hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yasemin Merih Alparslan Yasemin Merih Alparslan

    CV ne demek? Kariyer ne demek?

    22.09.2014 Pazartesi | 16:57Son Güncelleme:

    Kelimeleri kullanırken hiç kökenine bakar mısınız?Ben bakmam.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak geçen gün bir kelimenin anlamını öğrenince oldukça meraklandım ve iş dünyasında sıklıkla kullandığımız kelimeleri araştırmaya başladım. Çok entresan şeyler öğrendim ve şimdi sizlerle de paylaşmak istiyorum. 

    CV: “Curriculum Vitae” kelimelerinin kısaltılmışıdır. Latince Curriculum “koşu, yarış, seçilen yol, ardarda gelen olaylar dizisi, koşu sahasında bir tur” anlamına gelir; Vitae ise yine Latince kökenli olup “yaşam, iş geçmişi, yaşam biçimi” anlamına gelmektedir. Curriculum Vitae (CV) ise “hayat yarışı” veya “yaşam yolu” olarak anlamlandırılabilir.

    İki sözcük birlikte ‘yaşam özgeçmişi’ anlamında ilk kez 1050 yıllarında kullanılmış. Yirminci yüzyılın hızlı yaşama temposu bu sözcüğü de kısaltma yoluna gitmiş ve CV olarak söylenmeye başlamış. 

    ÖZGEÇMİŞ: Geçmişte özünün yaptığı işler. (“Öz” kelimesine bayılıyorum bu arada!) 

    KARİYER: Kariyer, Latince carrus “yük arabası” sözcüğünden geliyor. İtalyanlar carriara “araba yolu”, carro “araba” diyorlar. Fransızca’da ise carriere “güzergah, tutulan yol, meslek” anlamında kullanılıyor. Türkçe’deki kargo da bu kökten… Demek ki kariyer, “bir yere gelebilmek” için yapılan yolculuk oluyor. Kariyerist de bu yolda giden kişi. “Kariyeri yok” dediğinizde “bir yere gelmek için yola çıkmamış” demiş oluyorsunuz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PİYASA:  İtalyanca “alan ve alışveriş yeri” anlamındaki “piazza” dan türetilmiş. Farsça “yiyecek satış yeri” anlamındaki “bazar” ise türkçeye PAZAR olarak girmiş. 

    SEKRETER: Sekreter kelimesinin Latince “secretum” ve İngilizce “secret” kelimelerinden geldiği bilinmektedir. İngilizce’de secret yani gizli, sır anlamına; sekreter ise sır saklayan anlamına gelmektedir.   

    ASİSTAN:  Latince bir sözcük olan “assistare” den türemiş ve “yanında olma, yakınında durma” anlamlarına geliyor. 

    MESLEK: Meslek sözcüğünün kökeni Arapça “süluk” kelimesi ve  “benimsenen yol” anlamını taşıyor. 

    MÜHENDİS: Mühendis kelimesi “mü” ve “hendese” kelimelerinin birleşmesiyle oluşuyor.

    Buradaki “mü” yapan, eden, bilen anlamında. Müteşebbis teşebbüs eden, mütercim tercüme eden, mütevazı tevazu sahibi gibi… Arapça kökenli bir kelime. “Hendese” de Arapça kökenli bir kelime. Hendese geometri olarak da açıklanmış, hesap kitap olarak da..

    “Mü” bilmek, “hendese” hesap kitap ise mü-hendese hesap kitap bilen anlamındadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İFLAS: Arapça “fülüs”den türeme ve bu sözcüğün anlamı “ufak para”, yani en son ufak paralarını da tüketme anlamına geliyor. 

    MOBİNG: Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına geliyor. En iyi ifade ile yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamında. Latince "mobile vulgus" kelimesinden gelmekte ve İngilizce mob fiili saldırmak veya rahatsız etmek anlamlarına gelmektedir. 

    KAMPANYA: İtalyanca “Campagna” hem “düzlük, tarla” anlamına geliyor, hem de “savaşa çıkma”. Her kampanya aslında bir çeşit savaş değil mi?  

    DÜKKAN: Farsça “öteberinin üst üste yığıldığı yer” anlamındaki “dükan” dilimize dükkan olarak girmiş. 

    RAKİP: Arapça “yarışma” anlamındaki “rükub” kelimesi rakip sözcüğünün kökeniymiş. 

    UNİVERSİTE: Kökeni konusunda çok çeşitli yazılar var. Ancak kelimenin içerisindeki univers; İngilizcede “universe”, evren anlamına geliyor. Bir görüşe göre evrenkent, bir görüşe göre evrenin öğrenildiği yer… 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MÜDÜR: Müdür kelimesi Arapça “dönmek, döndürmek” anlamındaki “devr” sözcüğünden türetilmiş. 

    Şimdi size iş hayatında sıklıkla kullanılan bir kelimenin kökenini açıklıyorum! 

    OK : Oldu Koçum:) 

    Sevgiyle kalın, 

    Önemli Not: Dilbilimci olmadığım için tüm bu bilgileri farklı kaynaklardan elde ettim. Tüm kaynakları yazmaya kalksam bu yazıdan daha uzun olacağı için belirtemedim. Ancak konusunda uzman kişilerden aldığımı ve eğer daha derin araştırmak isterseniz internette çok sayıda kaynak olduğunu ve hatta bazı kelimelerin kökeni konusunda farklı yorumların olduğunu belirtmek isterim.