yanına sadık dostu olarak Yanez De Gomero’yu ekler ve yeni romanlarının adı ‘Mompracem Kaplanları’ haline gelir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Emilio Salgari Sandokan karakterini İspanyol Donanma Komutanı Carlos Cuarteroni Fernandez’den esinlenmiştir ve şöyle der. ‘Fernandez kendi konumunda bir korsandı. Boylu, güçlü, yağız, adeleli, donuk bakışlı, yakışıklı, soğukkanlı, zeki, refleksli, allı pullu şık giyimli, kafasında ki türbanını hiç çıkartmayan, harika kılıç kullanan, önsezisi ile hareket yeteneği uyuşan bir insan üstü bir liderdi.’

    Sandokan 20. yüzyılda çok okundu. Hatta zaman zaman okul kitaplarında da kahramanlık kelimesinin örneği olarak yer aldı.

    Sandokan hem film oldu hem de dizi haline getirildi. İlk Sandokan filmi siyah – beyaz olarak 1941 yılında çevrildi ve İtalyan aktör Luigi Pavese ‘Malezya Korsanları’ adlı yapıtta ilk Sandokan’ı canlandırdı. ‘İki Kaplan” sonra ki filmdi.

    Malezya Kaplanı Sandokan

    Nihayet Sandokan deniz aşırı Hollywood’a taşındı. Tarihi filmlerin büyük aktörü Steve Reeves iki kez, Ray Danton’da yine iki kez Santokan’ı beyaz perdeye taşıdı.

    Ama hala Sandokan rolüne tıpa tıp uyan bir oyuncu pek bulunamamıştı. Batılı oyuncular aşırı makyaj ile Emilio Salgari’nin yağız kahramanına uydurulmaya çalışılıyordu ta ki  İtalyan televizyon yönetmeni Sergio Sollima ‘Sandokan’ mini dizisi için Hintli oyuncu Kebir Bedi’ yi keşfedene dek. Kebir Bedi ile Sandokan karakteri inanılmaz bir uyum sağladı. Yeni Sandokan milyonları ekran başına kitledi. Öyleki sürekli devami çekildi. Sonradan Kebir Bedi 1977 yılında Sandokan rolünü beyaz perdeye taşıdı. Başarı inanılmazdı. De Angeli kardeşlerin ‘Sandokan’ şarkısı da haftalarca listebaşı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nereden nereye. Şimdi ‘Sandokan’ 24 yıl  sonra tekrar 6 bölümlük bir mini dizi oluyor. Emilio Salgari’nin kült romanının kahramanını bu kez Türk oyuncu Can Yaman canlandıracak. Ünü Türkiye’den Dünyaya taşan ‘Dolunay’, ‘İnadına Aşk’, ‘Bay Yanlış’ ‘Erkenci Kuş’ gibi dizilerin gözde yıldızı sözleşmeyi imzaladı. Aynı zamanda bir sosyal medya kahramanı olan Can Yaman yapımcı firma Lux Vide’nin sahibi Luca Bernabei ile anlaştığını açıklandı.

    Rol arkadaşı yine İtalyan ünlü aktör Luca Argentero olacak. Claudia Gerini ise Sandokan’ın sevgilisi Mary Ann rölünü üstlenecek. Yaklaşık 8.5 milyon takipcisi Can Yaman’ın bu haberine kilitlendi. Can Yaman çekimlerin başlayacağı gelecek Ekim ayına kadar bu role çok sıkı hazırlanacakmış. İtalyancası çok iyi ama Sandokan rolü için at binme, başta kılıç silah kullanma, yakın döğüş dersleri dışında fiziğini daha da geliştirmesi de gerekiyormuş. Bunun içinde kademeli olarak dış sahnelerin çekileceği Bahamas Adalarında ve Meksika’da eğitim görecekmiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sandokan’ı yeni kimliğinde izlemek için epey bekleyeceğiz.  Öte yandan İtalya’nın önde gelen bir makarna markası Can Yaman’ı tanıtım yüzü seçti. 5 bölümden oluşacak reklam filmlerinin yönetmenliğini yine İtalyan’da ki gururumuz Ferzan Özpetek üstlenecek. Pandemi sırasında böyle güzel haberlerle de karşılaşıyoruz.