hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayvalık'ın 'sakızlı kurabiyesi' coğrafi işaret olarak tescillendi

    Ayvalıkın sakızlı kurabiyesi coğrafi işaret olarak tescillendi
    expand

    Ayvalık'ın 'sakızlı kurabiyesi' coğrafi işaret olarak tescillendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BALIKESİR, (DHA) - BALIKESİR'in Ayvalık ilçesin has zeytinyağı ve lor tatlısının ardından 'sakızlı kurabiyesi' de coğrafi işaret olarak tescil edildi.

    Ayvalık mutfağında yer alan ve zeytinyağı, üzüm suyu, nişasta, dramla sakızı, kabartma tozu ve un kullanılarak hazırlanan hamurdan elde edilen minik yuvarlakların üzerinin susama batırılıp, 180 derecelik ısıdaki fırında hafif renk alana kadar pişirilerek yapılan sakızlı kurabiye, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescil edildi.

    Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, zeytinyağı ve lor tatlısının ardından sakızlı kurabiyeye de coğrafi işaret almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Ayvalık'ın gastronomi alanında birçok değerli ürünü olduğunu vurgulayan Ergin, "Ayvalıklıların yüzyıllardır severek tükettiği ürünlere coğrafi işaret ve patentini alarak sahip çıkıyoruz. Böylelikle bu ürünlerimizle ilçemizin ticari hacmi daha da gelişecektir. Bu ürünlerimizle ilgili üretim alanları çoğalacaktır. Bu alanların çoğalmasıyla da istihdam açısından yeni iş kapıları açılacaktır. Ayvalık tescilli bu ürünlerimizin ihracat yolu da açılacak ve böylelikle şehrimize ekonomik anlamda ciddi katkılarının olabileceğine inanıyoruz" dedi.

    Ayvalık'ın en eski sakızlı kurabiye üreticilerinden olan Murat Üzgün de sakızlı kurabiyenin en önemli özelliğinin kesinlikle margarin ve şeker kullanılmaması olduğunu söyledi.

    Ergin, Ayvalık Tostu, Kirlihanım Peyniri, Sepet Peyniri, Papalina Balığı ve Karadiken (Denizkestanesi) ile ilgili de başvuru yaptıklarını söyledi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow