hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Somon Besin Değeri: Somon Kaç Kalori?

    Somon Besin Değeri: Somon Kaç Kalori
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Somon balığının 100 gramında yaklaşık 179 kalori bulunmaktadır. Kalp ve beyin sağlığı için önemli bir balık olan somon balığının bir porsiyonunda 358 kalori bulunur. İşte somon balığının besin değerleri ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Somon Besin Değeri

     100 gram somonda 19,93 g protein ve 10,43 g yağ bulunur. 100 gram somonun 50 mg'ı kolesterol, 47 mg'ı sodyum ve 394 mg'ı da potasyumdur. 100 gram somon yiyerek 179 kalori almış olursunuz. Bunun %66'sı protein, %34'ü yağ olarak bilinir. 

     Somon Kaç Kalori?

     Somonun 100 gramında ortalama 179 kalori, 1 porsiyonunda ise 269 kalori bulunur. 1 porsiyon somonda 29,9 g protein ve 15,65 g yağ vardır. Küçük bir porsiyon somon balığında 39 mg kalsiyum, 6 mg C vitamini ve 679,5 iu A vitamini vardır. 

     Somonun Faydaları Nelerdir?

     Somon, omega 3 yağının dışında B12 vitaminini de zengin şekilde barındıran bir balıktır. Somon kalp hastalıklarının riskini azaltır ve trigliserid seviyesini de düşürür. Düzenli olarak somon tüketen kişilerde daha az mide, ağız, kolon ve pankreas kanseri ile karşılaşılmaktadır. En önemli faydalarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kolorektal kanseri riskini azaltmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Aynı zamanda somon tüketimi lenf hücreleri ile ilgili kanserleri, kemik iliği ve lösemiyi de engeller. Düzenli olarak somon tüketen kişilerin yüksek kan basıncı düşer ve insüline karşı vücutlarının verdiği tepki de artar. İçerdiği omega 3 yağ asitleri sayesinde de göz sağlığı korunur.

     Göz kuruluğu için de haftada en az 2 kez somon tüketilmesi önerilmektedir. Yüksek kan basıncı, düzensiz kalp ritmi, kalp krizi ve felç riski de somon ile azalır. Hafızayı kuvvetlendirmeye yarayan somon beyin sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.

     Somon Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

     Somon seçerken derisi ve gözleri parlak olan, çok fazla kokmayan balıkların tercih edilmesi gerekir. Ayrıca nemli bir görüntüye sahip olması ve etinin sıkı olması da önemlidir. Somon alırken derisi soluk olan ya da gözleri bulanık olanlar çok taze değildir. Bu da tüketildikten sonra bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Eğer somonu dilim ya da fileto şeklinde alırsanız derisinin lekesiz olmasına dikkat etmelisiniz.

     Deniz somonunun tercih edilmesi sağlık anlamında daha faydalı olmaktadır. Eğer dondurulmuş somon alırsanız havası boşaltılmış bir paketin içinde olmasına özen göstermelisiniz. Somon seçerken kokunun hafif olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Ağır kokan balıklar genelde bozulmaya yakın olduklarını gösterir. Faydalarından yüksek derecede yararlanmak için taze ve güvenilir yerlerden balık satın almak gerekmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow