hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ziraat mühendisinden ejder meyvesi üretimi

    Ziraat mühendisinden ejder meyvesi üretimi
    expand

    Ziraat mühendisinden ejder meyvesi üretimi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- ANTALYA'nın Demre ilçesinde zirai ilaç bayiliği ve üreticilik yapan Kadir Çınar, iki dönüm alana iki yıl önce diktiği ejder meyvelerinden tam üretim sağladı.
    Ziraat mühendisi Kadir Çınar, iki yıl önce Demre'nin Büyükkum Mahallesi'nde iki dönümlük sera kiraladı. Seraya 1150 kök ejder fidanı diken Kadir Çınar, fidanlardan ikinci yılda tam üretim sağladı. Çınar'ın serasını Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanları görmeye geldi. Kaymakam Şatıroğlu, ejder meyvesi (Pitaya) ve üretimi hakkında bilgi alarak, meyveyi inceledi.
    Kadir Çınar, "Farklı bir ürün üreterek, klasik domates, biber üretiminin dışına çıkmak için bir arayış içine girdim.  Alanya ve Gazipaşa'da bu konuda inceleme yaptım. İki yıl önce fidanları diktim. Her direkte dört fidan var. Her fidandan ikinci yılda 15- 16 meyve alacağım. Her direkten ortalama 60 meyve alacağım. Bu yıl kilo ile satıyorum. 2- 3 ejder meyvesi bir kilo geliyor. Şu anda kilosunu toptan 30 liraya satıyorum. Ancak büyük marketlerde kilosu perakende olarak en az 100 liradan satılıyor. İstanbul'da bir markette kilosunun 140 liraya satıldığını gördüm. Dönüm başı 50- 60 lira arasında para kazanmayı planlıyorum. Göstergeler o yönde. Ayrıca kış döneminde, ejder fidanlarının arasına domates yaptım. Oradan da 35 bin lira kazandım" dedi.
    Ejder meyvesinin klasik ürünler olan domates ve biber türlerine göre masrafının çok az olduğunu aktaran Kadir Çınar, "Fidanları yetiştirdikten sonra dönüme masrafı 2 bin lirayı geçmiyor. İşçiliği çok az. Sadece ilk yıl masraflı. Fidan ve kurulum masrafı var. Pazar sorunu yok. Onun için sera üreticisi için alternatif bir ürün. İki türü var. İçi kırmızı ve beyaz olan" diye konuştu.
    Kaymakam Onur Şatıroğlu da "Demreli üreticimize örnek olacak bir üretim. Üreticilerimiz artık pazar sorunu olmayan, farklı ürünlere yönelmeli. Arkadaşımız bunu çok güzel başarmış. Üretici olarak kazancı ile de mutlu. Bu tür ürünlerin üretiminin ilçemizde yaygınlaştırmak için çalışmalıyız" dedi.
    Kadir Çınar yapılan konuşma ve incelemelerin ardından konuklarına ejder meyvesini tattırdı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow