hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pirinç Besin Değeri: Pirinç Kaç Kalori? Pilavın Besin Değerleri...

    Pirinç Besin Değeri: Pirinç Kaç Kalori Pilavın Besin Değerleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Türkiye'de pek çok yemekte kullanılan pirinç, özellikle Asya ve Afrika'da en yaygın gıdadır. Pirinç çeşitleri oldukça farklıdır ve genelde kullanılan bölgeye göre değişmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pirinç Besin Değeri Kaçtır? 

     Pirinç B vitamini içermektedir ve sağlığa da çok sayıda faydası vardır. 100 gr pirinç yaklaşık 20.5 gr karbonhidrat, 2.0 gr protein, 0.2 gr yağ, 13.0 mg potasyum, 2.0 mg kalsiyum ve 0.2 mg demir içermektedir. 

     Pirinç Kaç Kalori İçerir?

     Özellikle diyet yapanlar pirincin kalori miktarını çok merak ederler. Ortalama 100 gr pişmiş pirinç 93 kaloridir. Pirincin içerisinde bulunan B vitamini bağışıklık sistemi için önemlidir. B vitaminin eksikliği depresyon nedeni olabilir. Aynı zamanda Alzheimer hastalığının da nedeni B vitaminin eksikliği olabilir. D vitamini, fosfor, ve kalsiyum kaynağı olarak da bilinmektedir. 

     Pilavın Besin Değerleri

     Sade olarak pişirilmiş pilavın besin değeri, 28.3 gr karbonhidrat, 0.5 gr lif, 2.5 gr protein ve 2.5 gr yağ içermektedir. Ortalama 100 gram olan bir tabak pilav 139 kalori içermektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pirincin Faydaları 

     Özellikle sporcuların pilav tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Sporcular ihtiyaç duydukları enerjiyi pirinçten almaktadır. Özellikle de sade olarak yenen sporcu pilavın lapa olmaması için iyice yıkanması gerekir. Karbonhidrat, vitamin ve mineraller sayesinde bu yemek sporcular için sağlıklıdır. 

     Pirinç alerjen maddeler içemez. Bu nedenle 6 ayı dolduran bebekler pirinç unu ile yapılan yemekleri tüketebilir. Çok iyi protein kaynağıdır. Öte yandan pirinç glüten içermiyor. Çölyak hastaları bu besini gönül rahatlığı ile tüketebilmektedir. Özellikle kabuksuz pirincin lif oranı azdır.

     Dolayısı ile ishal tedavilerinde tercih edilmektedir. Pirincin içerisinde bulunan potasyum ve az miktarda azotun böbrek hastaları ve yüksek tansiyonlu kişiler için faydalıdır. Son derece besleyici ve hazmın da kolay olduğu için hasta kişilerin tüketimi için uygundur. 

     Pirinç Çeşitleri

     Pirincin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Görünüş, şekil, boy, aroma olarak pirinç çeşitleri mevcuttur. Ülkemizde özellikle pilav yapımında en çok baldo pirinç tercih edilmektedir. Baldo pirinç daha tombul ve kokusuzdur. Karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. 

     Mineralli toprakta yetişen bir diğer tür pirinç, basmati pirincidir. Hindistan, Pakistan ve Nepal bölgesinde çok sık tüketiliyor. Basmati pirincin kendine özel bir aroması vardır. Esmer pirinç, yabani pirinç, osmancık pirinci, kırık pirinç gibi çeşitleri de bulunmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Esmer pirinç diğer pirinçlere göre daha sağlıklı olarak kabul ediliyor. Çünkü bu pirinç daha az işlem görmektedir. İçerdiği lif, protein ve B vitamini diğer türlere göre daha fazladır. Esmer pirincin hazmı daha kolay ve kan şekerinin dengelenmesini sağlamaktadır. Esmer ve yabani pirinç türleri antioksidan içeriyor.

     Beyaz pirinç ise karbondioksit oranı yüzünden daha az sağlıklı olarak kabul edilmektedir. Pirinç yemekleri hem Türkiye'de hem de tüm ülkede sıkça tercih ediliyor. Çok farklı tarifler sayesinde lezzetli yemekleri tatmak da bu sayede mümkün.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow