hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Dizelerden Nakarata – Nilipek’ten Çırılçıplak

    22.10.2023 Pazar | 10:46Son Güncelleme:

    Zamansızca üstümüze çöken dertlerin sayısının arttığı günlerde aslında yaşamlarımızın tüm karmaşasına rağmen ne denli kıymetli olduğunu görüyoruz. Yaşamın her anında insan yeniliklerin peşinden gittiği kadar geçmişin de raflarında duran bambaşka yaşamların bilincinden olmalıdır. Bu bilinç tüm zorluklara rağmen kendi yaşamını daha sağlıklı bir şekilde inşa edebilmesi için son derece mühimdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şiirin, müzik ile yolunun kesişmesi aslında ikisinin de aynı temelden ortaya çıkmasıyla bağdaştırılabilir. Yüzyıllar boyunca insanlar duygu ve düşüncelerini ifade edebilmek için hem şiire hem de müziğe başvurmuşlardır. Bu başvuruların ışığında da kuşaktan kuşağa aktarılan bir kültürel geleneğin temelleri atılmıştır.

    Şiir şairin duygu ve düşüncelerini yansıtması, şairin yaşadığı döneme dair izlenimlerinin bulunması, his dünyasındaki değişimlerin dizeler vasıtasıyla hissedilmesinin bir ürünüdür. Yani temelde bir aktarma ihtiyacını güder. Bu durum müzik için de geçerlidir. Şairler kadar müzisyenler de topluma aktarmak istedikleri mesajlarını sanatlarını icra ederek sürdürürler. Bu bağlamda müziğin devamlılığı son derece önemlidir.

    Bundan yüz yıl evvel sıcak bir Ankara gününde dünyaya gelip geceleri, ceketini ve Lavinia’yı bizlere sevdiren, İkinci Yeni akımının temsilcisi Özdemir Asaf yaşamı boyunca kaleme aldığı şiirleri, geride bıraktığı hatıraları ve geçmişe dair oluşturduğu tarihsel varlığıyla bizler için son derece kıymetlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğumunun yüzüncü yılı vesilesiyle kısa bir süre önce başlatılan “Özdemir Asaf 100 Yaşında” projesiyle şairin kaleme aldığı şiirler dizelerden nakaratlara aktarılarak özel bir albümün temelleri atıldı. Kısa bir süre önce TNK “Yoz Şarkı” çalışmasını bu bağlamda dinleyiciyle buluşturmuştu.

    Genç kuşakların geçmişle arasında bağ kurulmasında bu tarz çalışmaların son derece kıymetli olduğunu da ifade etmeliyim. Aslında coğrafyamızda kaleme aldığı dizelerle birçok duygu ve düşünceyi ifade etmiş olup birçok projeyle insanlara aktarılabilecek şair var. Bu bağlamda “Özdemir Asaf 100 Yaşında” projesini kendisinden sonra başlatılabilecek yeni projelere yönelik kıymetli bir dönemeç olarak görüyorum.

    Anlamlı projenin ikinci üretimi geçtiğimiz günlerde Nilipek’ten geldi. Nilipek, Özdemir Asaf’ın “Çırılçıplak” şiirine sesi ve melodilerle hayat vererek dinleyiciyle buluşturdu. Elif Dikeç’in düzenlemesini gerçekleştirdiği çalışma Özdemir Asaf’ın derin duygusal hislerini ritmik bağlamda da uyarıcı metotlarla dinleyicide hissettiren bir çalışma olmuş.

    Egzotik ahengin içinde şarkının ritimlerle buluşup bu anlamlı projede yer almasında sesiyle katkıda bulunan Nilipek şarkının ortaya çıkış sürecini şu sözlerle ifade etti; “Özdemir Asaf 100 Yaşında albümü için şiirleri okurken “Çırılçıplak” belki de tam olarak beni sarsması gerektiği anda karşıma çıktı. Tanıdığınız, yıllar sonra tekrar karşınıza çıkan, size duymak istediklerinizi değil duymanız gerekenleri söyleyen, yolunuzu değiştiren bir dost gibi. Besteyi tamamladıktan sonra çok uzun süre içimde söylemeye devam ettim, ama bence şarkı kendini Elif Dikeç’in incelikli düzenlemesinde buldu.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda gerçekleştirdiği üretimlerle adından fazlasıyla söz ettiren Nilipek böyle anlamlı projelerde de yer almasıyla bilinçli bir üretimci sıfatını fazlasıyla hak ediyor. Ses doğallığı, müzikal yaklaşımı ve kitlesi ile projeye renk katan bir çalışmanın içerisinde bulunması da oldukça takdire şayan. Proje içeriğinde yeni çalışmaları merakla bırakırken sizleri Özdemir Asaf’ın dizeleri ve Nilipek’in sesiyle baş başa bırakıyorum…

    Gerçekler ve müzik yol arkadaşınız olsun…