hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vali Yiğitbaşı, Üçhöyük kazılarını inceledi

    Vali Yiğitbaşı, Üçhöyük kazılarını inceledi
    expand

    Vali Yiğitbaşı, Üçhöyük kazılarını inceledi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    İlyas Kaan TAYTAK/BOLVADİN, (DHA)- AFYONKARAHİSAR Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, beraberindeki heyetle Bolvadin ilçesi sınırlarında bulunan Üçhöyük Antik Kenti'nde incelemeler ve değerlendirmelerde bulundu.
    Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Kaymakam Taner Bolat, Belediye Başkanı Fatih Kayacan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ve Arkeoloji Müzesi Müdürü arkeolog Mevlüt Üyümez, Bolvadin ilçesinde yer alan ve 2020 yılı yaz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurtarma kazısı izni verilen Üçhöyük Antik Kenti'ni ziyaret ederek, kazı görevini yürüten Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak'tan, kazı alanı hakkında bilgiler aldı.
    Anadolu'daki ticari organizasyonu yöneten doğu-batı yollarının önemli kesişme noktasındaki bir pazar yeri ve bölgedeki önemli ticaret merkezlerinden birisi olduğu değerlendirilen Üçhöyük Antik Kenti'nde incelemelerde bulunan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, "Yazılı kaynaklara göre 'Puruşhanda' adlı bir imparatorluğun kalıntıları olma ihtimali var. Yapılan kazı çalışmasında buluntularla ilgili eğer bu netleşirse bu kazılar ortaya çıkarsa bu durumda tabii Frigler'den 1500 yıl kadar öncesine aslında giden bir tarihte burada yaşam olduğu ve daha eski bir medeniyetlere buranın beşiklik ettiği merkezi olduğu ortaya çıkmış olacak. Anadolu'nun gerçekten çok eski tarihlerine kadar uzanan dönemlerde burada çok önemli bir yerleşim alanı olduğu tekrardan kanıtlanmış olacak, ortaya çıkacak. Bununla ilgili merakla çalışmaların tamamlanmasını hocalarımızın ve asistanların gözetiminde ve belediye başkanımız, kaymakamımızın da destekleriyle ortaya çıkartılacak yeni buluntulardan biz de haberdar olmak istiyoruz. Bugünden itibaren çok daha merakımız konuyla ilgili arttı. Tüm ekibe başarılar ve kolaylıklar diliyoruz" dedi.
    İlçe merkezindeki Üçhöyük mevkiindeki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez başkanlığında, Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özdemir Koçak'ın bilimsel danışmanlığında, geniş katılımlı bilim heyeti ile Bolvadin Kaymakamlığı ve Bolvadin Belediye Başkanlığı desteğiyle 2 yıldır sürdürülüyor. Üçhöyük kurtarma kazısındaki ilk verilerde 'Puruşhanda' kenti olduğu değerlendirilen MÖ 1400 ile 2350'li yıllara kadar giden bir yapı bulunmuştu. Kazı çalışmaları sırasında elde edilen tekstil aletleri, maden cürufları, mimaride kullanılan ağaçlar, kaliteli çanak-çömlekler, perdah aletleri gibi buluntular sayesinde Üçhöyük'te tekstil üretimi, madencilik, kerestecilik, hayvancılık, dericilik, çömlekçilik gibi üretimlerin oldukça yoğun olduğu değerlendiriliyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow