hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayvalık'ta düşman işgalinden kurtuluşun 100. yıl coşkusu yaşandı

    Ayvalıkta düşman işgalinden kurtuluşun 100. yıl coşkusu yaşandı
    expand

    Ayvalık'ta düşman işgalinden kurtuluşun 100. yıl coşkusu yaşandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYVALIK (Balıkesir), (DHA) - BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde kurtuluşun 100'üncü yılı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, tarihin en önemli zaferlerinden olan 15 Eylül Ayvalık'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılını büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi

    Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ilçe protokolü, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve çelenk sunumunun ardından Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin günün anlamıyla ilgili konuşma yaptı. Tarihin en önemli zaferlerinden olan 15 Eylül Ayvalık'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılını büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyleyen Ergin, “Ayvalık ile onur duyun. Hele içinde bulunduğumuz ve Kurtuluş Savaşı'nın zafere ulaşmasının yüzüncü yılında Ayvalıklıların geçmişleriyle onur duymasından daha anlamlı ne olabilir? Milli mücadelede ilk kurşununun, 28 Mayıs 1919 günü Ayvalık'ta karaya çıkan işgalci Yunan kuvvetlerine karşı, Yarbay Ali Bey (Ali Çetinkaya) komutasındaki 172. Alay tarafından atıldığı tarihi bir gerçektir. Bu ilk direnişte Üsteğmen Fahri Bey ile 3 nefer şehit olmuşlardı.172.Alayın ilk kurşunları ulusal onurumuzdur. Ayvalık'ta bu ilk kurşun atıldığında Gazi Mustafa Kemal Paşa henüz Kurtuluş Savaşı'nı başlatmamıştı. Bu tarih Atamızın 'Kongreler' yoluyla halkı örgütleme faaliyetine girişmek üzere Anadolu'ya geçtiği günlerdir. Bu günler milli mücadeleyi yürütecek olan istiklal ordusunun kuruluş günleridir, Türkiye Büyük Millet Meclisi bu sürecin sonunda kurulabilmiştir" dedi.

    'İSMİNİ ALTIN HARFLERLE TARİHE KAZIDI'

    Ayvalık'ta atılan ilk milli mücadele kurşununun önemi, anlamı ve onurunun çok büyük olduğuna değinen Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kuvayı Milliye pratiği der ki ilk kurşunu ister sivil gazeteci atsın, ister bir kaç kişi birkaç dakika ara ile atmış olsun, ister bir çeteci atsın, ister bir efe atsın, ister bir asker atsın, ister bir gurup milis topluca atsın, isterse bir din adamı atsın, tüm bu kurşunları biz 'tek bir ilk kurşun' olarak kabul ederiz. Bu ilk kurşunlar 'tekbir' getirerek, ya da 'tam bağımsızlık' diyerek emperyalizme karşı şahlanan ve milli direnişe geçen bir mazlum halkın ilk isyan çığlığı olarak kabul edilir. Ve milli tarihimizin en kutsal sayfalarına kazınmıştır. Ayvalık bu şanlı sürecin hem ilk sayfalarında, hem de kurtuluşun yüzüncü yılında ilk ve en önemli sayfasında ismini altın harflerle tarihimize kazımıştır" dedi.

    'ONUR VE KIVANÇ DUYMALIYIZ'
    "Ayvalık'ta İngiliz destekli Yunan askerlerine karşı 3,5 yıl süren mücadele, Atatürk'ün dediği gibi bir milletin makus talihinin değişimidir ve bu mücadelede Osmanlı İmparatorluğu'ndan beri köklü bir yerleşke olan Altınova'nın stratejik ve lojistik desteği, Küçükköy'ün mücadeledeki katkısı, tek yürek olmak, bir millet olmak adına çok önemlidir" diyen Ergin "Çünkü Ayvalık kurtulduktan 26 gün sonra Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş sona ermiş Türk milletinin Kurtuluş Savaşı zaferini dünya kabul etmiştir. O zaman şunu diyebiliriz ki, milli mücadele burada başlamış, Anadolu kurtarılmış ve burada bitmiştir. Bu topraklardaki mücadeleyi veren atalarımızın torunları olmaktan onur ve kıvanç duymalıyız. Ay yıldızlı bayrağımızın altında başımız dik yürüyorsak bunu o günkü mücadelelere borçluyuz.  Bugün başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve bu uğurda canını veren tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun. Yineliyorum, iyi ki bu toprakların evlatlarıyız. 15 Eylül, Ayvalık'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun" açıklamalarında bulundu.

    SERGİ, SEMPOZYUM VE KONSER
    Resmi törenlerin ardından Ayvalık'ta başlayan kutlamalar çerçevesinde Orhan Peker Sanat Galerisi'nde 'Milli Mücadele' sergisi açıldı. Ardından Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi'nde gazeteci yazar Murat Yetkin ile Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın 'Milli Mücadele'nin 100. Yılı' konulu sempozyumu katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Amfitiyatro'da ise Bakım, Mühimmat Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı Balıkesir Kültür Orkestrası'nın caz sanatçısı Müjde Kızılkan ile birlikte senfonik pop konser verdi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow