hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özel eğitim kurumları destek bekliyor

    Özel eğitim kurumları destek bekliyor
    expand

    Özel eğitim kurumları destek bekliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 48. Grup Eğitim Faaliyetleri Komitesi, özel okul öğrencilerinin ailelerine verilen devlet desteğinin geri getirilmesi talebinde bulundu.

    ATSO 48. Grup Eğitim Faaliyetleri Meslek Komite toplantısı, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, Antalya Özel Okullar Birliği Başkanı Mehmet Koçaş, Başkan Yardımcısı Hamdi Özcan, KURSDER Başkanı Ali Uğur, Komite Başkanı Ertürk Karaman ve komite üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, devlet destekleri, özel okul ücretleri ile eğitim kurumlarındaki kira artış oranları, sektördeki elektrik ve su faturalarına indirim yapılması gibi konular görüşülerek, ATSO aracılığıyla ilgili platformlarda lobi oluşturulması konuları görüşüldü.

    DEVLET DESTEĞİ GERİ GELSİN

    Sektörün taleplerini ve toplantı sonunda hazırlanan raporu değerlendiren ATSO Başkanı Ali Bahar, özel okullarda eğitim gören öğrencilerin ailelerine verilen devlet desteğinin 2019'da kaldırıldığını belirtip, “Bu nedenle özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Sektörün içinde bulunduğu zorlukların aşılabilmesi için özel eğitim kurumlarının her kademesinde çocuk okutan ailelere eğitim desteği verilmelidir" dedi.

    Çalışan ücretlerinin yüksek enflasyon nedeniyle eridiğine de dikkati çeken Bahar, “Yüksek enflasyon nedeniyle çalışanların geçim koşullarının bozulduğunu biliyoruz. Eğitim desteği sadece özel eğitim kurumları ile sınırlı tutulmamalı, Antalya gibi yoğun göç alan, yüksek kira artışlarının olduğu illerde, özellikle düşük ücretli çalışanlara kira ve çocuk eğitim desteği gibi yardımlar hızla hayata geçirilmelidir. Enerji maliyetlerindeki artış, enflasyon sarmalı içerisinde zor durumda olan eğitim kurumlarımızı daha da zora sokmuştur. Eğitim kurumlarımızın kısmen rahatlamaları için faaliyet alanları itibariyle elektrik, su, doğal gaz gibi faturalarında indirim yapılması elzemdir" diye konuştu.

    EĞİTİM GİDERLERİNE ESNEKLİK GÖSTERİLSİN

    Aile desteği sisteminin 2 yıldır uygulanmamasının sektörü ekonomik anlamda zorladığını kaydeden ATSO 48. Grup Eğitim Faaliyetleri Komitesi Başkanı Erkan Ertürk Karaman, özel eğitim kurumlarının 2023- 2024 eğitim ve öğretim dönemini görebilmesi için eğitim desteğinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Karaman, “Eğitim kurumlarının okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerini ayakta tutabilmek için ailelere verilen eğitim desteği uygulamasının yeniden hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Devletimiz tarafından alınan bu kuralın tam manasıyla uygulanması ya da bir yılda asgari ücrete yapılacak artış oranı doğrultusunda eğitim ücretlerine yıl içerisinde ek artış yapılabilmesinin yasallaştırılmasını ya da giderlerimizde aynı esnekliğin gösterilmesini istiyoruz" dedi.

    İstihdam yaratma konusunda Milli Eğitim'e büyük bir yarar sağladıklarını dile getiren Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Okullarımızda öğrencilerimize en iyi eğitimi vermek adına alanında uzman iyi öğretmenlerle çalışmak, okul içinde güvenliğin ve hijyen koşullarının sağlanması için en iyi personeli çalıştırmak suretiyle istihdam yaratma arzusunda olan sektör mensuplarının en önemli gider kalemlerinden olan personel giderlerinde, maaş yanında SGK işveren primi gibi kalemler de bulunuyor, bu sebeple sigorta primi ve vergiler konusunda destek ve indirim sağlanmasını istiyoruz."

    EĞİTİMDE KDV YÜZDE 1 OLSUN

    Eğitim kurumlarında fiyat artışına etki eden sorunlara dikkati çeken Karaman, “Kurumlarımız KDV'yi üstlenmek zorunda kalıyor. Birçok üründe de KDV'nin yüzde 1'e düşmesi ile mahsup imkanı kalmayan kurumlarımız ciddi anlamda KDV yükü altına girdi. Özellikle okul öncesi eğitimde okullaşmanın artması için bu kurumların ayakta kalması gerekiyor ve KDV yükü kurumları zorladığı için sektördeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmeli" diye konuştu. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow