hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cincin Kalesi turizme kazandırılacak

    Cincin Kalesi turizme kazandırılacak
    expand

    Cincin Kalesi turizme kazandırılacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYDIN'ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Mahallesi'nde 18. yüzyılda Cihanoğulları Beyliği'nin güvenliğini ve çevre üzerindeki ekonomik denetimini sağlamak amacıyla Cin Bey tarafından yaptırılan ve günümüze kadar ayakta kalan Cincin Kalesi turizme kazandırılacak.

    Koçarlı Kaymakamlığı, Koçarlı Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından başlatılan inceleme ile tarihi yapının restore edilmesinin bölgeye sosyoekonomik bir canlılık kazandıracağı ifade edildi. 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Anıt Eser' olarak tescillediği, ilçenin açık hava müzesi niteliğindeki tarihi Cincin Kalesi için Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ve Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız Cincin Kalesi'ni gezerek incelemelerde bulundu.

    'AMACIMIZ GELECEKLERE KUŞAKLARA AKTARMAKTIR'

    Cincin Kalesi'nin de restore edilerek turizme kazandırılmasının ilçenin turizm vizyonuna dönük büyük önem taşıdığını kaydeden Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, yaklaşık 250 yıllık tarihi yapının kamulaştırılıp iyileştirilmesi için de ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Tarihi yapının yaklaşık 16 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu olduğunu söyleyen Kaplan, "18. Yüzyıldan kalma bu yapı, ilçemize önemli cami ve kule yapılarını kazandıran Cihanoğlu Beyliği tarafından aynı dönemlerde güvenlik amaçlı olarak yapılmıştır. Cincin Kalesi'nin de büyük bir kısmı sütunlarıyla birlikte ayakta duruyor. Amacımız Koçarlı Belediyesi olarak geçmişten gelen tarihi değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bunu yaparken de bölgede yaşayan vatandaşlarımıza da katkı sunmaktır. Koçarlı'nın tarihi değerlerini gün yüzüne çıkararak turizm yönünden de gelir elde etme amacındayız" dedi.

    'ÜSTLENMEMİZ GEREKEN SORUMLULUĞU ANALİZ EDİYORUZ'

    Cincin Kalesi'ndeki inceleme gezisinde tarihi yapıyla ilgili restorasyon projesi hakkında açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdür Tuncer ise "Başkanımız Nedim Kaplan, Koçarlı'nın bir turizm destinasyonuna dönmesi için çok önemli projeleri yakın zamanda başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız olarak halihazırda kamulaştırma, restorasyon ve yapısal düzenlemeler noktasında üstlenmemiz gereken sorumluluğu analiz ediyoruz. Cincin Kalesi'nde yapının statik durumunu koruyor olması işimizi kolaylaştırıyor. Yakında burasıyla ilgili de olumlu gelişmelere hep beraber imza atarak Koçarlı'ya güzel bir hizmet daha üretmenin gururunu yaşarız diye düşünüyorum" diye konuştu.

    Cemal YILDIRIM / AYDIN, (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow