hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adıyaman'da patates hasadı başladı

    Adıyamanda patates hasadı başladı
    expand

    Adıyaman'da patates hasadı başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahir ALAN/ ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMAN'da, ilk defa 4 bin dekar alanda patates hasadı başladı.
    Kahta ilçesinde bağlı Zeytin köyünde patates hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, yapılan hasadı yerince inceledi.
    Gecen yıl örnek olarak 150 dönüm alanda cips ve parmak patates üretimi yapıldığını bu yıl ise Adıyaman genelinde 4 bin dekar alanda yetiştirildiğini ve ilk defa patates üretimi yapıldığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas,"Adıyaman acısından bu bir ilk şuanda Adıyaman, Kahta Zeytin köyündeyiz bu çiftçimiz başka illere özellikle patates ve tarım işçisi olarak başka illere tarım işçisi götürmekteydi oralarda edindiği tecrübelerle şuanda burada 250 dekarlık alanda cips ve parmak patates üretimi yapmaktadır. İç Anadolu'da büyük bir firmayla anlaşıp burada yetiştirdiği ürünü oraya satışa gönderiyor. Şuan sözleşmeli modelle bu çiftçimiz üretim yapmaktadır. Gecen yılda yaklaşık 100 dekar alanda yetiştirmiştir örnek önümüzdeki yıl yaklaşık 500 dekara çıkarmayı planlıyor. Patates özellikle seçici bir ürün ilimizde bu anlamda müsait bir il biz gelecek dönemlerde patates yetiştiricilerinin buraya yönelebileceğini düşünüyoruz."dedi.
    Patates ikinci bir ürün olarak fırsat sunduğunu hatırlatan Kıyas,"Özellikle sulu alanlarda patates ekimi erken olursa ikinci bir ürün yetiştiriciliği fırsatı sunmaktadır. Bu anlamda biz bu yetiştiriciliği önemsiyoruz. İlimiz sürekli tarım işçicisi açısından göç veren bir il şuan bu tarlada gördüğünüz gibi bu insanlar bu köyde kendi tarlalarında çalışmaya başlamışlar. Buradan para kazanmaya başladılar. Bizim acımızdan buda çok önemli tarım işçilerimiz göçe gitmek yerine kendi köyünde kendi ilinde daha iyi koşullarda çalışmaları elbette bizim içinde önemlidir. Bunun inşallah gelişmesi yönünde bizde elimizden geleni desteği sağlayacağız. Şuanda yaklaşık 4 bin dekar alanda ekiliş var çok bir alan değil ama çiftçilerimiz bu verimi gördükçe özellikle sulu anlarımızda arttıkça özellikle sanayiye giden patatesin ilimizde yaygınlaşacağını düşünüyoruz."şeklinde konuştu.
    Bu sene 150 dönüm alanda patates yetiştirdiğini belirten çiftçilerden Hamdi Çiçek,"Ben daha önce elçilik yapıyordum. Sivas'a, Afyon'a ırgat götürüyordum bende fabrika ile görüştüm patates ekim dedim onlarda bizde üretici bekliyoruz dediler. Gecen sene 2019'da deneme olarak 150 dönüm ektik başarılı çıktı bu senede 250 dönüm bin ton üzeri inşallah ürünümüzü alırız dönümünde zaten 4 ton veriyor. İnşallah devam edeceğim bu sene 250 dönüm ektim seneye 350 dönüm hedefim var her sene arttırmayı düşünüyorum" dedi.
    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow