hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi Projesi', en iyi 5 proje arasında

    Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi Projesi, en iyi 5 proje arasında
    expand

    'Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi Projesi', en iyi 5 proje arasında

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA, (DHA)- TARIM ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) hayata geçirdiği 'Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi Projesi' dünya genelinde en iyi 5 Küresel Çevre Fonu (GEF) projesi arasında yer aldı.
    Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, ormanlar karbonun tutulması ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının yanı sıra, diğer doğal kaynakları barındırması ve ekosistem hizmetleri gibi önemli pek çok fayda sağlıyor. Ormanlardaki bu faydalanmanın arttırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla harekete geçen OGM, 2013 yılında 'Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi' projesini, UNDP ile birlikte hayata geçirdi. Entegre planlamalar yapıldı. Proje ile Akdeniz bölgesinin ekolojik ve sosyo-ekonomik özelliklerini temsil eden Andırın, Pos, Gülnar, Gazipaşa ve Köyceğiz'de amenajman planları entegre bir şekilde hazırlandı ve uygulamaya konuldu. Biyolojik çeşitlilik, yangın yönetim planları, karbon odaklı deneme alanları, böcek zararlıları yayılış haritaları, ekoturizm alanları, odun dışı orman ürünleri ve endüstriyel ağaçlandırma alanları ise, yine orman amenajman planlarına entegre edildi. Ayrıca proje ile biyolojik çeşitliliğin korunması, karbon emisyonunun azaltılması ve sosyal faydalar gibi ormanların sağladığı tüm faydaları bir arada gözeterek, alınacak tedbir ve faaliyetleri içeren örnek amenajman planları hazırlanmış oldu.
    Projenin örnek bir proje olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, "Proje kapsamında defne, kekik ve keçiboynuzu gibi odun dışı ürünler için 'Değer Zinciri' çalışmaları yapılarak, bu çalışmalar sonucunda önemli alanlarda hasılat ve üretim planları hazırlandı. Ayrıca geleceğe dönük modellemelerin yapılabildiği ve senaryoların geliştirilebildiği 'Karar Destek Sistemi' yazılımı tamamlandı" dedi. Akdeniz Entegre Orman Yönetimi Projesinin dünya ormancılığında da takdirle karşılandığını da vurgulayan Bakan Pakdemirli, projenin dünya genelinde en iyi 5 GEF projesi arasına girdiğini kaydetti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow