hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Taha Özyürek Doç. Dr. Taha Özyürek

    Süt dişlerine dolgu yaptırmalı mıyız?

    24.08.2020 Pazartesi | 14:20Son Güncelleme:

    Bu yazımızda birçok anne babanın nasılsa süt dişi düşecek ve yerine yenisi çıkacak dediği ve önemsemediği süt dişlerinde meydana gelen çürükleri tedavi ettirmeli miyiz? sorusunu cevaplamaya çalıştım. Yazıma başlamadan önce Giresun’da meydana gelen sel ve heyelan faciasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yararlılara ise acil şifalar diliyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süt dişlerinin ağzı içerisindeki yerlerini almaları (sürmeleri) 6. ile 12. aylarda başlayıp, çocuk 24-30 aylık olana kadar devam eder. Süt dişleri ağız içindeki yerlerini aldıktan 3-3,5 yıl sonra yani 6 yaştan itibaren daimi dişler ağızdaki terlerini almaya başlarlar. Sürme zamanı süt ve daimi dişlerin her ikisinde de çocuktan çocuğa farklılıklar gösterebilir, 6 aylık sapmalar normal olarak kabul edilir. Daimi dişlerin sürme zamanları her biri için farklı olup, genel itibariyle şöyledir;

    Ön kesici dişler 6-8 yaş
    Küçük azı dişleri (premolar dişler) 10-12 yaş
    Birinci büyük azı dişleri (molar dişler) 6-7 yaş
    İkinci büyük azı dişleri (molar dişler) 12-13 yaş
    Üçüncü büyük azı dişi (molar dişler, yirmi yaş dişleri) 17-21 yaş aralığındadır.

    Süt dişlerinin ağızdaki en büyük görevlerinden bir tanesi de alttan gelen daimi dişler için rehberlik yapmalarıdır. Süt dişlerinin erken kaybında (yani tedavi edilmediği ve çekilmesi gerektiği durumlarda) daimi dişler nereden ağız içerisine süreceklerini bilemezler ve doğrultuları değişebilir. Aynı zamanda diş kaybı sebebiyle oluşan boşluğa, komşu dişler kayarak ilerde sürmesi gereken daimi dişlerin yerini doldurup daimi dişlenmede yer darlığına sebep olurlar. Bu nedenden dolayı süt dişlerinin normal düşme zamanına kadar çocuğun ağızında tutmak önemlidir. Çünkü süt dişleri daimi dişler için yer tutucu görevi görürler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süt dişlerinin ağız içinde bulundukları dönem büyüme ve gelişimin en aktif olduğu dönemdir. Bu dönem sindirimin ilk basamağı olan gıdaların çiğneme ve öğütmesine yardımcı olan süt dişleri çocuğun beslenmesini ve buna bağlı olarak büyüme ve gelişimini etkiler. Aynı zamanda süt dişleri çiğneme işlevini yerine getirirken çene kemiklerinin dikey gelişmesine de büyük katkı sağlarlar.
    Konuşmanın sağlanması süt dişlerinin başlıca fonksiyonlarından biridir. Aynı zamanda süt dişlerinin estetik fonksiyonu da vardır. Çocuk dış görüntüsünü beğenmedi için ağzını yeterince açmaktan kaçınırsa buda konuşma ve iletişim güçlüğü yaratır.

    Ağız içerisindeki dişler genel anlamıyla ön bölge dişleri (kesici ve köpek dişler) ve arka bölge dişleri (küçük azı ve büyük azı dişleri) olmak üzere ikiye ayrılır. Ön bölge diş kaybı büyük ölçüde travma daha az oranda çürüğe bağlıdır. Arka bölge süt dişi erken kaybının ise en büyük sebebi çürük oluşumudur. Süt dişlerinde oluşan çürükleri nasılda olsa düşecek diye düşünerek tedavi ettirmezseniz saydığımız bütün fonksiyonlar olumsuz etkilenecektir.

    Bu nedenlerden dolayı çocuklarınızı muhakkak düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürmeli, koruyu diş tedavilerini yaptırmalı ve oluşan çürükleri en kısa zamanda tedavi ettirmelisiniz. Unutmayın ki çürük çocuklarda görülen en yaygın çocukluk çağı hastalığıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuklarda görülen süt dişi çürükleri ile ilgili olarak anlatabileceklerim bu kadar. Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan her türlü soruyu bize sorabilir ve sonraki yazılarımız için bizi yönlendirebilirsiniz. Hepinize sağlıklı, mutlu ve bol gülüşlü günler diliyorum.