hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Doğruları Haykırmak Gerek – Ünal Vanii

    01.04.2021 Perşembe | 13:21Son Güncelleme:

    Günümüzde insanı bekleyen en büyük tehlike aynanın karşısındaki yansımasıdır. İnsan doğadan uzaklaştıkça doğa içindeki düzeni vahşi bulmuş, doğayla ilişkisini sınırlandırdıkça da doğallığını yitirmiştir. Hâlbuki bizleri en çok endişelendiren insanın gittikçe körelen saygı ve anlayış eğilimleri olmalıdır. Şiddetin giderek arttığı dünyamızda vahşileşen maalesef doğa değil insanlar olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanın kendine, canlılara ve doğaya gösterdiği şiddetin son bulması için bilinçlenmenin, bireyden topluma herkesin üzerine düşeni yerine getirmesinin son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Şiddet sıradanlaştırılmamalı, insana saygı gösterilmeli ve dünya yaşanabilir kılınmalı. Hepimizin ortak hedefi olması temenni edilen bu yasaların uygulanabilir olması en büyük hedef olmalı.

     Ünal Vanii, son çalışması “Haykırdım” ile akıntıya karşı durup sesiyle gerçekleri haykırıyor. Şiddettin giderek arttığı, insanların birbirine duyduğu saygının azaldığı bu dönemde Ünal Vanii üretimleriyle gerçekleri haykırma sorumluluğunu üstleniyor.

     2019 yılında “Yoruldum” çalışmasını dinleyicilerle buluşturduktan sonra kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportajımızda “Sizlere dinletecek daha çok şarkım var” diyerek müzikal enerjisini ve gelecek planlarını ifade eden Ünal Vanii sadece üretmenin değil toplumsal sorunlara da dikkat çekmenin amacıyla “Haykırdım” çalışmasını geçtiğimiz hafta dinleyicilerle buluşturdu.

     Ünal Vanii’yi ilk kez dinleyecek, çalışmalarıyla yeni tanışacak insanlar için hem kendisinden hem de çalışmalarından bahsetmenin faydalı olacağını düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İstanbul’da doğan ve sonrasında yaşamını ailesiyle birlikte Almanya’da sürdüren Ünal Vanii, abisinin bateri çalmaya başlamasıyla ona eşlik edip çocuk yaşta bateri öğrenmeye başladı. 1972 yılında Almanya’dan Türkiye’ye döndüğünde Siyah İnciler topluluğuyla ilk kez sahnelerde yer aldı. Siyah İnciler topluluğunda Yüksek Kaldırım’dan aldığı Japon basgitar ile basgitar çalmaya başlaması müzikal kariyerinin ilk kırılma anlarından biri. Yıllarca elinden düşmeyecek basgitar ile buluşması Siyah İnciler topluluğunda gerçekleşmiştir.

     O yıllarda Bostancı’da yaşayan Ünal Vanii bir gün Kadıköy’e giden bir vapura bindiği sırada gitar çantası ve uzun saçları sayesinde Mithat Danışan’ın dikkatini çekmesiyle ikilinin müzikal dostlukları başlamıştı. Ünal Vanii, İstanbul’da değişen müziğin içerisinde kendini geliştirme fırsatı bulmuştu. Bu gelişimin içerisinde kurduğu dostluklar ona birçok katkı sağlamıştı. Mithat Danışan’da o isimlerden biriydi.

     Bu gelişmelerin ardından şartlar tekrardan Ünal Vanii’yi Almanya’ya götürmüştü. Fakat müzikal anlamda artık daha hazırdı. Abileri ile orada Çağdaşlar topluluğunu kurmuştu. Yaşı küçük olsa da basgitar bilmesi sayesinde dikkatleri üzerine çekiyordu. Toplulukta bir süre basgitar çaldı. Çağdaşlar sonrasında Grup Toprak geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Grup Toprak o yıllarda Almanya’da kendine gurbetçilerden oluşan özel bir dinleyici kitlesi kazanmıştı. Bu kazanım topluluğun Batı müziği gerekliliklerini doğru koşullarda Doğu müziğinin renkleriyle buluşturmuş olmasından kaynaklanıyordu. Sentezin başarıyla sahnede dinleyicilere aktarılması topluluğun Heidelberg Üniversitesi’nde sahne almasına kadar uzanan bir başarı hikayesi yakalamasına olanak sağlamıştı.

     Ünal Vanii, Grup Toprak ile çalıştığı yıllarda Mound Masters ismiyle Almanya’da faaliyetlerini sürdüren Taylandlı bir toplulukla da çalışmalar yaptı. Mound Masters farklı kültürlerin ve müzikal renklerin incelenmesi açısından Ünal Vanii için güzel bir gözlem noktası oluşturmuştu.

     1979 yılında Erkin Koray’ın Almanya’ya gittiği dönemde tanışmalarıyla Ünal Vanii yeni bir yolculuğun içerisindeydi. Almanya konserlerinde Erkin Koray’a eşlik etmesinin yanında Erkin Koray'ın "Ceylan" albümünde "Gözlerim Her Yerde Seni Aradı", "Anlamadım" ve "Bir Gün Geçti Aradan" şarkılarının söz ve müziği Ünal Vanii’ye aitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Çeşitli topluluklarda yıllarca müzisyen olarak sahnelerde yer alan Ünal Vanii hakkında değinmemiz gereken bir konu da söz yazarlığı olmalıdır. Bu konuda dürtülerini, içinden geçenleri yansıtana kadar gitarını elinden bırakmayıp kan ter içinde kalıncaya kadar parçayı çalıp hafızasına kaydetmesi onun en önemli özelliklerinden biri. Bu bağlamda “Ceylan” albümü sonrası 2019 yılında söz ve müziği kendisine ait “Yoruldum” ile bizlere tanınan Ünal Vanii’nin yanında “Bir Başka Ünal Vanii” tanıtmıştı. Enerjik, üretken ve kendi yolunda yürüyen…

     “Haykırdım” kendi yolunda yürümeye devam eden Ünal Vanii’nin son çalışması olarak geçtiğimiz hafta yayınlandı. Kadına, insana, canlılara ve doğaya uygulanan şiddete ve tahribata dikkat çeken çalışma müzikal sorumlulukları fazlasıyla taşıyor. Yaşadığımız onca şiddet haberlerinin arasında “Hangimiz gerçekleri haykırmak istiyor?” sorusuna cevap vermesi de oldukça önemli.

     Sabih Cangil Productions (SCP) etiketiyle yayınlanan çalışmanın yapım aşamasında Uğur Öktem, Gür Akad, Rıdvan Akparlak, Uğur Gülbaharlı, Aptülkadir Elçioğlu(Aptülika), Tayfun Çağlar emekleriyle Ünal Vanii’ye eşlik etmiş. Gelecekte bizleri neler bekliyor bilinmez fakat Ünal Vanii’nin müzikten asla kopmayacağını ve üretmeye devam edeceği düşünüyorum. Onun hala haykıracak şarkıları var. Yeter ki müzik hak ettiği değeri görsün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendi yolunda yürüyenlere…