hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mübadelede hayatını kaybedenler Kuşadası'nda unutulmadı

    Mübadelede hayatını kaybedenler Kuşadasında unutulmadı
    expand

    Mübadelede hayatını kaybedenler Kuşadası'nda unutulmadı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği tarafından zorunlu nüfus mübadelesinin 97'nci yıldönümü nedeniyle İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, mübadele sırasında yaşamını yitirenler anısına denize karanfiller bırakıldı.

    Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan 'Zorunlu Nüfus Mübadelesi' anlaşması gereğince, iki ülke arasında göç etmek zorunda bırakılan mübadillerin yaşadıklarını anlatmak amacıyla Kuşadası'nda anma etkinliği yapıldı. İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı'ndaki etkinliğe, Kuşadası'nda yaşayan çok sayıda mübadil ile birlikte Kuşadası Belediyesi Meclis Üyesi ve İYİ Parti Kuşadası İlçe Başkanı Hayati Atlı ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

    'VİZE DUVARI KALDIRILSIN'

    Anma etkinliğinde konuşma Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanı Altunsoy, zorunlu göçün izlerinin günümüzde hala görülmeye devam ettiğini belirtip, "Nüfus mübadelesi büyük bir dramdır. Kuşadası'ndaki  mübadiller olarak en önemli isteğimiz atalarımızın topraklarına vize uygulaması olmadan özgürce seyahat edebilmek. Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinden iki halk arasındaki vizenin kaldırılmasını bir kez daha ısrarla talep ediyoruz" dedi. Mübadele yıllarında insanların büyük acılar yaşandığını kaydeden Kuşadası Belediyesi Meclis Üyesi ve İYİ Parti İlçe Başkanı Hayati Atlı ise "Aynı acıların bir daha tekrarlanmamasını diliyor, göç yollarında hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından, zorunlu nüfus mübadelesinde yaşamını yitirenler anısına denize karanfil bırakılıp, anı fotoğrafı çektirildi. Anma etkinlikleri, İkioluklu Mahallesi'ndeki yeni yerine taşınan 'Mübadele Anı Evi'nin' Kuşadası eski Müftüsü Vehbi Akşit tarafından açılmasıyla devam etti.

    Eşber OKAYER / (KUŞADASI),(Aydın),(DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow