hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haziran normalleşmesi

    Haziran normalleşmesi
    expand

    Haziran normalleşmesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - KORONAVİRÜS salgınıyla mücadelede Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı genelgeleri doğrultusunda Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, 'Haziran ayı Normalleşme Tedbirleri' başlığıyla uygulanacak yeni kuralları belirledi.

    1 Haziran itibariyle geçerli olan yeni kararlara göre, soka çıkma kısıtlaması haftaiçi günlerde 22.00- 05.00 arası, haftasonu da Cumartesi 22.00'den Pazar günü dahil Pazartesi 05.00'e kadar sürecek. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik, lojistik, sağlık, tarım ve orman gibi alanlarda çalışanlar kısıtlamadan muaf tutulacak. Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcıların 10.00- 17.00 saatleri arası açık olacak. Fırın ve unlu mamul işyerleri de muaf olacak.

    TURİSTE SERBEST

    Kısıtlama süre ve günlerinde turistler haricindeki ikamet izinli ve diğer kapsamlardaki yabacılar kısıtlamalara tabi olacak. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki ileri yaş grupları veya ağır hastaların 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçları, VEFA Sosyal Destek Grupları'nca karşılanmaya devam edecek.

    AŞISINI YAPTIRMAYANLAR

    İki doz aşı olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençlere, herkes için uygulanan kısıtlamasının dışında ayrıca uygulama olmayacak. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar pazar günleri dışındaki diğer günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek ve Pazar günleri hiç çıkamayacak. Tüm 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altındakilerden yüz yüze eğitim dışındakiler şehir içi toplu ulaşımı kullanamayacak.

    ŞEHİRLERARASI SEYAHAT

    Şehirlerarası seyahat sadece sokağa çıkma kısıtlaması olan süre ve günler için izne tabi olacak. Zorunlu haller için geçerli olan izinler e-başvuru veya Alo 199'dan alınacak. Özel araçlarla ise kısıtlamanın olduğu süre ve günlerde seyahat kısıtlaması devam ediyor ve ancak zorunlu haller kapsamında izin alınarak yapılabilecek.

    RESTORANLAR OTURULABİLİYOR

    Restoran, lokanta, pastane, kafeterya gibi yeme- içme yerleri masalar arası her yönden 2 metre, sandalyeler arası 60 cm mesafe bırakılması, aynı masada açık alanda üç, kapalıda ikiden fazla müşteri kabul edilmemek kaydıyla açıldı. Haftatiçi ve Cumartesi günleri 07.00-21.00 arası masada servis, 24.00'e kadar gel-al ve paket servis hizmeti verilecek. Pazar günleri 07.00-24.00 arası sadece paket servis olacak.

    AÇILAN VE KAPALI İŞYERLERİ

    14 Nisan'dan beri kapalı olan kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, internet kafe, oyun ve bilardo salonları, halı sahalar, spor salonları, açık yüzme havuzları, lunaparklar ve tematik parklar açıldı ve 07.00-21.00 arası açık olabilecekler. Ancak, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde kağıt, okey, tavla gibi oyunlar yasak. Aynı masada açık alanda 3, kapalıda 2 kişi sınırı getirildi. Sinemalar yüzde 50 kapasiteyle bir koltuk boş, bir koltuk dolu hizmet verebilecek. Perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar, büro-ofis gibi işyerleri ve AVM'ler Pazar günleri hariç 07.00-21.00 saatleri arası açıldı. Kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar ve masaj salonları, nargile salonu, gazino, taverna, birahane gibi işyerleri kapalı kalmaya devam ediyor.

    MARKETLERE PAZAR GÜNLERİ SATIŞ KISITLAMASI

    Zincir marketler ve işyerlerinin kalabalığa neden olabilecek belirli gün veya saatlere yönelik özel indirim uygulaması yasağı devam ediyor ve en az bir hafta sürecek şekilde yapabilecekler. Pazar günleri tüm marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye gibi ürün satışı yapılamayacak.

    PAZARYERLERİ VE KAMUDA MESAİ

    Pazaryerleri, Pazar günleri hariç 07.00-20.00 saatleri arası açık olacak. Online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere servis şeklinde çalışabilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında 10.00- 16.00 arası mesai, uzaktan ve dönüşümlü esnek çalışma usulü devam ettirilecek.

    SPOR HARİÇ GENEL KURUL YASAK

    Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerin genel kurul ve geniş katılımlı her türlü etkinliği 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelendi, 15 Haziran'dan sonra ise yapılabilecek. Spor kulüpleri ise dönemsel açıdan zorunluluk nedeniyle genel kurullarını kurallara uygun açık alanda asgari kişi başı 4 metrekare, kapalıda 6 metrekare olarak yapabilecek.

    DÜĞÜNLERDE 100 KİŞİ SINIRI

    Nikah töreni ve düğünler tüm kurallara uygun, yiyecek-içecek ikramı olmadan kapalı alanda 6, açıkta 4 metrekare, azami 100 davetli sınırıyla yapılabilecek. 15 Haziran sonrasında yiyecek-içecek ikramı serbest olacak. Nişan ve kına gibi etkinliklere 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.

    TOPLU ULAŞIMDA YÜZDE 50 SINIRI

    Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi merkezlerde her kişi için haftada en fazla bir ziyaret olabilecek. Şehirlerarası ve şehiriçi toplu ulaşımda uçak hariç yüzde 50 yolcu kapasite uygulaması sürüyor ve yolcular yan yana oturamayacak. Fiziki mesafeye uygun olmayan minibüs tarzı toplu taşıma araçları ayakta yolcu alamayacak.

    OTEL MÜŞTERİLERİ MUAF

    Yerleşim sahası içindekiler hariç karayolları üzerindeki dinlenme tesisleri ile otel ve diğer konaklama tesislerindeki yeme- içme mekanları sadece konaklamalı müşterilere açık olacak. Otellerin eğlence mekanları kapalı olacak ve toplu eğlence tarzı etkinlikler yasağı sürüyor. Otel rezervasyonu olanlar ücretin tamamını ödemiş olmak kaydıyla sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak. Sahte rezervasyon gibi her türlü kötüye kullanıma karşı denetimler artırılacak.

    OKULLAR AÇILDI

    Yüz yüze eğitim ise 1 Haziran itibarıyla tüm ilkokullar ve bünyesindeki ana sınıflarda haftada 2 gün olarak başladı. Diğer okul öncesi eğitim kurumlar tam zamanlı yüz yüze eğitime devam edecek. 7 Haziran Pazartesi günü ise tüm ortaokul ve liselerde haftada 2 gün yüz yüze eğitime geçilecek. Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda yüz yüze eğitime 1 Haziran Salı gününden itibaren haftanın 5 günü tam zamanlı olarak başladı. Okullardaki yüz yüze eğitimlere katılım, isteğe bağlı tutulurken, karneler 18 Haziran'da dağıtılacak ve telafi eğitimleri 2 Temmuz Cuma gününe kadar sürecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow