hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Yasalar önünde sağlanan kadın-erkek eşitliği, toplumsal hayatın hiçbir alanında sağlanamadı'

    Yasalar önünde sağlanan kadın-erkek eşitliği, toplumsal hayatın hiçbir alanında sağlanamadı
    expand

    'Yasalar önünde sağlanan kadın-erkek eşitliği, toplumsal hayatın hiçbir alanında sağlanamadı'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nuri PİR/ADANA,(DHA)- TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin Seçilmiş İlk Kadın Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Dr. İmren Aykut, yasalar önünde sağlanan kadın-erkek eşitliğinin toplumsal hayatın hiçbir alanında sağlanamadığını belirterek, "Toplumun yarısı kadınlar olduğuna göre, sağlam bir demokrasi ancak kadınların da erkeklerle aynı fırsat eşitliğine sahip olması ve her türlü karar mekanizmasında yer almasıyla mümkün olabilir" dedi.
    Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) tarafından, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü etkinlikleri kapsamında, 75’inci Yıl Sanat Galerisi’nde, Prof. Dr. Hatice Korkmaz Güvenmez moderatörlüğünde panel düzenlendi. Panelin açış konuşmasını yapan TKKD Akdeniz Bölge ve Adana Şube Başkanı Av. Meryem Türktekin, tarihin her döneminde Türk kadınlarının büyük roller üstlendiğini söyledi. Seçme ve seçilme hakkının Türk kadınlarına altın tepside sunulmadığını kaydeden Türktekin, bu hakkın kadınların o dönem verdiği büyük mücadelelerin ve üstün bir adalet ve eşitlik anlayışına sahip Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği sayesinde verildiğini anlattı. Kadın-erkek eşitliğine dikkat çeken ve kadına yönelik şiddete de tepki gösteren Türktekin, ‘Anayasamızın 10. maddesi ile kadınlara taahhüt edilmiş olan ‘Fiili Cinsiyet Eşitliği’ toplumun her alanında sağlanıncaya dek, mücadelemize devam edeceğiz"dedi. 
    ‘KADINLAR KARAR MEKANİZMALARINDA DAHA FAZLA YER ALMALI’
    Dünyadaki pek çok ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanındığına vurgu yapan Türktekin, aradan geçen 87 yılda durumun çok da parlak olmadığını kaydetti. Türktekin, “Bu süreçte meclise seçilen 11 bin 385 milletvekilinden sadece 598’i kadın olmuştur. Adanamız 4 kadın bakan ve birçok kadın vekil çıkarmış il olmanın gururunu yaşasa da hala hiç vekil çıkaramamış 20 ilimiz var. Bin 390 belediye başkanından sadece 43 tanesi kadın oldu. Barolarda ve odalardaki kadın başkan sayısı da 2 elin parmaklarını geçemeyecek kadardır. Bu rakamlar 1930’lu yıllarda hedeflenenden çok çok uzaktır. Birkaç ay önce, Dünyada Duygu Durum Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Kadınların olduğu yerde toplumun daha üretken daha başarılı daha ahlaklı daha mutlu ve yönetimin daha adil olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla, kadınların her alanda toplumsal hayata dahil edilmesi ve karar mekanizmalarında daha fazla yer alması ülkemizin geleceği açısından bir zorunluluktur. Kadınların geleceğinin ülkemizin geleceğini belirleyecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır. Bu ülkenin binlerce donanımlı kadını var, bizler yasayla tanınmış olan tüm haklarımızı fiilen kullanabilmek, aklımızla, bilgimizle, emeğimizle ülkemizin geleceğine ve yaşama değer katmak istiyoruz” diye konuştu. 
    Açılış konuşmasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nin Seçilmiş İlk Kadın Bakanı ve Türk tarihinin İlk Kadın Hükümet Sözcüsü Dr. İmren Aykut, Türk Kadınlarına Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkının tanındığı yıldönümü dolayısıyla, ‘5 Aralık ve Demokrasi’ başlıklı konuşma yaptı. 
    ‘YASALARDAKİ EŞİTLİK TOPLUMSAL HAYATTA YOK’
    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 17-18-19'uncu Dönem İstanbul Milletvekilliği ve 20'nci Dönem Adana Milletvekilliği yapan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre Bakanı, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü görevlerinde bulunan Dr. İmran Aykut, Türkiye’de demokratik kuralların yerleşmemiş olması nedeniyle hala kadınların karar mekanizmalarında ve mecliste erkeklerle eşit oranda yer alamadığını vurgulayarak şunları söyledi:
    “Evet, kadınlar girişimde bulunsa bile engelleniyorlar. Yasalar önünde sağlanan eşitlik, toplumsal hayatın henüz hiçbir alanında yok. Oysa ülkemizde bu göreve layık o kadar çok kadın var ki. Bu çok üzücü bir durum ve ülkemiz açısından da büyük bir kayıp. Ben, demokrasiyi üç ayaklı bir masaya benzetirim. Ayakların birincisi ‘yasama’, ikincisi ‘yürütme’, üçüncüsü ‘yargı’dır. Bu ayakları masaya tutturan üç çivi vardır. Bunlar birincisi, ‘hukukun üstünlüğü’, ikincisi ‘insan hakları’, üçüncüsü, ‘düşünce özgürlüğü ’dür. Bunlardan bir tanesi bile eksik olursa masa devrilir; demokrasi gerektiği gibi işlemez. Toplumun yarısı kadınlar olduğuna göre, sağlam bir demokrasi ancak kadınların da erkeklerle aynı fırsat eşitliğine sahip olması ve her türlü karar mekanizmasında yer almasıyla mümkün olabilir. Türkiye’de kadın siyasetçi olmak çok zor ve ‘kadınlarımız siyasete buyursun’ yönündeki söylemler samimi değil. Seçme ve seçilme hakkını elde etmiş olduğumuz bu özel günde, Türk kadınlarına bugünü, sadece seçme ve seçilme hakkı elde ettiğimiz bir gün olarak yorumlamamalarını, bu tarihte demokrasiye geçmiş olduğumuzu bilmelerini; daima demokrasimize sahip çıkmalarını söylemek isterim.” 
    DEMOKRASİ BAYRAMI 
    ‘5 Aralık günü demokrasi bayramı olarak kutlanmalı ve halkımıza demokrasi tüm yönleriyle anlatılmalı’ diyen İmren Aykut’a konuşması bitiminde TKKD Akdeniz Bölge ve Adana Şube Başkanı Türktekin ‘Demokrasi Onur Ödülü’ takdim etti. Türktekin, "Demokrasimizin sembolü olan  Bakanımız her zaman olduğu gibi yine ufkumuzu açtılar, yine yolumuzu aydınlattılar, tüm vatandaşlarımızın yüreğinde demokrasinin içselleştiği, kadınların haklarının kağıt üstünde kalmadığı, gerçekte uygulandığı  günleri görebilmek dileğiyle, 5 Aralık günlerini bundan böyle ‘Demokrasi Bayramı’ olarak kutlayacağız, umarım tüm yurtta yaygınlaşır" dedi.
    Panelin sonunda, TKKD 2021 yılını Pduhepa tanıtım yılı  ilan etmiş olduğundan Hititolog Prof. Dr. Rukiye Akdoğan da, ‘Puduhepa’ konulu bir konuşma yaptı.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow