hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ‘AFYONKARAHİSAR’I DÜNYA TANIYOR’

    ‘AFYONKARAHİSAR’I DÜNYA TANIYOR’
    expand

    Hürriyet Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, “Afyon özelinde mermerin başkenti, dünyaca da bilinen bir şehir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HÜRRİYET Gazetesi’nin Afyonkarahisar’da düzenlediği ‘Ekonomi Zirvesi’ mermer sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası, İscehisar Belediyesi, Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği, İsjet AŞ ve Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) sponsorluğunda Akrones Thermal & Spa Hotel’de düzenlenen zirveye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de katıldı.

    MERMERİN BAŞKENTİ
    Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenin 70’inin ülkemizde olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, dünyadaki doğaltaş rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ının Türkiye’de olduğunu söyledi. Mermer literatüründe Türkiye’de 300 çeşit mermer, 200 çeşit traverten, 650 çeşit renk ve ton olduğunu anlatan Prof. Dr. Kalaycı, “Afyon özelinde mermerin başkenti, dünyaca da bilinen bir şehir. Vatikan’da Serpila Kilisesi’nin sütunlarının İscehisar’dan gönderilen mermer olduğu rivayet edilir, bu da çok önemlidir. Hatta daha da ilginci Göbeklitepe, 12 bin yıldan bahsediyoruz. Orada işlenmiş doğaltaşlar var” diye konuştu.

    ‘AFYONKARAHİSAR’I DÜNYA TANIYOR’
    RAKAMLAR YÜKSELİYOR
    Doğaltaş konusunda Afyonkarahisar’a çok büyük iş düştüğünü kaydeden Kalaycı, şöyle devam etti: “Küçüklü büyüklü yaklaşık 2 bin fabrika, 9 bin atölye, 200 binin üzerinde direkt istihdam, dolaylı olarak 4-5’li rakamlarla çarpın. Dolayısıyla mermer deyince hafife alınacak küçük bir sektörden bahsetmiyoruz. 2020 yılı doğaltaş ihracatımız 1.7 milyar dolar. Bu toplamda maden ihracatımızın yüzde 40’ına tekabül ediyor. 2021’de bu rakamın 2 milyar doları geçmesini bekliyoruz. 1.7 milyarlık ihracatın 1 milyar doları işlenmiş mermer, 700 milyon doları da blok mermerdir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DÜNYADA MERMER MODASI
    Dünyada mermerin modası olduğunu, bunu belirleyen ülkeler arasında Türkiye’nin bulunmadığını vurgulayan Bakan Yardımcısı, “2019’da İtalya klasında mal satabilmiş olsaydık gerek tasarım, gerek işçilik ve marka bağlamında 18 milyar dolarlık gelir elde etmiş olacaktık. Biz ise 2 milyar doların altında gelir elde ettik. Bununla övünüyoruz ama potansiyeli söylüyorum” dedi.

    FİLM GİBİ ŞEHİR
    Afyonkarahisar’a gizemli şehir dediklerinin altını çizen Vali Gökmen Çiçek, “Afyonkarahisar’da direkt aklınıza gelenleri düşünseniz, mermer, haşhaş, sucuk, kaymak, lokum, termal. O yüzden konuşurken birimiz çıkıp ‘Termalin başkenti’, birimiz ‘Mermerin başkenti’ diyor. Aynı zamanda tarihte de çok önemli, Frigya, Afyonkarahisar için çok önemli. Yine kalemizi girerken görüyorsunuz, Yüzüklerin Efendisi filminden fırlamış gibi, tam bir plato şeklinde. Bu şehir gerçekten güzel şeyler yapıyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DAHA İYİ OLACAĞIZ
    3 bin yıllık tarihe sahip Afyonkarahisa’ın şu anda hak ettiği noktada olmadığına dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “81 ilimiz içinde uzaklığı 1 saat ile 3.5 saatlik mesafede olan 20 ile ulaşabiliyoruz. Bu anlamda çok özel bir noktadayız. Bugüne kadar hak etiğimiz yere gelemedik. Ancak bunun için çalışıyoruz el birliğiyle çalışıyoruz. Afyon’u hak ettiği yere getirmek istiyoruz. En önemli sektörlerimizden mermerde 400’den fazla mermer işletmesiyle Türkiye’ye hem istihdam hem de ihracata katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU KENT 360 DERECE
    Hürriyet Akdeniz Bölge Müdürü Salim Uzun, Afyonkarahisar’ın, Türkiye’nin en önemli ulaşım yollarıyla Türkiye’nin buluştuğu, kucaklaştığı bir kent olduğunu belirterek, “Bu kentte her şey var. Popüler tabiri ile söylüyorum; Afyonkarahisar 360 derece bir kent. Bu özel kent, 120 ülkeye mermer ihraç ediyor. Bu özel kent, bu yılın 10 ayında 206 milyon 119 bin dolar mermer ihracatı yaptı. 2020 yılının 10 aylık döneminde 164 milyon dolarlık mermer ihracatı yapılmıştı. Yani geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 25,6 arttı” dedi.


    GENİŞ KAPSAMLI KATILIM
    Hürriyet Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan üstlenirken, panelde yer alan konuşmacılar şu isimlerden oluştu. Tüm Mermerciler Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Demirel, Ege Maden İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Celal Engin ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KİM NE DEDİ?

    KATKIMIZ 40 MİLYAR DOLAR

    İbrahim Alimoğlu: Kişi başı maden tüketimi gelişmişliğin ölçüsüdür. Avrupa’da kişi başı maden tüketimi 18 ton civarındayken, Türkiye’de 8 tondur. Bunun arttırılması gerekiyor. Afyon olarak hayatımız mermerden oluşuyor. Üretim, istihdam ve ihracat katkısı yapıyoruz. Ancak dış etkenler ve yayılan hatalı bilgilerden dolayı zorlanıyoruz. Maden sektörü olarak ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı sağlıyoruz.

    MERMER ÇOK ÖNEMLİ
    Muharrem Çakmak: Mermer ve doğal taş ülkemizde ve özellikle Afyon’da büyük bir değere sahip. İscehisar ilçesinin nüfusu 25 bin. Bu nüfusun yüzde 90’ı mermer ve mermere dayalı sektörde çalışıyor. Mermerin ne kadar önemli olduğunun çok büyük bir göstergesi. Mermer sektörü ve doğal taşlar ülke ekonomisi için de çok değerli. Biz de doğal taşların en iyi şekilde çıkarılarak işlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

    DÜNYADA BİZ VARIZ
    Ekrem Demirel: Afyonkarahisar, mermerin başkentidir. 3 bin yıldır bu şehirde mermercilik faaliyeti yürütülüyor. Dünyanın pek çok önemli eserinde de Afyonkarahisar’dan çıkarılan mermeri görmek mümkün. Mermer, Afyonkarahisar için hem istihdam ve üretim, hem de ihracat anlamında çok önemli bir yere sahip.

    DÜNYAYI YAKALADIK
    Ahmet Şahin: Afyon sadece mermer üretiminde değil, mermer makinelerinde çok iyi noktada. Bugün Afyon’da mermer makinelerini üretiyor ve ihraç ediyoruz. Örneğin İscehisar’da iş insanı Şuayip Demirel 350-400 bin Euro’ya ithal edilen kaya kamyonlarını üretmeye başladı. İscehisar ve Afyon makine üretimde dünyayı yakaladı.

    DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ
    Faik Tokatlıoğlu: Son 10 yılda Çin’deki büyük inşaat atılımı ile blok mermer ihracatı arttı. Orada çıkan hammadde yetmediği için Çin devleti destek verdi. Türkiye’deki ihracatçılar da bu alana yöneldi. Ancak işlenmiş ürün satma konusunda daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bu alanda da bir iyileşme olduğu gözüküyor.

    POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK
    İrfan Celal Engin: Türkiye’de mermer konusunda çok ciddi potansiyel var. Teknolojide yaşanan sıçrama ile ihracatta da bir artış yaşandı. Çevreye etki bakımından diğer madenlerle mermer karıştırılmamalı. Buraya da vurgu yapmak gerekiyor. Afyon da mermer bakımından çok ciddi bir potansiyele sahip. Afyon, mermer için bir okul gibi, bir yaşam biçimi aslında.

    TANITIM ÖNEMLİ
    Sefer Levent: Burada çok ciddi bir tanıtım eksikliği var. İş insanı Şuayip Demir, buradaki fabrikasında 350 milyon liralık kamyon üretmiş. Ama kayda değer düzeyde haber olmamış. Burada mermerciler ocaklara kapanıp yoğun bir çalışma içine girmiş ama bunları anlatmamışlar. Afyon mermerinde bu kadar başarıya imza atarken bunu anlatın ki daha güzel geri dönüşleri olsun, sorunların çözümüne de katkısı olsun.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow