hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çakıl taşlar sanatla buluştu

    Çakıl taşlar sanatla buluştu
    expand

    Çakıl taşlar sanatla buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYALI mozaik sanatçısı Süleyman Sarı, sahillerde gezinip özenle seçerek topladığı rengârenk çakıl taşlarından sanat eserleri üretti. Sarı, çakıl taş tablolarını dördüncü kez sanatseverlerle buluşturdu.

    Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan 'Çakıl Taşlarının Yolculuğu' adlı kişisel serginin kurdelesini Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekiye Yetkin Kurt, ANSAN Başkanı Cahit Çakcıl, mozaik sanatçısı Süleyman Sarı, sanatçı dostları birlikte kesti. Çakıl taşlardan el emeğiyle üretilmiş mozaik çalışması tablolarının yer aldığı sergiye sanatseverlerin ilgisi yoğun oldu.

    GEÇMİŞİ YAŞATAN ESERLER

    Doğal çakıl taşlarının çizilen resim üzerine sabırla dizilerek oluşturulduğu eserleri inceleyen Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekiye Yetkin Kurt, "Eserlerde sadece sanat değil, görsellik, işçilik uyumu da var. Her biri ufkumuzu açacak sanat serleri olmuş. Geçmiş yıllarda binaların dış cephesine doğal renkli çakıl taşlardan süslemeler yapılırdı. Çakıl taş çalışması tablolar bugün bize geçmişi hatırlatıyor" diyerek sanatçıyı kutladı.

    İLK KEZ SÜMERLİLER DENEDİ

    ANSAN Başkanı Cahit Çakcıl'da her bir tabloda inanılmaz sabır ve emek, minik çakıl taşlarının özenle resim ve desenler üzerine yerleştirilmiş olduğunu gördüğünü söyledi. Mozaik sanatının tarihçesini anlatan ANSAN Başkanı Çakcıl, beş bin yıllık geçmişi olan sanatının ilk kez Sümerler tarafından denendiğini ve günümüze kadar ulaştığını vurguladı.

    'BİR İNŞAAT İŞCİSİ GİBİYİM'

    Mozaik sanatçısı Süleyman Sarı da eserlerinde doğayı sanatla buluşturduğunu, sahillerden topladığı doğal renkli çakıl taşlarını tuval üzerine, farklı objeler üzerine tek tek yerleştirerek duvar panoları, dekoratif süs eşyaları ürettiğini söyledi. Mozaik sanatçısı Sarı, "Mozaik sanatı benim dünyam oldu. Çakıl taşları tek, tek ayıklıyorum, renk, renk gruplandırıyorum, sonra da bir inşaat mühendisi, bir inşaat işçisi gibi çalışıyorum" diye konuştu.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow