hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Kısa Kes - Serap Aykut Kısa Kes - Serap Aykut

    Yüzü gözü açıldı, maşallah çocuğuma!

    21.02.2021 Pazar | 09:10Son Güncelleme:

    Bilmiyorum başka ülkelerde durum nasıl ama bizim ülkemizde tek bir çocuk tıraşı modeli var ve uzun yıllar da saç moda sektöründe yerini koruyacak gibi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni yeni trend saç modellerini çocuklarında görmek isteyen ebeveynler olsa da sayıları diğer grupla yarışacak düzeyde değil.

    Nedir bu saç modelinin adı derseniz? İsmini Türk annelerinin belirlediği ‘’Yüzü gözü açılsın’’ modeli!

    Belki siz ebeveynler bu modeli  çocuğunuzda gördüğünüzde rahatlıyorsunuz ancak çocuk için aynı şey geçerli olmayabiliyor. Neredeyse tüm bebek ve çocuklar özellikle ilk berber/kuaför deneyiminde saçları kesilirken tıpkı kakasından ya da tırnağından ayrılırken yaptığı gibi ağlıyor... Bu size naz yapıyor olmasından değil muhtemelen vücudundan fazlalıkların atılıyor olduğunu henüz idrak edemediğinden oluyor. Ve sizin rahatsızlık duyduğunuz saçlardan rahatsızlık duymayı henüz öğrenmediği için bu işleme zorladığınızda çocuğunuzda berber travması oluşuyor. O yüzden ilk tıraşlarda çocuğunuz huysuzluk yapıyorsa lütfen izin verdiği oranda gözlerine düşen ve ensenin terlemesine sebep olan kısımlarda hızlı bir kesim yapılmasına izin verin. Onun için hayal ettiğiniz modeli sonraki kesimlere erteleyin! Eğer berberiyle güzel ve eğlenceli bir iletişim kurmuşsa zaten zaman içinde berberinin uzatmaları oynamasına gönüllü olacak ve daha uzun bir işleme izin verecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biz berberlere en çok sorulan sorulardan biridir. Çocuğumuzuilk tıraşına ne zaman getirelim? Bazı bebekler yaşını doldurmadan kesime ihtiyaç duyabilirken bazıları ise uzun süre buna ihtiyaç duymayabiliyor. Uzmanların söylediği ilk 6 ay zaten varolan saçların döküleceği ve yerine yeni saçlarının çıkacağıdır. O yüzden istisna durumlar dışında, ilk tıraşın 1 yaşından itibaren yapılması genel olarak doğru bir zamanlama olacaktır.

    Bebeğin doğumdan birkaç ay sonra hala saçlarının çıkmamış olması ebeveynlerde bebeğinin kel olabileceğine dair endişe yaratabiliyor. Bu da onları, bebeklerinin saçlarını makina ile sıfırlamaya itebiliyor. Ancak bebeğin/çocuğun saçını kazıtmak zannedildiği gibi saçların gürleşmesini sağlamıyor. Sadece bir kısmı dökülmüş bir kısmı uzun kalmış saçların aynı anda uzaması ve yeni çıkan saçların daha koyu renkte görünmesi saçın çoğalmış olabildiğine dair yanlış bir algı yaratıyor.

    Çocuğunuzun ilk saçları dalgalı ya da kıvırcıksa saçını kestirdikten sonra aynı şekilde uzamayabilir. Bu haliyle biraz daha kalmasını istiyorsanız, saç kesimini biraz daha erteleyebilirsiniz. Ve saçının anne ya da baba tarafından kime çekmiş olabileceği sürprizini zaman içinde görürsünüz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tok olduğu ve uykusunu iyi aldığı vakitler saç kesimi için doğru zamanlardır. En sevdiği oyuncak ya da çizgi filme odaklanması işinizi kolaylaştırır. Ben şahsen özgürlüklerini kısıtlamak istemediğim için penuar (saç kesim örtüsü) kullanmıyorum. O yüzden kıl tutmayan bir kıyafet giymiş olması, yedek kıyafet getirilmesi tercihim. Kısaca onlar bana ve berber ritüellerine değil ben onlara uyuyorum. Saçı kesilirken yürümek istiyorsa yürüyor, dans etmek istiyorsa ediyoruz. En gönlümü çelen çocuk ise, evinde hissetmek istediği için yalınayak dükkana girendi.

    Onlara tıraş olmayı öğretmek yerine, tıraş olurken nasıl daha çok eğleniriz onu öğrenmeye çalışıyorum.

    Sıhhatler olsun...