hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Patara'da antik tiyatronun ihalesi yapıldı

    Patarada antik tiyatronun ihalesi yapıldı
    expand

    Patara'da antik tiyatronun ihalesi yapıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından turizmde bu yıl tema ilan edilen Patara Antik Kenti'nde Helenistik dönemde inşa edilen antik tiyatronun restorasyon ihalesi yapıldı.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nce geçtiğimiz hafta davet usulüyle gerçekleştirilen, 'Antalya ili Kaş ilçesi Patara Örenyeri Antik Tiyatro Yapısı Acil Müdahale ve Çevre Düzenlemesi İşi' başlıklı ihaleye, 7 firma katıldı.

    YEDİ FİRMADAN TEKLİF

    Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nün yaklaşık maliyeti 10 milyon TL olarak belirlediği restorasyon ve çevre düzenleme işiyle ilgili ihaleye katılan firmalar teklif olarak 11 milyon 249 bin TL ile 12 milyon 517 bin TL arasında teklifler verdi. İhale sonucuyla ilgili son kararı Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü verecek.

    10 MİLYON LİRALIK ÖDENEK

    Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Patara Antik Tiyatro'nun restorasyonu ve çevre düzenleme işi için kullanılmak üzere 10 milyon TL'lik bir ödenek ayrıldı. Ödenek, antik tiyatroda kullanılmak üzere Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yetki verilerek ödeneğin tahsisi de gerçekleştirildi.

    HELENİSTİK VE ROMA DÖNEMİNİN İZLERİ

    Akdeniz'de çok önemli bir medeniyet merkezi olan, M.Ö. 168'den, M.S. 67'ye kadar Likya birliğinin başkentliğini yapan ve en önemli liman şehri olarak kabul edilen Patara antik kentinin en güney ucunda Kurşunlu Tepe'ye yaslanmış tiyatronun Helenistik dönemde yapıldığı düşünülüyor. Bir depremden sonra M.S. 147'de yeniden inşa edildiği belirtilen antik tiyatro, 6 bin kişilik kapasitesiyle Anadolu’daki en büyük amfitiyatrolardan biri. Tipik Roma tiyatrosundan farklı bir girişe sahip, tonozlu girişi olmayan bu amfitiyatro Helenistik form ile Roma mimarisi arasında geçişi temsil ediyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow