hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya'da Adli Kolluk Toplantısı gerçekleşti

    Antalyada Adli Kolluk Toplantısı gerçekleşti
    expand

    Antalya'da Adli Kolluk Toplantısı gerçekleşti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, adli hizmetlerin yürütülmesinde yaşanan sorunların tartışılması ve çözüm yollarının aranması, soruşturma işlemlerinin en seri ve sağlıklı biçimde yürütülmesinin sağlanması suretiyle adli soruşturma sürecinin adil yargılanma hakkına en uygun şekilde sonuçlandırılmasına yardımcı olunması amacıyla Adli Kolluk Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.
    Antalya Adliyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Adli Kolluk Koordinasyon Toplantısı'na Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Antalya Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Oğuzhan Yaşar, Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ve Cumhuriyet Savcıları, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Dr. Murat Sezgin, Antalya Gümrük Müdürü Mehmet Keske, Antalya Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Şeref Köse, emniyet müdürlüğü ve jandarma komutanlıklarının yetkilileri katıldı.
    DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
    Başsavcı Halil İnal, soruşturmaların daha etkin, verimli ve hızlı bir şekilde tamamlanmasını ve bu süreçte vatandaşların hak kaybına uğramaması, adalet duygusunun zedelenmemesi için alınacak tedbirler ile soruşturmalarda dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi. Adli kolluk faaliyetlerinin adil yargılanma hakkının tesisinde çok önemli olduğunu belirten Başsavcı Halil İnal, “5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 164'üncü maddesinde adli kolluğun; Emniyet, Jandarma, Gümrük Muhafaza ve Sahil Güvenlik Komutanlığı görevlilerinden oluşur. Bu görevlilerin adli görevleri açısından Cumhuriyet savcısının emir ve talimatlarına göre hareket etmeleri gerekir" dedi.
    UYUMLU ÇALIŞMA SON DERECE ÖNEMLİ
    Başsavcı Halil İnal, “Yargılamanın yapıldığı kovuşturma evresinin sonunda verilecek hükmün adil, hukuka uygun, sağlıklı ve adaletli olması, iyi yapılmış bir soruşturmaya ve bu soruşturma sonucunda ortaya konacak delillere bağlıdır. Adli Kolluk, çoğu zaman şüpheli veya mağdurla ilk temas kuran, olay yerine ilk giden ve yargılamaya ışık tutacak delilleri ilk olarak elde eden birimdir. Bu sebeple savcılık ve adli kolluğun birbirleriyle ilişkileri ve uyumlu çalışması son derece önemlidir" diye konuştu.
    BAŞSAVCI İNAL, HASSASİYET STEDİ
    Toplumun bir arada, güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşaması için temel şartın adalet olduğunu aktaran Başsavcı İnal, adaletin olduğu yerde huzur, sevgi, saygı ve mutluluğun olduğunu belirtti. Adli kolluk birimleri ile savcılık arasında koordinasyonun önemli olduğunu, adli iş ve işlemlerde adli kolluğun savcılık ile diyalog içinde olması gerektiğini dile getiren Başsavcı Halil İnal, vatandaşa, taraflara ve avukatlara karşı nezaketle ve sabırla davranılmasını, vatandaşın fazladan bekletilmemesini, işlerinin hızlı yapılmasını, özellikle tutuklu işlere ilişkin işlemlere öncelik verilmesi konusunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesini, gözaltı ve arama sürelerine dikkat edilmesini, delillerin usulüne uygun toplanmasını, ölümlü (kaza-cinayet) olaylarda hızlı hareket edilerek delillerin en kısa zamanda ve tam olarak toplanmasını, kişilerin lekelenmeme hakkına dikkat edilmesini, sosyal medya kullanımına dikkat edilmesini, suç örgütleriyle titizlikle ve etkin bir şekilde mücadele edilmesini, tüm soruşturmalarımızda özellikle kadınlara, engellilere, şehit yakınlarına ve gazilere karşı işlenen suçlarda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.
    KARŞILIKLI FİKİR ALIŞVERİŞİ
    Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal'ın konuşmasının ardından, Cumhuriyet Savcıları Fevzi Öz ve Bekir Gencer tarafından soruşturma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili sunum yapılarak, adli olaylarla ilgili uygulamada yaşanan sorunların çözümüne yönelik karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. Katılımcıların dile getirdikleri talep ve sorunlar not alınarak çözüm yolları bulunmaya çalışıldı. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduktan sonra toplantı sona erdi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow