hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektronik atıkları, resimlerinde kullanıyor

    Elektronik atıkları, resimlerinde kullanıyor
    expand

    Elektronik atıkları, resimlerinde kullanıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYALI ressam Ayşecan Hizmet, elektronik atıkları tuvallerinde doku olarak kullanıyor. Sanatçı, eserlerinde beton yığınlarıyla yeşilin yok edildiği şehirlerin teknolojinin de olağanüstü hızıyla birleşmesiyle nasıl yaşanmaz hale geldiğine dikkat çekiyor.

    Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olup, üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde bir süre görev yapan, birçok Avrupa Birliği (AB) projesinde yer alan, geri dönüşüm projeleri yazan, tasarım ve atölye eğitmenliği de yapan Ayşecan Hizmet, elektronik atıkların sanata kazandırılması projesini, kendisine ait Arty Akademi Sanat Atölyesi'nde sürdürüyor.

    CİHAZLARIN İÇİNİ SÖKÜYOR

    Proje çalışmalarına Şirinyalı Mahallesindeki atölyesinde devam eden Ayşecan Hizmet, tamircilerden, çevresinden işe yaramayan atık cep telefonu, telsiz, televizyon, radyo, kumanda gibi elektronik cihazları toplayıp içini söküyor, elektronik kartları, devreleri ölçüp keserek tuvallerine monte ediyor.

    TÜRKİYE 17'NCİ SIRADA

    Ressam Hizmet, tüm dünyada ve ülkemizde elektronik atıkların insan sağlığını tehdit ettiğini, Küresel E-Atık İzleme (ITU-ISWA) Kurulu raporuna göre 2016 yılında dünya genelinde 44.7 milyon ton elektronik atığın ortaya çıktığını belirtti. Hizmet, Türkiye'nin ise 177 ülke arasında 17'nci sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Dünya genelinde e-atıkların içindeki materyallerin tahmini değeri 55 milyar Euro. E-atıklarda geri dönüşüm maden gibi kıymetli aslında" dedi.

    ŞEHİR TEMASI İÇİNE OTURTUYOR

    Günümüzde elektronik alandaki teknolojiye yetişilemediğini kaydeden Ayşecan Hizmet, "Ben de bu gelişmeyi elektronik atıklarla şehir teması içine oturtarak tablolarımda görselleştirmeye çalışıyorum" dedi. Hizmet, proje çalışması hakkında şu bilgileri verdi:

    2017 yılında ilk çalıştığım eserim 'Kısır döngü' adını verdiğim tablom oldu. Günümüz dünyasının teknolojiyle hızlanan döngüsünü anlatım. Teknoloji hızla gelişirken biz de onunla birlikte daha çok gelişip büyüyor muyuz, yoksa iki taraf da birbirini tüketiyor mu? Zaman içerisinde bu süreç bizi nasıl dönüştürecek gibi sorular hep zihinlerimizde yer alabiliyor."

    Ressam Ayşecan Hizmet, pandeminin tüm sanatçıları, sanat atölyelerini, sanat etkinliklerini etkilediğini de belirterek, "Ben de bu süreçte boş durmadım, kendi atölyemde çalışmalarıma devam ettim. Daha çok eser ürettim. Değişim ve dönüşüm planlarımı hayata geçirmeye çalıştım. Pandemide insanların ruhları çok yoruldu ve herkes kendine yöneldi. Sanatla uğraşmak bu süreçte herkese iyi geldi. Sanatçılar da kendi alanlarında daha fazla çalışmak, üretmek için oldukça fazla zaman bulmuş oldu" diye konuştu.

    Sanatçı, 2021 yılı sonlarında 'E-Atık' temalı proje çalışmalarından oluşan sergi açacağını da kaydetti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow