hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayvalık Belediye Başkanı Ergin: Fikir ve Kültür Günleri'ne herkesi bekliyoruz

    Ayvalık Belediye Başkanı Ergin: Fikir ve Kültür Günlerine herkesi bekliyoruz
    expand

    Ayvalık Belediye Başkanı Ergin: Fikir ve Kültür Günleri'ne herkesi bekliyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BALIKESİR, (DHA)-BALIKESİR'in Ayvalık Belediyesi ev sahipliğinde Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 83'üncü yılında Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi'nde 3 gün boyunca 'Fikir ve Kültür Günleri/2023' kapsamında etkinlikler yapılacak. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, "28 Nisan'da başlayacak olan ve 30 Nisan akşamına kadar devam edecek olan etkinlikte kamuoyunun yakından tanıdığı önemli düşün insanları Ayvalıklarla buluşacak, herkesi bekliyoruz" dedi.

    Atölye Kültür Sanat organizasyonu ve Ayvalık Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan etkinlikte bu yıl yine panel, söyleşiler ve tematik film gösterimi üç gün boyunca Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi'nde yapılacak. 28 Nisan'da Köy Enstitüsü araştırmacısı yazar Hayrettin Filiz moderatörlüğünde gazeteciler Sedef Kabaş, Yaşar Aydın ve Siyaset Bilimci Dr. Ali Mert Taşcıer'in konuşmacı olarak katılacağı 'Köy Enstitüleri Aydınlığından Günümüz Karanlığına' başlıklı panel düzenlenecek. 29 Nisan günü saat 16.00'da ise Tarihçi-Yazar Sinan Meydan, 'Kuruluşundan, kapatılışına Köy Enstitüleri' başlıklı söyleşisi yapacak. Aynı gün akşamında saat 20.00'de Köy Enstitüleri'ni anlatan filmlerden biri olan 'Yarım Kalan Mucize' filmi ücretsiz olarak gösterime sunulacak. Son olarak 30 Nisan'da saat 16.00'da toplum bilimci, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Emre Kongar 'Köy Enstitüleri'nin Toplumsal Yansımaları' adlı söyleşi ve sonrasında kitap imzası ile Ayvalıklılar ile buluşacak.

    'KÖY ENSTİTÜLERİ MODELİNİ ÖRNEK ALDIK'
    Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de Köy Enstitüleri modelinin bir benzerini Ayvalık'ta yaşama geçirdiklerini ifade etti.  Ergin, mahalleevleriyle, kuruluşu gerçekleştirilen kooperatifle çocuklara, gençlere ve kadınlara çok önemli destekleri olduğunu dile getirdi. Köylerdeki çiftçinin emeğini, ürettiklerinin kooperatif satış mağazasında değerlendirildiğini hatırlatan Ergin, "Kadınlarımız aldıkları eğitimle ürettikleri ürünleri kooperatife satarak aile bütçelerine önemli katkılar sağladı. Çağımız eğitim modellerinin sürekli tartışma konusu olduğu ve değişikliğe uğradığı bu günlerde Köy Enstitüleri'nin çok kısa sayılabilecek yaşam pratiğinin hala özlenen bir eğitim modeli olarak tartışılması çok önemli. Enstitüler açık olsaydı keşkelerimiz olmayacaktı" ifadelerini kullandı.

    'Fikir ve Sanat Günleri'nin 3'üncüsünü geniş bir katılımla gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen Ergin, "28 Nisan'da başlayacak olan ve 30 Nisan akşamına kadar devam edecek olan etkinlikte birbirinden değerli, kamuoyunun yakından tanıdığı önemli düşün insanları Ayvalıklarla buluşacak, herkesi bekliyoruz" dedi.

    Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri Proje Koordinatörü Hasan Aldemir de düşünce, bilim, eğitim, kültür adına yapmaya çalıştıkları bu etkinlik dizisinin önemine değinip, "Belki de son yüzyılda geriye doğru saymanın en önemli kırılma anı Köy Enstitüleri'nin kapatılmasına karar verildiği gün olmuştur" dedi. Aldemir, her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinliği Köy Enstitüleri'nin simge bir ismine ithaf ettiklerini ve bu isminde bu yıl köy edebiyatı akımını başlatan yazar, şair ve öğretmen 'Mahmut Makal' olduğunu sözlerine ekledi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow