Çevre sorunları ve yaşam kalitesi çalıştayı

Çevre sorunları ve yaşam kalitesi çalıştayı
ANTALYA, (DHA) - Antalya Kent Konseyinin 200'ün üzerinde paydaşın işbirliği ile hazırladığı ve 12 Mart 2025 tarihinde açılışı yapılan 21. Yüzyılda Antalya Çalıştayının Kentsel Çevre Sorunları ve Yaşam Kalitesi başlıklı oturumu, Antalya Kent Konseyi toplantı salonunda yapıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “Çevresel sorunlar, sadece doğayı değil, biz insanların yaşam kalitesini de doğrudan etkilemektedir. Şehrin siluetinin bozulması, ormanların, dağların taş ocaklarına veya ikinci konuta açılması, kaldırım işgalleri, görsel kirlilik, tabela, gün ısı, anten, klima aparatları vb. gibi çok sorun sıralayabiliriz. Estetik görüntü bozukluğunun yanı sıra, soluduğumuz hava, yaşadığımız alanın düzeni, hatta sokakların gürültüsü bile fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde büyük etkiler yaratmaktadır" dedi.
Oturumda, Antalya'nın karşı karşıya olduğu çeşitli kentsel çevre sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı. Gürültü kirliliğinin kentleşme ile birlikte artan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir sorun olduğu vurgulandı. Gürültünün azaltılması için planlama esaslı stratejik haritalar hazırlanması ve 'kaynak-yayılım-alıcı' yaklaşımının benimsenmesi gerektiği belirtildi.
Antalya'da görsel kirliliğe neden olan unsurlar arasında tabela ve cephe karmaşası, elektrik kabloları ve düzensiz kent mobilyaları sayıldı. Bu kirliliğin estetik sorunların yanı sıra sağlık ve ekonomik sonuçlar doğurduğu ifade edildi. Görsel kirliliğin önlenmesi için reklam yönetmeliklerinin uygulanması, denetimlerin artırılması ve toplumsal farkındalığın yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.
Hava kirliliğinin Antalya için yalnızca mevsimsel değil, çok boyutlu bir sorun olduğu belirtildi. Artan araç kullanımı, sanayi ve liman faaliyetleri gibi çeşitli etkenlerin hava kalitesini olumsuz etkilediği ifade edildi. Hava kirliliğinin çözümü için toplu taşıma teşvikleri, denetim artışı ve temiz yakıt kullanımı gibi bütüncül adımların atılması gerektiği vurgulandı.
Çalıştayda kent planlamasında mahalle kavramının önemi üzerinde durularak, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler için komşuluk ilişkilerinin güçlendirildiği mahallelerin tasarlanması gerektiği belirtildi. Antalya'nın planlama sürecindeki tarihsel gelişimine de değinilerek, karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunuldu.
Ulaşım planlamasında toplu taşıma, bisiklet ve yaya odaklı bir yaklaşımın önemi vurgulanarak, otomobil odaklı planlama yerine alternatiflerin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Antalya'nın kıyı şeridindeki yapılaşmanın sorunlara yol açtığı belirtilerek, kıyıların kamusal kullanımının korunması ve doğal alanların tahribatının önlenmesi gerektiği vurgulandı.
Peyzaj mimarlığının kentlerin ekolojik bütünlüğünü korumadaki rolü ele alınarak, Antalya'da iklim değişikliğine uyum için kurakçıl peyzaj yaklaşımının benimsenmesi gerektiği belirtildi.
FOTOĞRAFLI