hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Patara Telsiz Telgraf İstasyonu müzeye dönüşecek

    Patara Telsiz Telgraf İstasyonu müzeye dönüşecek
    expand

    Patara Telsiz Telgraf İstasyonu müzeye dönüşecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)- ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunda bulunan eserlerin sergileneceği 'Abdülhamit Han Telgraf ve Telsiz Müzesi'nde çalışmalar başladı.

    Kaş'taki Likya Birliği'nin başkenti Patara Antik Kenti'nde Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk ve döneminin en ileri teknolojisiyle donatılmış telsiz telgraf istasyonunu müzeye dönüştürme çalışmaları start aldı. Her gün yeni buluntularla karşılaşılan çalışmalarda o döneme ait iletişim kabloları ve bağlantı hatları bulundu. Başvurusu Antalya Yatırım, İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılan, giderleri Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından karşılanacak projede Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Patara Kazıları Başkanlığı yer alacak ve proje 7 ay sonra tamamlanacak.

    Proje çalışmalarını, Antalya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler ve Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yerinde inceledi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonunda ortaya çıkan buluntular ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Heyet, inşaat ve restorasyon çalışmaları hakkında da inşaat mühendisi Mustafa Başkal'dan bilgi aldı.

    Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonundaki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin, oluşturulacak Abdülhamit Han Telgraf ve Telsiz Müzesi'nde sergileneceği kaydedildi. 10 milyon liralık bir bütçe ayrılan proje kapsamında müze çalışmasının 6 milyon liraya ihale edildiği belirtildi. Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığındaki kazı ekibinin titiz bir çalışma yürüttüğü ve iğneyle kuzu kazar gibi çalıştığı bölgede ortaya çıkarılan eserlerin ve tarihin gelecek kuşaklara taşınmasının amaçlandığını söyleyen yetkililer, kazı ve restorasyon çalışması sonrasında Patara ile Derne arasındaki 850 kilometrelik mesafede iletişim sağlayan, 1906 yılında inşa edilmiş Patara Telsiz Telgraf İstasyonu'nun telsiz ana istasyonu, tesisat binası, lojman binası, telsiz kulesinin tekrar ayağa kaldırılacağını aktardı. 1911 yılında İtalyanların bombaladığı Patara Telsiz Telgraf İstasyonu'nun çevre düzenlemesi ve elektrik kurulumu ile yeni bir müzeye dönüşeceği ve 110 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılacağı belirtildi.

    FOTOĞRAFLI

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow