hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Felsefesi'nin 100 yıllık fotoğrafını çektiler

    Türk Felsefesinin 100 yıllık fotoğrafını çektiler
    expand

    Türk Felsefesi'nin 100 yıllık fotoğrafını çektiler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA,(DHA) - ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ile Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) iş birliğinde 1 - 5 Şubat 2023 tarihlerinde Akra Hotel'de düzenlenen, 'Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye'de Felsefe Kongresi' sona erdi.
    ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, TFK Başkanı İonna Kuçuradi, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Karakaya ve öğretim üyeleri Yusuf M. Örnek, Betül Çotuksöken, Hülya Şimga, Harun Tepe ve Gülriz Uygur'un düzenleme komitesinde yer aldığı kongreye Türkiye'nin dört bir yanından katılım sağlandı. Beş gün boyunca akademisyenlerin sunumlarını gerçekleştirdiği oturumlar ile yuvarlak masa toplantılarının yapıldığı kongrede ayrıca, Konyaaltı Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi ve Kepez Belediyesi'nde halka açık oturumlarda felsefenin duayenleri İoanna Kuçuradi, Betül Çotuksöken ve Nuran Direk felsefe severler ile bir araya geldi.
    FELSEFE OKULU ÖĞRENCİLERİNE KATILIM BELGESİ VERİLDİ
    Beş yıl önce kurulan ANSİAD Küçük Felsefe Okulu'nun öğrencilerine İoanna Kuçuradi tarafından katılım belgesinin verildiği kongrede Prof. Dr. Yusuf. M. Örnek ile Türk piyanist ve orkestra şefi Can Okan'ın hazırlamış olduğu, 'Friedrich Nietzsche ve Müziğin Ruhundan Felsefenin Doğuşu' isimli dinletili sunum gerçekleştirdi. Kongrenin son gününde düzenlenme komitesinde yer alan TFK Yönetim Kurulu üyesi ve ANSİAD üyesi Yusuf. M. Örnek, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı ve TFK Başkanı İoanna Kuçuradi, kapanış konuşmaları yaptı.
    TFK olarak herkesi kongreye davet ettiklerinin altını çizen Yusuf M. Örnek, kongreye bin kişinin üzerinde katılım olduğunu söyledi. Örnek, konuşmasına şu şekilde devam etti;
    "Türkiye'deki 35 farklı üniversiteden akademisyenler geldi. Hem konuşma yapan hem de dinlemeye gelip tartışmalara katılan hocalarımız oldu. Biz bu oturumlarda felsefeye dair 25 farklı sistematik disiplini tartıştık. 15 farklı üniversitenin 15 farklı yuvarlak masa oturumları yapıldı. Antalya'nın üç önemli büyük ilçeleri olan Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı'nda hocalarımızın katılımı ile halka açık söyleşiler yaptık. Yüzlerce insan bundan yararlandı."
    Kongre ile 100 yılın fotoğrafını çektiklerini ifade eden Örnek, Türk felsefesi 100 yılda nereye geldi ve durduğumuz yer neresi düşüncesiyle hareket ettik ve kongremizde bu çerçeveyi çizdiklerini belirtti.
    'KONGRENİN DÜZENLENMESİNDEN ONUR VE GURUR DUYUYORUM'
    ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı yapmış olduğu teşekkür konuşmasında, “Yusuf Örnek hocamız ile bu kongrenin tohumunu atarken ANSİAD'ı temsil eden Yönetim Kurulu Başkanı olarak itiraf ediyorum geldiğimiz noktanın bu kadar güzel ve muhteşem etkileri olacağını düşünememiştim. Sizler sayesinde bu kongre, birinci gününden şu ana kadar her geçen saat başka bir modül oldu, büyüdü ve inanın kente yansıdı. Ne kadar isabetli bir etkinlik yaptığımızın yeni yeni farkına varıyorum ve bu kongrenin düzenlenmesinden de onur ve gurur duyuyorum" dedi.  Akıncı, sözlerine şöyle sürdürdü;
    "TFK iş birliğinde bu kongreyi düzenlerken Cumhuriyetimizin 100. yılında burada sizler ve akademisyenler felsefeyi tartışırken biz de ANSİAD olarak hem sizleri dinleyip hem de temel misyonlarımız olan eğitim, bilim ve düşünce özgürlüğü kapsamında düşünsel tarihimize not düşmek ve farkındalık yaratıp bunları genele yaymak gibi bir misyon hedeflemiştik. Sanıyorum bu kongreden kalan tortular yarından itibaren hepimizin beyninde günlerce, aylarca kalacak ve bu durum ANSİAD olarak bizlere de ayrı bir sorumluluk yükleyecek. ANSİAD olarak bu kongrede bir sorumluluğumuz daha vardı. Sizlere en iyi şekilde ev sahipliği yapmak. Elimizden gelenin en iyisini yaptık inanın ancak; hatalarımız olduysa affınızı rica ediyorum."
    Kongrenin düzenlenmesinde desteği ve katkısı olanlara teşekkürlerini ileten Başkan Akıncı, "Başta TFK Başkanı İoanna Kuçuradi olmak üzere TFK yönetim kurulu üyelerine, kongreye katılan akademisyenlere, ANSİAD Küçük Felsefe Okulu öğrencilerine, Yusuf M. Örnek ve Antalya Bilim Üniversitesi öğrencilerine, ANSİAD sekretaryasına ve tüm katılımcılara teşekkür ederim" dedi. TFK Başkanı İoanna Kuçuradi, kongrenin düzenlenmesinde iş birliği ve katkılarından dolayı ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı ve Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Yusuf M. Örnek'e teşekkürlerini ileterek, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkemizde felsefe alanında yapılan çalışmaların panoramasını çizdiklerini dile getirdi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow