hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mercimek Besin Değeri: Mercimek Kaç Kalori? Mercimek Çorbası Besin Değerleri..

    Mercimek Besin Değeri: Mercimek Kaç Kalori Mercimek Çorbası Besin Değerleri..
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Türk mutfağının en beğenilen ve sevilen kuru bakliyatları arasında yer alan mercimek, yüksek miktarda vitamin, protein ve mineral içerir. Besleyici değerleri çok yüksek olan mercimek, özellikle de folik asit değeri sayesinde hamile kalmak isteyenler ve hamileler tarafından daha fazla tüketilmesi gereken besinler içinde yer alır. Kırmızı, yeşil, sarı ve kahverengi olmak üzere dört farklı çeşit olan kuru çorba, bakliyat, salata ve yemeklerde kullanılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mercimek Besin Değeri

     Mercimeğin besin değerleri, mercimeğin çeşidine göre farklılık gösterir. Kırmızı mercimek çorbasının 100 gramının içinde 31 kalori bulunur. Kırmızı mercimek çorbasının 1 porsiyonunda ise (275 gr) 85 kalori yer alır. Kırmızı mercimek çorbasının 100 gramının içinde 3.26 gram karbonhidrat, 1.18 gram yağ, 1.37 gram protein, 1 gram lif içerir.

     Geleneksel Türk mutfağının en bilinen klasikleri içinde yer alan mercimek çorbası, bir çeşit baklagil türü olan mercimekten elde edilir. Hemen hemen her yörede sık sık tüketilen bir içecek olan bu çorbanın ise en fazla dikkat çeken özelliği ise, pratik şekilde hazırlanabiliyor olması ve sağlığa olan faydalarıdır.

     İçine patates, soğan, havuç ve kereviz gibi ürünü destekleyici zengin içerikli sebzeler de katılarak farklı tariflerle her yörede kendine kolaylıkla yer bulabilen çorbanın aynı miktarda faydaları da artış gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Mercimek Kaç Kalori?

     Potasyum, lif, fosfor ve demir bakımından çok zengin bir çorba çeşidi olan yeşil mercimek çorbası, neredeyse her mevsim tüketilen ve halk tarafından çok sevilen bir çorba çeşididir. 1 kepçesinde ise yaklaşık olarak 150 mililitre bulunan bu çorbanın, 1 porsiyonunda ise yaklaşık olarak 220 mililitre ve 1 kasesi ise 200 mililitredir. 

     1 porsiyon yeşil mercimek çorbasının içinde yaklaşık olarak 177, 1 kepçesinde ise 121 ve 1 kasesi ise 161 kalori olarak bilinir. Özellikle de çocukların gelişme ve büyüme döneminde olan hamileler, çocuklar ve emziren anneler için haftada birkaç defa tüketilmesi tavsiye edilen yeşil mercimek çorbası, en az besleyici değeri kadar kendine has lezzeti ile de ön plana çıkar.

     Süzme mercimek çorbasının 1 kepçesinde yaklaşık olarak 100 mililitre ve 23 kalori bulunur. 1 porsiyonunda 330 mililitre ve yaklaşık olarak 76 kalori bulunur. Özellikle de bebeklerde ek besine başlandığı zaman alerjen medde içermemesi ve zengin besin içeriği nedeni ile önerilir. Süzme olmayan kırmızı mercimek çorbası ise, kalori bakımından çok daha yüksektir.

     Mercimek Çorbası Besin Değerleri

     Mercimek çorbasının içinde % 64,75 karbonhidrat, % 1,53 yağ, % 19,24 protein bulunur. 1 Porsiyon (Orta) boy mercimek çorbasının içinde 136,98 kalori bulunur. Mercimek çorbasının içinde ise, 24,85 Karbonhidrat (g), 0,59 yağ (g), 7,38 Protein (g), 261,72 Sodyum (mg), 5,24 lif(g), 402,96 potasyum (mg), 2,87 Demir, 51,42 Kalsiyum (mg), 203,35 A Vitamini (ui) ve 9,88 C Vitamini (mg) barındırır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow