hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaz aylarında sağlıklı kilo verme önerileri

    Yaz aylarında sağlıklı kilo verme önerileri
    expand

    Yaz aylarında sağlıklı kilo verme önerileri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - ALANYA Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Saygı, yaz aylarında uygulanması gereken diyet hakkında bilgi verdi. Yazın bol su ve kalorisiz içeceklerin içilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Saygı, gece yarısı yeme alışkanlığı konusunda uyarılarda bulundu.

    Gün boyunca birkaç öğün yemek ile kilo ve iştahların kontrol edilebileğini aktaran Prof. Dr. Birol Saygı, “İnsanlar bazen susuzluğu açlıkla karıştırır, bu nedenle gerçekten ihtiyacınız olan tek şey buz gibi bir bardak su olduğunda fazladan kalori tüketebilirsiniz. Sade su kesmiyorsa, maden suyu içmeyi veya bir fincan şekersiz bitki çayı demlemeyi deneyiniz. TV karşısında atıştırmak, diyetinizi rotadan çıkarmanın en kolay yollarından biridir. Belirli bir saatten sonra mutfağınızı kapatınız. En sevdiğiniz yiyecekleri tamamen kesmek yerine, sınırlı tüketiniz. Anahtar ölçülü olmaktır" ifadelerini kullandı.

    BUZDOLABINI SAĞLIKLI VE KULLANIŞLI YİYECEKLERLE DOLDURUN

    Prof. Dr. Birol Saygı, protein bakımından zengin beslenmenin önemine vurgu yaptı. Buzdolabının sağlıklı ve kullanışlı yiyeceklerle doldurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Saygı, “Protein, beni en iyi şekilde dolduran besin olup karbonhidrat veya yağlardan daha tatmin edicidir ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur ve yağ yakımını teşvik eder. Bu nedenle deniz ürünleri, yağsız et, yumurta akı, yoğurt, peynir, kabuklu kuru yemişler veya fasulye gibi sağlıklı proteinleri öğünlerinize ve atıştırmalıklarınıza dâhil ettiğinizden emin olunuz." diye konuştu.

    RESTORANLARDA ÇOCUK MENÜSÜ SİPARİŞ EDİN

    Restoranlarda çocuk menüsü sipariş etmenin kaloriyi kontrol altında tutmanın iyi bir yolu olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Saygı, her gün düzenli kahvaltı yapmanın, kilo kontrolünde çok önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Saygı, "Daha az makarna veya ekmek ve daha fazla sebze yiyerek, 1 yılda bir elbise veya pantolon bedeninizi kaybedebilirsiniz. Tabağınızdaki nişasta miktarını azaltıp sebze miktarını artırırsanız 100-200 kaloriden tasarruf edebilirsiniz. 'Kahvaltıyı atlayın, kilo vereceksiniz' ifadesi birçok araştırmada bunun tersinin doğru olabileceğini göstermektedir" dedi.

    SAĞLIKLI KİLO VERME YÖNTEMLERİ

    Yaz aylarında sağlıklı diyet vermenin en iyi yolunun lifli yiyecekler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Birol Saygı, şöyle konuştu:

    "Diyetinize lif ekleyiniz. Lif, sindirime yardımcı olur, kabızlığı önler ve kolesterolü düşürür ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Lifin faydalarından yararlanmak için çoğu kadın günde yaklaşık 25 gram, erkeklerin ise yaklaşık 38 gram veya 1000 kalori başına 14 gram alması gerekir. İyi lif kaynakları arasında yulaf, fasulye, tam tahıllı gıdalar, kabuklu yemişler ile çoğu meyve ve sebze bulunur. Dolapları şişmanlatıcı yiyeceklerle temizleyerek cazibeyi azaltın. Alışverişinize yürüyerek gidiniz. Kilo veriyorsanız ancak istediğiniz kadar hızlı değilse cesaretiniz kırılmasın. Kilo vermek, tıpkı onları kazanmak gibi zaman alır. Uzmanlar, haftada yaklaşık 1 ila 2 kilo verme hedefi belirlemenizi önerir. Haftada bir kez tartılın. Kendilerini düzenli olarak tartan insanlar daha fazla kilo verme başarısına sahip olma eğilimindedir. Yeterince uyumak sizi dinlenmiş ve tok hissettirebilir. Restoran porsiyonlarını ikiye bölün. Bir büyük öğünden iki öğün yapın. Daha fazla meyve ve sebze yiyin. Kilo verme başarısını ödüllendirmek daha fazla başarıyı teşvik edebilir, bu nedenle başarılarınızın keyfini çıkarın."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow