hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vali Yazıcı'dan kanalizasyon tepkisi: Ben doğru bulmuyorum

    Vali Yazıcıdan kanalizasyon tepkisi: Ben doğru bulmuyorum
    expand

    Vali Yazıcı'dan kanalizasyon tepkisi: Ben doğru bulmuyorum

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA,(DHA) - VALİ Ersin Yazıcı, Kırcami ve Altıntaş mahallelerinde kanalizasyon altyapısı olmayışına ilişkin, "Dünyanın turizm şehirlerinin ilk 10'unda sayılan, dünyada İstanbul'dan sonra en çok bilinen, Türkiye'mizin nadide şehri Antalya'da benim kafama yatmıyor, ben doğru bulmuyorum. Ama belediyenin yetkisinde olan bir konudur" dedi.

    Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu oldu. ANSİAD Başkanı Akın Akay Akıncı, yönetimi ve üye iş insanlarının katıldığı toplantıda kent gündemine ilişkin birçok sorun konuşuldu. Antalya'nın 2 milyon 619 bin yerleşik nüfusa sahip olduğunu, bu yıl gelen turist sayısının 10 milyonu geçtiğini belirten Vali Ersin Yazıcı, “Turizmde bu yıl işler iyi gidiyor. Allah nazardan saklasın, herkes, sokak memnun. Bunu bizzat kendim de ölçebiliyorum, çok dolaştığım için" dedi.

    EKİM SONUNA KADAR FUL

    2020 yılından örnek veren Yazıcı, “Mesela 2020'de şehir çok mutsuzdu. Herkesin morali çok bozuktu. Çünkü turizm hareketinin olmaması olağan dışı bir durum vardı. Bu manada iyiyiz, daha da güzel olacak, kış da iyi geçecek gözüküyor. Hemen hemen ekim sonuna kadar zaten ful gözüküyoruz, kış ayları için de güzel, iyi şeyler duyuyoruz. Örtüaltı tarım yapanların da bu yıl mutlu olduğunu değerlendiriyorum" dedi.

    ANTALYA'DA VATANDAŞLIK ALAN YABANCILAR

    ANSİAD üyesi iş insanlarının sorularını yanıtlayan Vali Yazıcı, 'Antalya'da yaşayan sığınmacılardan Türk vatandaşlığı alan var mı, sayıları nedir' şeklindeki soruyu, “Çok az var, yani yok denecek kadar az. Suriyeliler değil de bizde Rus, Kazaklar, Ukrayna, İran. Suriye sıralamada yok. Diğerleri daha çok" diye yanıtladı.

    KUAFÖRLER PAZAR GÜNLERİ KAPALI OLMAYACAK

    2 Ekim'de yürürlüğe girecek olan pazar günleri berber ve kuaförlerin kapatılmasına ilişkin kararın nasıl uygulanacağının sorulması üzerine Vali Yazıcı, “Biz büyük ihtimalle yapmayacağız. Çünkü odalardan bize olumsuz görüş geldi. Turizm sektörü olmamız, otellerde bu tür işyerlerinin açık olması, biz yapmayacağız gibi, kapatmayacağız yani. Zaten kapatsak da pazar olmazdı zaten, diğer illerde de pazar yapmıyorlar. Pazartesi, salı gibi. Çünkü cumartesi-pazar kapatmak çok da mantıklı olmuyor, düğünler de var" dedi.

    'YENİ MÜZE AYNI YERDE OLSA DAHA GÜZEL OLUR'

    Müzenin, bitişiğindeki Karayolları'na ait 40 dönümlük lojmanların olduğu araziye Antalya'ya yakışır şekilde yeni arkeoloji müzesi inşa edilmesi konusundaki taleplerin dile getirildiği Yazıcı, “Mevcut müzemizin altında neredeyse bir müze daha oluşturacak zenginlik duruyor depolarda. Zaman zaman dönüşümlü çıkarıyorlar, ciddi bir tarihi eserimiz var. Alan ilk geldiğimde de konu olmuştu, Karayolları o alanı vermiyor, o konuda bir gelişme yok. Müzemizin büyümesi, ya da yeni bir müze yapılması ihtiyaç mı, kesinlikle katılıyorum. Yüzde 100 ihtiyaç. Aynı alanda olsa bence daha güzel olur, kişisel görüşüm. Ama başka bir yerde de yapılabilir" diye konuştu.

    İKİNCİ SERBEST BÖLGE İÇİN YER ARANIYOR

    Antalya Serbest Bölge'de yer kalmaması ve ikinci serbest bölge kurulmasına ilişkin çalışmalar olduğunu belirten Vali Yazıcı, “Henüz daha yol alamadık alan bulmayla ilgili. Serbest bölgede yat üreticiliği dünyada önemli ülkelerden biriyiz ve üçüncü sıradayız. Başka bir alanda serbest bölge kurabilirsek, deniz kenarındaki şu anki serbest bölgeyi sadece yatçılara tahsis edelim. Çünkü güzel para var, iyi bir kazanç alanı. Şehre çok ciddi katma değer sağlayacaktır. Ama yukarıda başka bir alanda yine serbest bölge olmak koşuluyla alan bulursak, ancak o zaman yatçılar dışındakileri diğer serbest bölgeye olur. Burada yat üreticilerini büyütelim ve dünyanın en önemli yat üretim merkezlerinden biri haline gelsin isteriz" dedi.

    TOPLU ULAŞIM VE KALEİÇİ ŞİKAYETİ

    Şehir içi toplu ulaşım seferlerinin azaltılması nedeniyle çalışanların işyerlerine gelmekte zorlandığı, Antalya Havalimanı'ndan da saat 24.00 sonrası tramvay ve otobüs bulunmadığı yönünde şikayet üzerine belediye yetkilileriyle görüşeceğini belirten Vali Yazıcı, bir başka şikayet konusu Kaleiçi'ne ilişkin de belediyeleri işaret etti. Kaleiçi'nde esas yetkili kurumların Muratpaşa ve Büyükşehir belediyeleri olduğunu kaydeden Yazıcı, “Oradaki yaşamın, ticari hayatın devamı, oradaki yanlışlıklar. Orada belediyelerimizin arasındaki yüzde 100 anlaşamama diyelim, biz hakemlik, önderlik etmeye gayret ediyoruz. Özellikle güvenlikle ilgili polis noktasında her türlü desteği veriyorum ama ticari faaliyetler ve ticari faaliyetlere uygunsuz hareketler daha çok belediye yetkisindeki konular. Bu yıl çok şikayet yok, geçen yıl daha çok vardı" diye konuştu.

    'POLİSE, ZABITANIN İŞİNİ YAPTIRMAM'

    Kaleiçi'ndeki araç trafiği sorununda yetkilinin UKOME başkanı olduğunu belirten Vali Yazıcı, zabıtaların yapması gereken işlerin polisten beklendiğine değinerek, şöyle konuştu:

    “Yapması gereken yapmadığında o olmuyor işte. Polis eliyle zabıtaya her türlü desteği veriyorum. Bunun defalarca toplantılarını yaptık. Mesela dilenciler konusu var Işıklar'da. Kaç ortamda soruldu, yakışmıyor ama ısrarla şunu söylüyorum, ben de belediyecilik yaptım, bu konuda yetki zabıtada. Nasıl zabıtada? O şahsı alıp, elinde topladığı paraya el koyma yetkisi var belediyenin ve belediye bütçesine gelir kaydediyorsunuz. Kabahatler Kanunu'na göre ceza kesiyorsunuz. Şimdi bana diyor ki belediye başkanlarımız, 'Polis yapsın.' Arkadaş polis ne yapacak peki? Orada bir suç işlenmişse tabi ki polis yapacak. Polis şunu yapıyor, 'gel' diyor, zabıtaya teslim ediyor. Polisin, paraya el koyma yetkisi yok, belediye kanununda var o, belediye el koyabiliyor. Ben de diyorum ki, 'Bir zabıtana bir polis vereyim.' Belediyeler şunu söylüyor bana, 'Ya zabıtayı takmıyor, iplemiyor' afedersiniz. Eyvallah tamam, biz sorun çözmeden yanayız. Zabıtanın arkasında polis bekleyecek. Mesela Muratpaşa'yla Atatürk Caddesi, Işıklar'da yaptık. Muratpaşa Kaymakamlığı ve Belediyesi ciddi uyumlu bir çalışma yaptı. Polis arkada dursun, zabıta işlemini yapsın. Polis yanındayken, o afedersin artistlik yapamaz, takmıyormuş gibi. Ama polis zabıtanın işini yapmaz. Kaleiçi'nde de aynı sorun var, ısrarla aynı cümleyi her yerde defalarca da söyledim. Ben her türlü desteği veririm güvenlik anlamında ama polise zabıtanın işini yaptırmam. Polis polislik yapacak, zabıta zabıtalığını yapacak."

    'KIRCAMİ VE ALTINTAŞ'TA KANALİZASYON YOK'

    Kırcami ve Altıntaş mahallelerinde kanalizasyon olmadığı, yeraltının falezler olması nedeniyle denize akma tehlikesinin de sorulduğu Vali Yazıcı, belediyenin yetkisinde bir konu olduğunu ve yetkililere sorunu ilettiğinden bahsederek, şunları söyledi:

    “Kanalizasyon mutlaka olmalı. 2022'deyiz kanalizasyonu olmayan bir şehir olmamalı, hele de dünya şehri olmamalı. Bu da belediyenin konusu. Haberim var ben fikrimi ilgililere, yetkililere söyledim. Burada da açıklıyorum, dünyanın turizm şehirlerinin ilk 10'unda sayılan, dünyada İstanbul'dan sonra en çok bilinen, Türkiye'mizin nadide şehri Antalya'da benim kafama yatmıyor, ben doğru bulmuyorum. Ama belediyenin yetkisinde olan bir konudur."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow