hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ANSİAD iki bakanı ağırladı

    ANSİAD iki bakanı ağırladı
    expand

    ANSİAD iki bakanı ağırladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Akra Otel'de gerçekleştirilen toplantıda Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) Yüksek Danışma Kurulu Üyeleri ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

    Toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkan Yardımcısı & ANSİAD Yüksek Denetleme Kurulu Başkanı Ali Eroğlu, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı & ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanı Abdullah Erdoğan, eski Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk katıldı.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, “ANSİAD 33 senelik mazisi ile Antalya'da kurumsal yapısını tamamlamış hem şehrimizde hem bölgemizde etkin bir iş insanları derneğidir. Şu anda 178 aktif üyesi bulunmaktadır. 2022 verilerinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar devam ettiği için sizinle şu anda 2021 verilerini paylaşabiliyorum. ANSİAD 33 milyar 489 milyon 463 bin TL toplam cirosu, 867 milyon 911 bin dolar toplam ihracatı ve 58 bin 902 toplam istihdamı ile ülke ekonomisine katkı sağlayan bir dernektir. Üyelerimiz arasında Türkiye'nin ilk 500'üne giren değerli sanayicilerimiz bulunmaktadır. Derneğimizin sekiz çalışma masası vardır. Bu toplantıda sektör temsilcilerimizle beraber sizlerle olmaktan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

    'TÜRKİYE, KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEYİ BAŞARDI'

    Türkiye'de son beş yıl turizm açısından incelendiğinde çok büyük krizlerin üst üste geldiğini belirten Mehmet Nuri Ersoy, “Antalya tarımın ve turizmin başkenti olan önemli bir ilimiz. Turizmin de lokomotifidir. Antalya'da en büyük sorunlarla karşı karşıya olduğumuz dönemlerde en büyük rekorları kırdık. Türkiye, krizi fırsata çevirmeyi başaran bir ülke oldu" dedi.

    Terörün Türkiye sınırları dışına taşınmasının turizme kakı sağladığına dikkati çeken Ersoy, "İstikrarlı turizmin büyümesini sağlamak için 20 yılda atılan adımlar, terörle mücadelenin sınırların dışına taşınmış olması bizim açımızdan ilk adım oldu" dedi. Savunma sanayindeki yerli ve milli oranının yüzde 20'den yüzde 80'e çıktığının altını çizen Ersoy, salgın döneminde krizleri fırsata çevirdiklerini söyledi.

    Sağlıktan ulaşıma her alanda yapılan yatırımların turizm için önemli olduğunu hatırlatan Ersoy, “Türkiye, tanıtım politikasını değiştirdi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kuruldu. Bizde yeni, ama dünyada tanıtım ajansı 100 yıl önce kurulmuş. 1919'da ilk İtalya'da kurulmuş. Biz 2019'da Türkiye'de hayata geçirdik. Ajansla birlikte Türkiye turizmde dünyada en yoğun ve en etkili tanıtım yapan ülke oldu açık ara. Türkiye 200'den fazla ülkede tanıtım yapıyor. Biliyorsunuz THY'nin 400'den fazla uçağı var. 330 noktaya direkt uçuş yapıyor. Dünyada hiçbir hava yolu, hiçbir havalimanı 330 noktaya direkt bağlı değildir" şeklinde konuştu.

    'AMACIMIZ TURİZM SEZONUNU 12 AYA YAYMAK'

    İstikrarın bugüne kadar devam ettirilmesinin öneminden bahseden Ersoy, "İstikrar devam ederse bu yıl koyduğumuz 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefine rahatlıkla yetişiriz. 2028 için belirttiğimiz 90 milyon turist 100 milyar dolar gelir hedefine rahatlıkla gelebiliriz. Yeni yaptığımız politika ve gelişim programları sayesinde turizmi 81 vilayete yaymak istiyoruz. Ürün çeşitliliğini ilk etapta 50'ye çıkardık. Daha sonra aşamalı şekilde Türkiye 100 ürünle piyasaya lansman yapacak. Amacımız turizm sezonunu 12 aya yaymak" dedi.

    'AFRİKA'NIN UYANDIĞINI TÜM DÜNYA GÖRÜYOR'

    Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ise dünyanın her yerinde iş insanlarının önünü açmanın, ekonomi diplomasisinin önceliklerinden olduğunu belirterek, istikrarla birlikte ülkeye küresel sermayenin gelmesinin önemine dikkati çekti. Ticaretle ilgili yaptıkları çalışmalardan bahseden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

    “Kabuğumuza çekilen değil, dünyaya açılan bir ülkeyiz, çünkü dünyanın her yerinde fırsatlar var. Bu fırsatları değerlendirmek için de açılım politikalarımız var. Bir bölgesel, kıtasal açılım, iki misyon sayımızın tüm dünyaya yayılması. 260 misyonla dünyada diplomatik misyon sayısı bakımından beşinci sıraya yükseldik. Bunun ticaretimize çok önemli katkı yaptığını görüyoruz. Merkez Bankasının araştırmasına göre, ortalama yüzde 26,7 ihracatımız artmış bu ülkelere. Afrika'nın uyandığını tüm dünya görüyor. Aslında rekabet Afrika'da. Bizim oraya girmemizden çok rahatsız olanlar oldu, şimdi gerek Fransa gerek Amerika bizimle istişareleri de başlatmak istedi, başlattık, iş birliği yapmak istiyoruz. Amerika, Afrika'da son zamanlarda Çin'i dengelemek istiyor. Bunun için Türk firmalarıyla yakından çalışmaya başladılar. Müthiş bir rekabetin olduğu Afrika'da 44 büyükelçiliğimiz var. 4 milyar olan ticaretimiz şimdi 40 milyar dolara çıktı. Bu sene 50 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz."

    Asya açılımı sonrası 2019'dan bu yana Asya ile ticaretin yüzde 40 arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, vize kolaylığı ve iş adamları ile taşımacıların önündeki engellerin kaldırılmasının önceliklerinden olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, 'Schengen Visas'ın (Şengen Vize) henüz yürürlüğe girmediğine değinerek, "72 kriterden 66'sını yerine getirdik. Interpol ile iş birliği konusu da çözüldü. 67 oldu, 5 kriter kaldı. Son 4-5 yıldır AB, gerçekleştirilen kriter sayısı arttıkça bizden uzaklaşmaya başladı. Geri kalan kriterleri müzakere etmiyor. Tıpkı Karadağ'ın, tüm fasılların kapanış kriterlerini yerine getirmesine rağmen genişlemeye karşı ülkeler sebebiyle o fasılların kapatılması toplantılarını geciktirdikleri gibi. Bunun peşinde olacağız" dedi.

    'SEFER DÜZENLENEN ÜLKE VE DESTİNASYON SAYISI ARTIYOR'

    Salgın döneminde Türkiye'nin güvenli tedarik zincirinde başarılı bir ivme yakaladığının altını çizen Çavuşoğlu, bunu gerek savunma, gerek diğer alanlarda iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Dünyanın her yerine THY'nin uçuşlarını artırmanın turizm ve iş dünyası açısından önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "THY uluslararası destinasyon bakımından, iç hat uçuşlarını dahil etmezsek, dünyada birinci sırada. Sefer düzenlenen ülke ve destinasyon sayısı her geçen gün artıyor" dedi.

    İsviçre'de ve ABD'de bankacılık sektörünün yaşadığı sıkıntılara değinen Çavuşoğlu, Fransa'daki gösterilerin yükseldiğini, Amerikan ekonomisine güvenin azaldığını söyledi. Avrupa'nın dışa bağımlılığının artmaya başladığına dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyada arabuluculukta marka olduğunu vurguladı. Normalleşme sağlanan ülkelerle ciddi iş birliği yapılmasının önemine işaret eden Çavuşoğlu, Mısır'dan sonra Yunanistan ile ortam yakaladıklarını, iki ülkenin seçim atmosferinde ilk defa retorik olmadığını söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow