hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri'ne 4 unsur daha

    Somut Olmayan Kültürel Miras Envanterine 4 unsur daha
    expand

    'Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri'ne 4 unsur daha

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE'nin somut olmayan kültürel miras değerlerinin ve kültür hazinelerinin kayıt altına alındığı Kültür ve Turizm Bakanlığı 'Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri'ne, Antalya'dan 4 unsur daha kaydedildi. Antalya'nın 21 olan envantere kayıtlı unsur sayısı, 25'e yükseldi.

    Somut Olmayan Kültürel Miras Antalya İl Tespit Kurulu'nun 2022 yılında yaptığı çalışmalar neticesinde hazırlanan 'Ormana Mahallesi'nde Gılamık Dokumacılığı', 'Geleneksel Söğle Peyniri Yapımı', 'Ceceler Mahallesi'nde İftar Daveti Geleneği' ve 'Hıdırellez' başlıklı dosyalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne gönderilerek, bu unsurların da Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri'ne dahil edilmesi sağlandı.

    Antalya'daki somut olmayan kültürel miras (SOKÜM) çalışmalarını ilgili kurum, kuruluş ve uzmanlarla iş birliği içinde yürütmekle görevli olan ve ilk olarak 2008 yılında oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Miras Antalya İl Tespit Kurulu, 2008-2021 yılları arasında toplam 21 unsurun envantere dahil edilmesini sağladı. Son eklemeleyle birlikte bu sayı 25'e yükseldi.

    ANTALYA'YA KAYITLI 21 UNSUR GELENEK KOKUYOR

    Bu unsurlar 'Tirmis Yapımı ve Tirmisçilik', 'Boğaz Çalma Geleneği', 'Ebru Sanatı', 'Kahve Geleneği', 'Nazarlık Geleneği ve Nazarboncuğu', 'Geleneksel Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreş Festivali', 'Hamam Geleneği ve Kültürü', 'Oya ve Oyacılık Kültürü', 'Kaşıkçılık', 'Döşemealtı Halıcılığı', 'Çorap Örücülüğü', 'Fığla Bardağı Yapımcılığı', 'Pıngıdık Oyunu', 'Yorgancılık Sanatı ve Yorgan Geleneği', 'Alanya-Gökbel Yağlı Güreş Festivali Geleneği', 'Alafaradın Kilim Dokumacılığı', 'Geleneksel Türk Okçuluğu', 'İbradı Yöresi Ölü Helvası Geleneği', 'Antalya Piyazı ve Piyazcılık', 'Ramazan Bağaçası Geleneği ve Bağaçacılık' ve 'Canbazhane/Körmük Geleneği' olarak başlıklandırıldı.

    SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS

    Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) 17 Ekim 2003 tarihinde Paris'te gerçekleştirdiği 32. Genel Konferansı'nda, insanlığın somut olmayan kültürel mirasının muhafazası amacı ile somut olmayan kültürel mirasın korunması sözleşmesini kabul etmişti. Somut olmayan kültürel miras; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar anlamına geliyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow