hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    135 yıllık ahşap minareye sahip çıkıyorlar

    135 yıllık ahşap minareye sahip çıkıyorlar
    expand

    135 yıllık ahşap minareye sahip çıkıyorlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süleyman ÖZAYDIN/MANYAS (Balıkesir), (DHA)-BALIKESİR’in Gönen ilçesinin kırsal Hodul Mahallesindeki 135 yıllık ahşap minare, farklı mimari yapısıyla ilgi çekiyor. Tarihi caminin minaresine de ahşap merdivenlerden çıkılıyor. 1886 yılında mahalleye yerleşen Bulgaristan göçmeni vatandaşlar tarafından yaptırılan minare, mahalle halkının koruması altında. Mahalle sakinleri tarihi minarenin aslına uygun şekilde restore edilmesini istiyor.

    Balıkesir-Çanakkale il sınırında bulunan Gönen’in kırsal Hodul Mahallesinde bulunan 135 yıllık minare, farklı mimari yapısıyla mahalleye ziyarete gelenlerin ilgisini çekiyor. Mahallenin tarihi camisinin minaresi tamamen ahşaptan oluşuyor. Sadece şerefesi betonarme olan minareye de ahşap merdivenlerden çıkılıyor.  Gönen’e 25 kilometre mesafede bulunan mahallenin sakinlerini ise Bulgaristan göçmenleri oluşturuyor. 1886 yılında mahalleye yerleşen ve ağırlıklı olarak ormancılıkla geçinen Pomak kökenli vatandaşlar, 1886 yılında camiyi ve minareyi yapmışlar. 1998 yılına kadar da ibadetlerini bu camide yapmışlar.

    Cemaatin 2001 yılından itibaren yeni camide ibadet etmeye başladığını söyleyen mahalle sakinlerinden Mehmet Kılıç, “1886 yılında merdiveni ve minaresi yapıldı, sadece şerefesi 1963 yılında betondan yapıldı. Gönenli bir hayırsever tarafından minare aslına uygun olarak yeniden betondan inşa edildi. Mahalleli olarak yeni cami ve minaremiz olsa da yıllarca atalarımızın ve bizlerin ibadet ettiği caminin ve minarenin yıkılmasına, gönlümüz el vermedi. Mahallemize gelenler, minaremizin mimari yapısını çok ilginç bularak görüntü çekiyorlar. Biz istiyoruz ki! 135 yıllık bu cami ve minaremiz aslına uygun olarak restore edildin” dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow