hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ‘Bisikletli ölümler son bulsun’ çağrısı

    ‘Bisikletli ölümler son bulsun’ çağrısı
    expand

    ‘Bisikletli ölümler son bulsun’ çağrısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Semih ERSÖZLER/ANTALYA,(DHA)- ANTALYA Bisiklet Sevenler Grubu’ndan Alpaslan Coşkunoğlu, bisiklet sürücülerinin trafik kazaları sonucu ölümünün son bulması için çağrıda bulundu.

    Son olarak geçen 23 Nisan’da Muğla’nın Marmaris ilçesinde otomobil sürücüsü T.K.’nin çarptığı bisikletli doktor Kemal Özer’in ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından bisiklet sürücülerinin trafikteki durumu tekrar gündeme geldi. Bisiklet sürücülerinin trafikte yaşadıkları sorunlar ve ölümlerin son bulmasıyla ilgili Bisikletli Yaşam Platformu adına Antalya Bisiklet Sevenler Grubu’ndan Alpaslan Coşkunoğlu, bir açıklama yaptı.

    Son yıllarda bisikletin kent yaşamındaki yerinin güçlendirilmesi için birçok kentte kayda değer çalışmalar yapıldığını belirten Coşkunoğlu, “Gerek sportif gerekse rekreasyonel amaçlı bisiklet kullanımından çok kent içi ulaşımda da artık bisikletin yerinin vazgeçilmez olduğu bilinmekte, yerel yönetimlerin de ulaşım politikalarını yönlendirirken bisikleti ana sürdürülebilir ulaşım yöntemi olarak kabul ettikleri görülmektedir. Ancak bisiklet kent içi ulaşımda hak ettiği yeri halen bulamamıştır. Başta yerel yöneticilerin bisiklet kültüründen uzak tutumları, bisikleti belirli günler ve haftalarda görsel bir öğe olmanın ötesine taşıyamamaktadır” dedi.

    Çıkan yönetmelikler ve ilgili mevzuatın ortak akıl ile üretilmediğini belirten Coşkunoğlu, “Türkiye’de sayıları gün geçtikçe artan bisiklet kullanıcıları farklı mağduriyetler yaşarken, yaşamlarından da olmakta, şanslı olanlar ise trafik çarpışmaları nedeniyle yaşamını çeşitli engellerle devam ettirmek zorunda kalmaktadır. Her yıl yüzlerce bisikletli dostumuzu kural tanımaz, alkollü, emniyet şeridi ve hız sınırı kurallarını ihlal eden canilere kurban verdik ve artık yeter diyoruz” diye konuştu.

    Bisikletli ölümlerin son bulmasını istediklerini söyleyen Coşkunoğlu, “Nice örnekleri olan ve sayısı her yıl yüzleri aşan trafikte bisikletli kayıpları son bulsun istiyoruz. Biz ülkemizin çevre dostu, iklim dostu, bisiklet sporunu bir yandan tüm dünyaya anlatırken ülkemizin güzelliklerini de tanıtan gönüllü elçiler olarak bisikletin öneminin ve kent içi ulaşımdaki varlığının bir kez daha anlaşılmasını talep ediyoruz. ‘Kaza değil cinayet’ olarak gördüğümüz trafikte özellikle sürücülerden kaynaklı kayıpların son dönemde gündemdeki ‘ehliyet affı’ kapsamından da çıkarılmasını, kaportası sadece bedeni olan bisiklet kullanıcılarının ölümleri ile sonuçlanan çarpışma davalarının da ‘bilinçli taksirle açılmasını’ talep ediyoruz” dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow