hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tahin Besin Değeri: Tahin Kaç Kalori?

    Tahin Besin Değeri: Tahin Kaç Kalori
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Tahin, özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Güney Asya ülkelerinde sıkça tüketilmektedir. Tahinin 100 gramında 583 kalori bulunmaktadır. Peki, tahinin besin değerleri nelerdir? İşte sevilerek tüketilen tahinin besin değeri ve kalori hesaplaması...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tahin Besin Değeri

     Tahinin 100 gramında 21,19 g karbonhidrat, 17,81 g protein ve 48 g yağ bulunur. Ayrıca 100 gram tahinde 74 mg sodyum ve 414 mg potasyum bulunur. Tahinin bir porsiyonu 175 kalori olarak tespit edilmiştir. Susamdan elde edilen tahin sağlık açısından da oldukça faydalıdır. 

     Tahin Kaç Kalori?

     Tahin, sağlıklı bir besin kaynağı olduğundan uzmanlar tarafından özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir. Tahinin 100 gramında toplam 583 kalori bulunur. 1 porsiyonu 30 grama denk gelen tahinin kalorisi ise 175 kaloridir. 1 tatlı kaşığı tahin 5 gram gelir ve bu da 29 kaloridir.

     Tahin, sağlıklı bir besin olsa da porsiyon kontrolüne dikkat etmek ve tüketirken abartıya kaçmamak gerekir. Tahin, genellikle kış aylarında tüketilir fakat yaz aylarında da tüketilmesi mümkündür. Tahinin, yaz aylarında mutlaka buzdolabında ve güneş ışığından uzak muhafaza edilmesi gerekir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Tahinin Faydaları Nelerdir?

     Tahin, susam tohumlarından elde edilir ve bu nedenle mineraller açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Damar, solunum sistemi sağlığı, kemik sağlığı, grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar bakımından da sağlıklıdır. Vücudun direncini artırma özelliği olduğundan kış aylarında düzenli şekilde tüketilmesi önerilir.

     Vücudu soğuğa karşı dirençli hale getirmesinin yanında içindeki demir, çinko ve bakır ile bağışıklığı da güçlendirir. Susam, kemik sağlığı için oldukça önemli bir besindir ve özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.

     Kalp sağlığı bakımından da faydalı olan tahin, içindeki Omega-3 yağ asitleri ile kötü kolesterolü düşürür ve kalp ve damar sağlığını korur. Metabolizmayı hızlandırma özelliği bulunan tahin sindirim sisteminin de düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

     Tahin Nasıl Saklanır?

     Tahini uzun süreli olarak saklayabilmek için hava geçirmeyen bir yerde saklamak gerekir. Cam kavanozun içinde, kuru, serin ve güneş almayan bir yerde saklanması önemlidir. Tahin en fazla kış aylarında tüketilen bir besindir ve bu nedenle yaz aylarında bozulma ihtimali çok yüksektir. Bu durumda tahinin buzdolabında ve hava almayacak bir kap içinde muhafaza edilmesi önerilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Buzdolabında saklanan tahinin akışkanlığı azalacağından tüketmeden önce mutlaka ısı yardımı ile eritilmesi gerekir. Tahin, doğru şekilde saklanırsa dayanıklı bir besin maddesidir. Fakat hava ile temas eder ya da yüksek sıcaklığa maruz kalırsa tahin bozulabilir. Eğer tahinin kokusunda değişiklik, ekşime ya da üzerinde küflenme varsa bu durum tahinin bozulduğunu gösterir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow