hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deve sütünün kilosu 375, peyniri 1750 TL'den rafta yerini aldı

    Deve sütünün kilosu 375, peyniri 1750 TLden rafta yerini aldı
    expand

    Deve sütünün kilosu 375, peyniri 1750 TL'den rafta yerini aldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burhan CEYHAN/AYDIN, (DHA)-AYDIN'ın İncirliova ilçesinde Aytekin Kaya'ya ait deve çiftliğinde 'Akdeniz Havzası'nda Deve Sütü Üretimi, İşlenmesi ve Tüketiminin Artırılması Projesi' kapsamında 2020 yılında başlatılan deve sütünden peynir, yoğurt, ayran, peynir altı suyu ve kefir üretimi için çalışma başlatıldı. 2 yıllık çalışmayla üretilen ürünlerden peynir, süt ve peynir altı suyu ilk kez yerel marketlerdeki raflarda yerini alırken, peynirin kilosu 1750, sütün kilosu 375, peynir altı suyunun kilosu ise 140 TL'den satışa sunuldu.
     
    Akdeniz'e havzası olan ülkelerin kurduğu PRİMA birliğiyle İspanya'nın önderliğinde Fransa, Almanya, İtalya, Hırvatistan, Cezayir ve Türkiye'nin ortaklaşa kurduğu 'Akdeniz Havzası'nda Deve Sütü Üretimi, İşlenmesi ve Tüketiminin Artırılması Projesi' kapsamında 2020 yılında başlatılan deve sütünden peynir, yoğurt, ayran, peynir altı suyu ve kefir üretimi için çalışma başlatıldı. 2 yıllık çalışmayla üretilen peynirin kilosu 1750, sütün kilosu 375, peynir altı suyunun kilosu ise 140 TL'den satışa sunuldu. Yerel marketlerdeki raflarda yerini alan ürünler, İncirliova Yahya Ümit Orbay Parkı'nda kurulan stantlarla vatandaşlara tanıtıldı. Ürünlerin kilogram fiyatı yüksek olduğu için 100, 200 ve 500 gramlık paketlerde satışa sunuldu.

    'PROJENİN 7 ÜLKE 14 ORTAĞI VAR'
    Proje ortaklarından Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Koç, "Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerinin oluşturduğu bir PRİMA birliği var.  Bu proje kapsamında desteklenen deve sütü projesi 7 ülke 14 ortaktan oluşmaktadır. Projenin amacı deve sütünün işletimini ve üretimini artırma projesidir.  2 yıl önce deve sütü ve ürünlerinin laboratuvar incelemelerini tamamlamıştık. Deve sütü ve ürünlerinin marketlerdeki raflarda yerini almasına ve tüketiciye ulaşması aşamasına geldik. Bazı yerel marketlerde de satış yapılmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

    'ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN'
    Deve çiftliği sahibi ve aynı zamanda İncirliova Belediye Başkanı olan Aytekin Kaya ise "Süt bizden, ürünleri işleyip yapması mandıradan olacak. Bu projeyi Adnan Menderes Üniversitesi ziraat mühendisleri ile çalışarak gerçekleştirdik. Fransa'da ve İspanya'da yapıldı gittik. Biz de Türkiye'de yaptık. Ülkemize hayırlı olsun" dedi.

    'KİLOYLA DEĞİL GRAMLA SATMAYI UYGUN GÖRDÜK'
    Deve sütü ve ürünlerini üretimini yapan mandıra sahibi Ahmet Gönülaçar da "Ürünlerin bir kısmı litre bazında bir kısmı da gramla satılacak. Gramla satılmasının ana sebeplerinden birisi ürünün çok pahalı olmasıdır. İnsanların alabilmesi için gramla satmanın daha uygun olduğunu düşündük. Peynirin kilosu ortalama 1750 lira, 200 gram süt 75 lira ve peynir altı suyu ise 500 gramı 70 liradan satışa sunuldu. Bu ürünler ilk etapta Aydın'daki yerel marketlerde satışa sunulacak. Daha sonra ülke geneline yayılacak" diye konuştu.(DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow