hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kursiyerlerden, "İpin ve Kumaşın Sanat Yolculuğu' sergisi

    Kursiyerlerden, İpin ve Kumaşın Sanat Yolculuğu sergisi
    expand

    Kursiyerlerden, "İpin ve Kumaşın Sanat Yolculuğu' sergisi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Yusuf DEMİR/ANTALYA,(DHA) - DÖŞEMEALTI Halk Eğitimi Merkezi'nin (DÖŞHEM) 'Giyim Üretim Teknolojisi ve Moda Tasarımı' kursiyerleri, geleneksel el sanatlarında yaptıkları el işlerini sergide beğeniye sundu.

    Antalya Arkeoloji Müzesi'nde açılan 'İpin ve Kumaşın Sanat Yolculuğu' adlı serginin açılışına il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yöneticileri, sanat severlerin ilgisi yoğun oldu, DÖŞHEM Müdürü Canat Duru, Giyim Üretim Teknolojisi ve Moda Tasarımı Öğretmeni Dilber Yücesan, ipin ve kumaşın sanatsal ürünlere dönüştürüldüğü eserler hakkında bilgilendirme yaptı.

    ANADOLU KÜLTÜRÜMÜZ

    Kurs öğretmeni Dilber Yücesan, "Sergimiz, ipin yolculuğuna Anadolu kültürümüz olan yün eğirme işleminde kullanılan araç, gereçlerden başlayarak, geçmişten günümüze uzanan tarihi değişimi gösteren örneklerin yer aldığı görsellerle zenginleştirildi" dedi. Yücesan, ipin ve kumaşın sanata yolculuğunu şöyle anlattı;

    'WAYUU ÇANTALAR ÖRÜLDÜ'

    "Çeşitli kordon iplikleri dikiş makinesinde birleştirme tekniği ile dikilerek çeşitli rengarenk şapkalar, çantalar, ev aksesuarları, ranırlar, suplalar, sepetler, duvar tabakları gibi eserler ürettik. Ayrıca halı-kilim desenleri ve Anadolu motifleri kullanılarak, çeşitli etamin orlonu ipliklerle tığ işi örgülerden sık iğne tekniği ile Wayuu çantalar örüldü. Wayuu çantalar ise uluslararası pazar alanında oldukça tercih edilen çalışmalar. Kumaşın yolculuğunda ise, 'dikişsiz kırkyama tekniği' ile Antalya'nın simgelerini anlatan duvar panoları ürettik."

    SAÇAKLAMA TEKNİĞİ

    Serginin en önemli bölümünü oluşturan 'saçaklama tekniği' ile üretilmiş eserler hakkında da bilgi veren kurs öğretmeni Dilber Yücesan, saçaklamanın bir tür iplik veya kumaşa verilen bir kelime olduğunu da anlattı. Yücesan, "'Yalancı kadife' diye de adlandırılan bu teknik 'kadife saçak' anlamına da geliyor. Tarihi 1500'lü yıllara dayanıyor. Saçaklamayı sergide kullanım amacımız ise geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan pazen ve pamuklu kumaşlar ile değişen moda anlayışını tekrar günümüze yansıtmak, bununla birlikte yeni bir dokuma yüzeyi oluşurken katma değeri yüksek giyilebilir giysiler ve dekoratif sanat ürünleri ortaya çıkarmak" dedi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow