Yemek Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Yemek Çeşitleri...

Yemek Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Yemek Çeşitleri...

Yemek Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Yemek Çeşitleri...

En çok bilinen yemek çeşitleri, sağlıklı seçeneklerden hızlı yemeklere, et yemeklerinden vejetaryen lezzetlere kadar geniş bir yelpazeye sahip. Peki, en çok bilinen yemek çeşitleri neler? İşte herkesin hazırlayabileceği bazı yemek çeşitleri ile kısa tarifleri...

Haber devam ediyor
Haberin devamı
Haber devam ediyor
Haberin devamı

Yemekler, kullanılan malzemelere göre çeşitli türlere ayrılır. Örneğin domates, havuç, soğan gibi sebzelerle yapılan yemeklere "sebze yemekleri" denir. Et yemekleri ise tavuk, balık ve kırmızı etle hazırlanır. Çorbalar "ara sıcaklar" olarak nitelendirilirken, salata türündeki hafif yemekler ise aperatif olarak adlandırılır. 

 Yemek Çeşitleri Nelerdir? 

 Et Yemekleri

 1- Balık Buğulama 

 Genellikle levrek, hamsi ve lüfer gibi balıklarla yapılan buğulama, kızartmaya göre çok daha sağlıklıdır. Fırında yapılan buğulamada tercihe bağlı olarak, balığın yanına soğan, domates ve patates gibi sebzeler eklenebilir. 

 2- Dana Rosto 

 Dana rosto da balık buğulama gibi fırında hazırlanan leziz bir yemektir. Bu yemek, tuz, kara biber ve kekik gibi baharatların yanı sıra, sarımsak ve defne yapraklarıyla tatlandırılabilir. 

 3- Kadınbudu Köfte 

 Türk mutfağına özgü yemeklerden biri olan kadınbudu köfte, kıyma ve haşlanmış pirinç ile hazırlanır. 

 4- Hamsili Pilav 

 Karadeniz yöresine ait olan hamsili pilav, iki farklı lezzeti bir arada sunduğu için tercih edilebilir. 

Haber devam ediyor
Haberin devamı
Haber devam ediyor
Haberin devamı

 5- Parmak Kebabı 

 Parmak kebabında kullanılan kuşbaşı dana eti, parmak gibi ince ince dilimlendiği için bu isim verilmiştir. Parmak kebabında genellikle domates salçasıyla hazırlanan sos kullanılır. 

 6- Tirit

 Tirit yemeğinde hem etler hem de pideler küp şeklinde kesilir. Sos olarak yoğurt ve tereyağı kullanılabilir. 

 7- Orman Kebabı 

 Orman kebabını diğer kebaplardan farklı kılan şey, içinde bezelyenin de yer almasıdır. 

 8- Hünkar Beğendi 

 İlk kez Osmanlı Sarayı'nda yapılan ve dönemin padişahı tarafından çok sevildiği için bu ismi alan Hünkar Beğendi, yılların eskitemediği lezzetler arasında yer alıyor. 

 9- Alinazik 

 Alinazik, kuşbaşı dana eti ve közlenmiş patlıcanla hazırlanan eşsiz lezzetler arasında yer alıyor. 

 10- Tavuk Sote 

 Tavuk sote, mantarla birlikte hazırlanan, son derece pratik ve lezzetli bir et yemeğidir. 

 En Çok Bilinen Yemek Çeşitleri 

 Sebze Yemekleri 

 1- Ispanak 

 Yüksek oranda demir ve magnezyum içerdiği için haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen ıspanak, sarımsaklı yoğurtla ya da yanına yumurta kırılarak servis edilebilir. 

 2- Pırasa 

 Pırasa, bağışıklık sistemi kuvvetlendirmesinin yanı sıra metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlar. Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini yarı yarıya azaltan pırasa, üstüne limon sıkılarak tüketilebilir. 

Haber devam ediyor
Haberin devamı
Haber devam ediyor
Haberin devamı

 3- Semiz Otu 

 Tam bir lif deposu olan semiz otu, son yıllarda ülke genelinde tüketim oranı artan sebze yemeklerinin başında geliyor. 

 4- Yeşil Mercimek 

 Yeşil mercimek, kalp sağlığını korur ve kemik yapısını güçlendirir. Çorbası da çok sevilen mercimek sebzesinin en önemli faydalarından biri de kronik halsizliğe iyi gelmesidir. 

 5- Bamya 

 Bamyanın az bilinen faydalarının başında kilo vermeye yardımcı olması geliyor. Bunun dışında haftada bir ya da iki kez bamya tüketmek, kalp krizi riskinden de koruyor. 

 6- Kuru Fasulye 

 Genellikle bulgur ya da pirinç pilavı ile birlikte pişirilen kuru fasulye, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. İsteyenler bu geleneksel yemeği sucukla ya da dana etiyle yapabilir. 

 7- Taze Fasulye 

 En az kuru fasulye kadar çok sevilen ve genellikle yaz aylarında tüketilen taze fasulye, yüksek oranda lif içerdiği için sindirimi en kolay yemeklerden biridir.

Sıradaki haber
Sıradaki haber
Sıradaki haber
Sıradaki haber

Piyasalar