hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gercüş’te bağ bozumuyla birlikte kazanlar kaynamaya başladı

    Gercüş’te bağ bozumuyla birlikte kazanlar kaynamaya başladı
    expand

    Gercüş’te bağ bozumuyla birlikte kazanlar kaynamaya başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arif ARSLAN/GERCÜŞ(Batman),(DHA)- BATMAN’ın Gercüş ilçesinde ve köylerinde bağ bozumuyla birlikte kazanlar kaynamaya başladı. 10 Farklı üzüm çeşidinin hasadı sonrası bir süre bekletilen üzümler, özel havuzlarda ezilerek pekmeze, pestile ve cevizli sucuğa dönüştürülüyor. 
    Gercüş ilçesinde başlayan üzüm hasadı sürüyor. Bağ bozumu tüm hızıyla devam ederken, üzümün diğer ürünlere dönüşümü ise zorlu bir süreçten geçiyor. Bağ bozumu sonrası üzümler, özel havuzlarda çuvallarda ezilerek elde edilen ‘şıra’ ile daha sonra pekmeze, pestile ve cevizli sucuğa dönüşüyor. Pekmezin kalitesi ve cinsi kullanılan üzümün doğru zamanda hasat edilmesi ile doğrudan ilgili. Üzümlerin olgunlaştıkça içerdiği şeker miktarının artması üretilecek ürünlerinin hasadının hangi zamanda gerçekleştirilmesi gerektiğini belirliyor. Gercüş’ün arazilerinin bazı yerlerde engebeli olması nedeniyle üreticiler at ve eşeklerle toplanan üzümler özel kazanlara aktarılıyor. Beyaz toprak veya bir parça bu yörede yetişen kesme taş parçası konulup kaynamaya bırakılıyor. Ara sıra karıştırılarak köpüğü alınıyor. Miktarına göre 8-10 saat kaynamaya bırakılıyor. 
    Bağ alanı ve üzüm üretim miktarı bakımından Türkiye’nin önemli lokasyonlarından olan ilçede iklim şartlarının uygunluğundan dolayı bağcılık yüz yıllardır bölgenin geçim kaynağını oluşturuyor. (DHA)
    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow