hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Kamu müteahhitlerinde aranan şartlar ve tecrübeler, yap-sat müteahhitlerinde de aranmalı'

    Kamu müteahhitlerinde aranan şartlar ve tecrübeler, yap-sat müteahhitlerinde de aranmalı
    expand

    'Kamu müteahhitlerinde aranan şartlar ve tecrübeler, yap-sat müteahhitlerinde de aranmalı'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA,(DHA)- ADANA Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkan Yardımcısı Özcan Güngör, olası doğal afetlere karşı inşaat projelerinde tedbirlerin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, alınacak en önemli önlemin ise yap-sat müteahhitliğinin gelişigüzel şekilde yapılmasının engellenmesi olduğunu kaydetti. Güngör, kamu müteahhitlerinde aranan şartların ve tecrübenin, yap-sat müteahhitlerinde de aranması gerektiğine vurgu yaptı.
    AKAMDER Başkan Yardımcısı Özcan Güngör, deprem, sel felaketi gibi doğal afetlerin kader olmaması gerektiğine dikkat çekerek yapılması gereken önlemler konusunda açıklamalarda bulundu.
    Son aylarda yaşanan doğal afetlerden sonraki kayıpların herkesi derinden etkilediğini kaydeden Güngör, “Can kayıplarımızın yarası vahim boyutlara ulaşmaktadır. Ancak bu yaşananlar kaderimiz olmamalıdır. Bu nedenle özellikle inşaat sektöründe önemli kararların alınması gerekli hale gelmiştir. Başta inşaat yapılacak alanın depremsellik parametreleri göz önünde bulundurularak, uzman kişilerce detaylı incelenerek karar verilmelidir. İnsanlarımızın hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. En başta bu hususlara vatandaşlarımızın özen göstermeleri gerekmektedir” dedi.
    Projelerin denetlenmesinde kurumlara da büyük görevler düştüğüne vurgu yapan Güngör, “Özellikle belediyelerin imar, ruhsat ve yapı denetimler daha dikkatli yapılmalı ve aksaklıklara kesinlikle göz yumulmamalıdır. Bu son felaketler göstermiştir ki yönetmelik ve kanunlar yeterli değil ya da cezai müeyyideler caydırıcı ölçüde değildir. Bu nedenle kanun koyucu tarafından yeni bir yapı ya da depreme uygun kanunlar yönetmelikler çıkarılması şarttır” diye konuştu.
    DESTEĞE HAZIRIZ
    Yeni kararlarda, sektöre ait sivil toplum kuruluşlarından da görüş alınması gerektiğinin altını çizen Güngör şunları söyledi:
    “Belki de en elzem olanı ise yap-sat müteahhitliğinin gelişi güzel olmamasıdır. Kamu müteahhitlerinde aranan şartların, tecrübelerin, kısaca yeterliliğin yap-sat müteahhitlerinde de aranması gerekiyor. Yap-sat müteahhitleri de bunlardan sorumlu olmalı. Memleketimizin bir daha böyle felaketler yaşamaması en büyük arzumuzdur. Bu konuda AKAMDER olarak her türlü proje, tasarı, riskli yapı tespiti, tecrübe ve benzeri her konuda desteğe hazırız.”

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow