hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Taha Özyürek Doç. Dr. Taha Özyürek

    Dişlerinizin rengi ve sağlığı ile ilgili her şey

    07.07.2020 Salı | 07:37Son Güncelleme:

    Bir diş hekimi olarak, insanların beni gördüklerinde sordukları ilk sorunun cevabını sizinle paylaşmak istiyorum. Doktor bey dişlerim daha beyaz nasıl olur? Veya doktor bey dişlerimdeki bu lekeler gider mi? Evet dişlerinizin rengi ve sağlığı ile ilgili her şey bu yazıda sizleri bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk önce şu ayırımı yaparak başlamak istiyorum, dişlerin temizlenmesi ile dişlerin beyazlatılması tamamen ayrı işlemlerdir. Yetişkinlerin dişleri çok nadir olarak beyazdır, genel olarak dişlerimiz sarımtırak beyaz olarak adlandırılabilir. Dişlerimiz beslenmemiz (çay, kahve tüketimi gibi) ve alışkanlıklarımız (tütün ve tütün ürünleri gibi) sonucunda zamanla kirlenir ve üzerinde lekeler meydana gelir. İşte bu tür lekelerin oluşumunu, her ne kadar dişlerimizi her gün düzenli bir şekilde fırçalasak da önleyemeyiz. Sadece oluşum süresini uzatabiliriz. Ayrıca zamanla dişlerimizin üzerinde bizim görmediğimiz (çünkü daha çok arka tarafında oluşur) diş taşları oluşur. Diş taşlarının oluşumunu da tamamen diş fırçalaması ile önleyemeyiz. Bu şekilde zamanla (ki zaman genel olarak ortalama 6 aydır) lekenmiş ve diş taşı oluşmuş dişlerimizin, periyodik olarak diş hekimleri tarafından profesyonel bir şekilde temizlenmesi gerekir. Bu işlemi tüm kişilerin dişlerini bakmak için gerekli tüm tedbirleri alsa dahi yaptırması gerekir. Ben de düzenli olarak 6 ayda 1 arkadaşlarıma bu işlemi yaptırıyorum. Bu işlem yani diş taşı temizlenmesi işlemi diş sağlığı için önemlidir.

    Peki, bu işlemi yaptırmazsam ne olur? Bu işlemi yaptırmazsanız, diş macunu reklamlarında sıklıkla gördüğümüz, özellikle ön kesici dişlerimizde diş sallanması ve bunun ilerlemesi sonucu diş kaybı ile karşılaşma ihtimalimiz oldukça artar. Diş eti rengimiz değişir ve daha koyu ve/veya daha kırmızı hale gelir. Kısacası diş taşı temizliği rutin 6 ayda 1 şekilde yapılması gereken bir işlemdir.

    Gelelim diş beyazlatma işlemine. Bu işlem diş taşı temizliğinden tamamen farklı bir tedavi protokolüdür. Mesela diş taşı temizliğini yaptırdınız ve dişleriniz doğal rengine döndü, aynaya baktınız ve bu renkten memnun değilsiniz. Ne demiştik? Dişlerimizin rengi sarımtırak beyaz. Özellikle cilt renginiz de beyaz, sarı veya kumral ise dişleriniz ön plana çıkmakta zorlanacaklardır. Zira burada da bir illüzyon söz konusudur çünkü esmer insanların dişleri hep daha beyaz görünür aslında bu sadece bir göz yanılsamasıdır. Bu örneği biraz daha detaylandırırsak, erkekler sakal tıraşı olurken yüzlerine beyaz köpük sürdüklerinde dişleri olduğundan daha sarı gözükür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neyse biz diş beyazlatma işlemine geri dönelim, diş taşı temizliğini yaptırdınız ve aynaya baktığınız zaman doğal diş renginizden memnun değilsiniz. Peki bu durumun çaresi yok mu? Tabii ki var; diş beyazlatma işlemi. Bu işlem çeşitli kimyasallar ve bazen lazer gibi cihazlar kullanılarak yapılan profesyonel bir işlemdir. Bu işlem diş hekimi tarafından uygulanır ve genel olarak 45 ile 60 dakika arasında sürer. İlk seansta sonuç alırsınız ve dişleriniz rengi doğal olan renginden 3-4 ton daha açık hale gelir. Eğer diş hekimi gerekli görürse muayenesinde 1 seans daha yapar ve işlemin kalıcı olması için genel olarak evde uygulamak üzere sizin ağzınıza özgü şeffaf plaklar hazırlar ve size verir, siz de bu plakları içerilerine diş hekiminin verdiği solüsyonları sürerek hekimin önerdiği doğrultuda kullanırsınız. Bu sayede dişiniz rengi bazı durumlarda 8 tona kadar açılabilir. Bu renk genellikle 1 ile 1 buçuk yıl kadar dişlerinizde kalıcı olur.

    Şimdi bu 2 işlemi şu şekilde tekrar özetleyelim; kirlenmiş beyaz bir tişörtünüz olduğunu düşünün bu tişörtü çamaşır makinesinde yıkadığınızda tişörtün doğal rengi ortaya çıkacaktır. Bu işlem diş taşı temizliğine benzetilebilir. Ancak eğer bu tişörtü çamaşır makinesinde yıkadıktan sonra bir de çamaşır suyuna batırırsanız tişörtün rengi olduğu renginden daha da beyaz hale gelecektir. Bu işlemi de diş beyazlatma işlemine benzetebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan her türlü soruyu bize sorabilir ve sonraki yazılarımız için bizi yönlendirebilirsiniz. Hepinize sağlıklı, mutlu ve bol gülüşlü günler diliyorum.